Oh terlupa nak share 1 lagi resipi yang dapat dari ibuku. Tah bila ditanya dulu-dulu ni resipi rekaan sendiri jek rasa nak makan ikut tekak kan?? sO tak adalaah refer mana-mana. Tak tahu laah kalau orang lain pun ada sama resipi mcm ni, tapinya memang reka n main campak-campak jek. Bahan-bahannye memang senang gler nak carik. Kiranya kalau rasa malas nak masak or carik bahan-bahan dekat luar, pakai jek bahan-bahan sedia ada di rumah. Tapi dengan syarat UDANG kene ada la kan??? Kang tak ado udang bukan udang masak sos tiram la jadiknyeee..
Boleh dikatakan udang masak sos tiram ni fevered seisi keluarga aku. Memang menjilat jarilaa kalau mak aku masak lauk ni. So masa bawak en suami yang masa tu belum jadik suami lagi makan dekat rumah, terus dia jatuh cinta dengan lauk mak aku ni. Siap bertambah-tambah nasi okey. Hamboiii berselera bebenor kan??
Bahan-bahan:
1. 20 ekor Udang
2. 5 ulang bawang merah
3. 3 ulas bawang putih
3. Sos tiram MAGGI
4. Sos cili
5. Sos tomato
6. Gula
7. Garam
8. tomato
9. Cili giling
Cara-cara:
1. Tumis bawang merah + putih macam biasa kita menumis before memasak. Oh bawang-bawang tu aku blend ye bagi hancur.
2. Da agak-agak naik bau, sO masukkan laaa cili giling sikit. Aku memang beli yang pek siap terus. Tapi ada orang buat sendiri kan dengan cili kering. sO kita pakai yang sedia ada. Masukkan sikit jek dalam 2 sudu pn boleh. Kacau-kacau sambal tu sampai dah Nampak masak ye.
3. Kemudian masukkan udang pulak. Udang tu masukkan smpai dah Nampak macam nak masak. Sekejap jek nak tahu udang ni dah masak ke tidak kan??
4. Masukkan laa sos cili, sos tiram dan sos tomato mengikut lidah sendiri. Agak-agak okey dengan korang sO go on jek laaa. Jangan lupa masukkan garam + Gula sekali secukup rasa. Masukkan tomato kalau nak laaa ye. Masukkan kejap and ...
first time dgr udang masak sos tiram :)
ReplyDeleteHihi kan?? Try la. simple jek bahan-bahannya. Rasa dia nanti masam manis
Deletesedapnyaaaaaaaaaaaaa...nakkk
ReplyDeleteTQ.. hihi cubalaaa :)
Deletepestaim dgr udang sos tiram. Macam udang smabal ye rasanya. bole try ni hehehe.Kite pon klau masak lauk, dua je. satu hidangan ayam ke ikan ke udang ke pastu sayur. siapp hehe
ReplyDeleteHa a. Kalau masak bebanyak lauk pun, tak tahu nak mkn mn 1 pulak. Nasinye sikit jek. DIET huhu
Delete