Tabung nuffnang sayer :

Sunday, 19 September 2021

RAK KALLAX IKEA UNTUK BUKU2 ANAK LAGI

 SALAM ISNIN..

Sementara masih cuti bersalin yang 3bln ni, byk ms pulak nk kems bilik ank dara. Habis asingkn mn boleh pakai dan tak nak lagi aku mmg buang. Tetiba jadi semak pandangan mara ni. So kemas2 minggu lepas dalam 10 beg plastik jgk berjaya dibuang. Klw simpan tak pakai pin. Makin semak rumah

Bermula dgn buku2 makin byk tu aku buntu mn la nk simpan lg kn. Rak ikea kallax aritu beli yg kecik je. Tp bku makin byk. So aku decide nk tmbh lg la rak baru. Survey yg pattern mn ok. Sudahnye aku pilih kallax juga sng n kukuh. Nk beli billy tp space kecik


Ha lepas tmbh tu rs lega byk ruang menyimpan. Aku da siap asing kn. Novel2 tu mmg nk jual semula. Semak rumah. Lgpn ank 3 xsmpt dah nk mmbc novel. Tgk drama kt TV je laa..klw sebelum ni rak buku boleh tgk di entri sblm :Ruang mmbc utk si kecil


Katil queen haha katil ni je da mkn ruang bilik. Sepatut beli yg lebih flexi sikit. Tp xpe ok je. Karpet pn tuka lain. Yg lm aku buang. Skg suka material velvet lg. Sng nk sapu dan BASUH. Ni yg penting.. katil tu wajib kemas lps bgn tidur ye. Automatik dah di ajar. Sekarang mmg diorang tidur di bilik sdiri tanpa gagal. 




Atas almari pn aku kemas jgk. Asalnye sepah. So beli box bsr isi dlm tu labelkan. Mmg misi gotong royong betul ni. Almari bj msih pakai yg lm je. Hampir 7thn usia. Masih elok. Tak apa tggu ckup 10 thn kita pasang kabinet build in sdiri. 



Ni tmpt diorang nk mewarna ke, bc ke or buat apa shj aktiviti. Mcm library style, amik di rak dan duduk. Ok itu shj perkongsian setakat ni. Aku rs kabinet ikea ni lebih praktikal. Mmg ikut isi ruang rumah. Kallax mmg the best untuk isi buku berat2 sebab tahan lm. 



                           Ok done kemas.......

Wednesday, 15 September 2021

PERTAMA KALI DAPAT BAYARAN DARI GOOGLE ADSENSE

Ok eksaited lagi. So good news ni aku terima ms tgh tetiba nk cek duit kt m2u. Cerita dia gini.  Bulan 6 lepas, aku terima emel dari google untuk verify cara diorang nk buat bayaran pd aku. So aku ni lupa nk update cara bayaran, dan info dlm tu. Sblm ni blog aku dibyr dgn cek jgk tp bkn google la. So bila dgn google aku lupa company dari oversea kn mata wang pn sah2 lain. Jadinye aku terima cek dari google melalui pos kt alamat rumah mcm biasa. Eksaited Tp ms nk cash out tu blur sat. Tmbh2 dengan keadaan pandemik makin worst kn. So aku cuba search google. Alahai ramai ckp ssh nk cash out cek pulekk. Ada ckp servise caj mcm mhl. Entah lahh aku xpergi pn lg. Bila bc jd down sat sb dgn ms tu mood kelaut sb badan xselesa sgt da nk msuk due bersalin. 



Kemudian aku tya ayah pulak. Kebetulan ayah dlu keje bank. So aku tya la, mcm mn cara senang nk cash out kn cek tu. Lepas tu ayah bgth nama dekat cheque tu xsm. Which is hannissania nm utk blog sebab nm aku lai.. nama sebenar. Makanye ayah ckp kene pulangkn cek tu semula mtk betulkn nm. 

Ok frust lagi laaa. Igt dpt la cash out kn duit tu kn. Nmpk gaya mcm ssh....tak aku yg sshkn keadaan tu. Google pay tu ok je.. so, aku abaikan sekejap sb sibuk uruskan urusan nk bersalin dulu. Byk lg checklist tertunggak. Kerja2 pn bertimbun tak siapkn lg utk pass over kerja. Aku suka memudahkn keje org. Xnk org amik alih keje2 aku nti pening. Work from home (wfh) ni korang pn phm cemana kn. Aku smpai mlm pn ado meeting. Pg2 buta siapkn slaid presentation. 

So 24.6.2021 aku bersalin. Mmg lupa kt cek tu dah. Ada je dlm buku lg simpan tkut remuk. Kang xvalid pulekkk. Dah msuk 2 bln tu aku teringat kt cek aku. Amik belek dan aku search nak pulangkn cek semula sb salah info. Eh ada kau!!! Haha apsal aku tak tefikir nk search info. 

So aku jmpa la info utk pulangkn smula cek aku tu. Syg kot amaun. Aku memula risau gk tkot xdpt tebus duit tu semula. Then jmpa 1 info bgth just bole pulang kn semula duit dengan pergi semula ke earning tu then click payment. Kt situ nanti klw cek dah lebih 60 hari, tp xdi cash kn, maka ada 1 button "reissue payment" . Klik butang tu. So tak lm dari tu rsnye 1-2 minggu aku tgk duit da masuk . Ehem....happy tak terkata. Nk tau apa nk buat gn duit ni?? Tunggu nti aku post lepas da siapppp ... 



Untuk sebarang info korang bioleh refer google info ni sendiri. Byk sgt mmbantu. Make sure korang update la cara pmbyran tu link ke akaun terus. Tak perlu cek lg . So aku decide duit2 hasil blogging ni nti utk benda2 yg nmpak dan sentimental value lamaaaaaaaa. Cuma nk bg hint sikitttt je



Hehehe so sape yang pnh bc entri sblm ni pasal kabinet dapur Ni... makanye tau ada part ni aku masih tak buat lg.. so tggu dah siap kita up ...

Sunday, 12 September 2021

TIPS AJAR ANAK KECIL TIDUR DI BILIK SENDIRI..

Hi Assalamualaikumm....

Kita skip sekejap post yg aku bgth nk cerita mcm mn aku bgth dua kakak lg ttg bakal terima adik baru. Aku terlebih eksaited pulak nk story psl pgalaman ank2 first tidur di bilik sendiri dan boleh lahbaku share beberapa tips sikit. Kot lah bermanfaat.

Ok dipendekkan cerita, aku decide nk bdk2 ni j7latidur di bilik sendiri shj sebab slh satunya nak terima bby baru tak lm lg. So tak akan laah semua nk bertempek di bilik ibu..... makanya aku pn decide terus-terang shj. Kakak dah bsr jadi boleh la tidur di bilik sendiri. Kakak terima dgn hati terbuka. Syukur. Lgpn da 6years old. Adiknya Nia mmg pak turut kakak je..

Ok untuk tips pertama ms nk perkenalkn cara tu, aku reward kakak dan nia boleh pilih cadar kesukaan masing2 nk pkai corak mn. Haaaa tu slh 1 attractive bdk2 jgk. Idea ni bjaya jgk. Mmg xsabar dedua tu nk tidur bilik sendiri. 

Setelah beberapa hari sesi pemilihan, kakak pilih corak kartun rabnit pink ni. Not bad taste kakak kn. Matchy matchy dengan wallpaper dinding pink mcm salmon pink





Ok untuk Nia pulak dia pilih pink ke purple ni. So dpt lah bergilir nanti cadarnyeee. Not bad ye taste masing2 ... tp yg ni tak sempat pasang lagi. 


Ok so 2nd tips aku hiaskan bilik tu ceria sikit. Rak buku ni penuh buku cerita sebabnye 2 beradik ni suka sangat mmbc buku, melukis dan mewarna. Sume amik warna ceria mcm karpet. Utk attract tak takut tidur di bilik sendiri. Cat kn bilik pn pinky2... 





Tips ketiga aku carikan lampu tidur. Budak2 tak akan tidur bergelap ye. So aku carikan lampu comel bentuk flower ni di ikea. So dapatlah dorang tidor dengan tenang.


Awal2 boleh teman kan mereka ke bilik dlu. Pastikan dah lena kita tinggalkan. So lm2 nti dia akan tahu ok dah mengantuk so nak tidur, masuk bilik sendiri. Bila kita ceriakan tmpt tidur anak, anak2 pn bangga cerita pd makcik pakcik dia, yg dia da besar dan ada bilik sendiri yg cantik. Biar lah biasa2 pn tp diorang tetap hargai. 




Ok sekian, love

PERSIAPAN BARANG2 IBU DAN BAYI SEBELUM KE HOSPITAL

Hai.

Assalamualaikum.....

Seperti yang dijanjikan. Mesti ada ibu-ibu yang masih tertanya barang apa perlu dibawa ke hospital. Make sure korang siapkn beg cecepat ye before meletup. Klau tak kalut nanti baru nk cari barang dan persiapan. Yang penting sekali mmg kene siapkn beg untuk ke hospital seawal kandungan 7bln lg. Then bole letak beg tu kt tepi dulu. Apa rs kurang bole add on je dalam beg. Buat checlist tu penting...

Disebabkn aku decide untuk bersalin di hospital kerajaan, maka byk la info aku cuba cari, google dan tya dari pengalaman kawan2. Risau jugak kn klw kalut2 nanti dgn tak tahu apa. Untuk hospital kerajaan mcm aku pernah cerita di post sebelum Ini. Suami mmg tak boleh nk teman kita ye. Dari awal sehingga akhir mmg kita uruskn sendiri. Jadi tlg set kn minda, set pemikiran untuk bersiap sedia. Tkot nanti tak kuat boleh menangis stress kt sn. Tp so far ok je kita uruskan semua. Klw ibu2 lain bole, so kita pn inshaa Allah boleeeehhh. Jangan risau. Besar pahala kita 


Checklist baby ke hospital:


Aku sediakan 3 pack baju dalam plastic bag ikea yg size bsr. Korang buat 3 hari. 1 hari 1 pack. Tulis je DAY 1, DAY 2, DAY 3. Ok sj lbhkn bj kot terberak ke, bby muntah ke. Ikutkn klw tak ada apa2 1mlm je kita bermlm, then esokkan da boleh discharged. So xperlu byk2...

1. Baju tidur sepasang

2. Sarung tangan dan kaki

3. Bedung 

4. Napkin

5. Pampers 3pcs 

Make sure bawa selimut tebal 1 ye untuk bby sebab post natal amatlaaa sejuk gler. Kesian bby korang nti.

Yg senarai bawah ni yang korang perlu bawa tapi letak dlm plastik lain

1. Selimut

2. Topi 

3. Minyak telon/ mastika bayi

4. Bantal bby



Haa ok nanti korang kreatif la sikit beli beg ikea msukkan mcm ni. Kebanyakkn hospital kerajaan mmg akan mtk dari kita utk bj bby. Mcm HTAR selepas mandikan bby, nurse akn mtk bj bby yg kita bawa tu ye untuk dipakaikn. Jadi mmg kene preparecbj bby. Bj ibu shj msih pakai yg hospital.


Ok untuk checklist ibu pulaak

1. Stokin 2 pasang (ni kot la stokin terkena air ke, darah ke. Mcm aku aritu terkena darah so tuka)

2. Surah yasin

3. Towel Bsr dan kecik. 

4. Ubat gigi, berus gigi, pencuci muka

5. Panadol tp boleh mtk je ni kt nurse

6.baju tshirt dan kain/skirt (utk discharged nti)

7. Sweater wajib ye sb sejukkkkk jd mmg pakai kt sn. Baju spital nipis je.

8. Tudung yg sng utk dipakai

9. Mknan (roti, milo 3 in 1, biskut, termos dan air panas, air mineral)

10. Selipar 

11. Mask extra, getah rambut, scarf 

12. Power bank, charger

13. Pad overnight... aku lbh selesa pakai yg ni.


Itu shj....xperlu bawa byk. Sebab slu tak lm di spital. Oh ok utk pengalamam baru plak, kebetulan musim pandemik. Maka wad selalu penuh. Nasib baik aku tak perlu menunggu katil. Alhamdulillah, Allah dgr doa aku supaya dipermudah semua urusan. Lepas bersalin tros ditolak ke wad. Wad sepatutnye 1 bilik dgn capacity 4 katil tp disebabkan wad limited maka 1 bilik jd 6 katil. Its ok sebab bilik tlampau besar ye. Tkot jgk klw sorang kn. Tu yg aku paling tkot... duduk sorang2. Better ramai2... aku pn tak takut. kami siap berborak lg. Seronok pulak. Hilang rs takut nk ke tandas sorang2 wlw jam 3pagi pn no problem sb rsnye sume xtido. Masing2 belek baby hehe. Eksaited smpai xle nak tido.

Aku Smpt lena jgk mlm tu. Dan esk pg, terkejut sb nurse da dtg utk cek. Lepas doktor dan nurse  check, kita pn xde mslh, so bole discharged. Cuma prosedur utk discharged tu amik ms sikit. Klw wad penuh maka kita diminta kemas brg utk ke ruangan menunggu. Tunggu doktor pakar kanak-kanak dtg utk cek fizikal anak. Klw ok then nurse akan bg balik. 


Ruangan ni agk selesa dont worry. Cuma boring menunggu prosedur. Faham je ramai org kn, doktor bertugas 2 3org shj. Jadi kita bsbr sdikit. Ms ni aku dah ke ruangan ni dlm jam 10pagi. Ms tu katil dan wad ada ramai lg yg perlukan. So dlm jam 1 turn aku selesai dan boleh balikkk. Ms ni husband boleh naik utk bantu bawakkan beg kita. So far tak ssh mn pengalaman disini. Alhamdulillah byk dipermudahkan

Next post nak cerita mcm mn aku cerita pd kakak2 kehadiran baby baru.