Tabung nuffnang sayer :

Thursday, 19 November 2015

CPUV: Baby Laana dapat SHARP air purifier dari tok ayah !

Hai.. kebetulan baby Laana tgh tido kejap, boleh laa nak update sikit-sikit and blogwalking blog kengkawan yeee. Tapi sekarang ikut dan kalau ada masa free. Baby tak berapa nak ok sangat lah mungkin dalam pantang lg kan?? Arini dah cukup 30 hari. Asyik nak menangis if tak kena and nak beriba jew. Sebenarnya nak review pasal SHARP Air Purifier (AP) ni sebab benda elok bagus jugak kalau nak share. Memang untunglaa jadik Baby Laana ni sebab Tok Ayah dia yang sediakan AP ni. Kebetulan masa Laana lahir tu musim HAze tengah menggila. Gila terok cuaca time tu rasanya orang dewasa sendiri pun sesak nafas. Kesian baby terpaksa hirup udara xelok. Mujurlaaa di Kuantan cuaca ok sikit laa. Tapi Tok Ayah dah prepared AP awal-awal untuk udara bersih cucu sulung dia. 

Haaa tu dia tido nyenyak. AP pulak dipasang dekat dengan dia. 
Bagi aku benda ni memang elok lebih-lebih lagi masa musim Haze. Harga dia pun dalam RM300 lbih jek pun. Kiranya ok laaa kan nak beli. Bunyi pun takla bising. Rasanya tak ada bunyi sangat kottt. Jadi korang cubalah juga AP ni. memang bagus and rasa udara nyaman jek



Friday, 13 November 2015

Laana dan ibu bermalam di wad kerana Jaundice @ demam kuning

Baby sape kat sini yang tak pernah kene demam kuning?? sila angkat tangan !! huhu tapi memang susah la kan zaman sekarang nak jmpa baby yang tak kena demam kuning kan?? Kalau ada pun peratusnya sangat-sangat sikit laaa sebab mesti ada punya laaa walaupun dalam amount yang sedikit. Okey laa dugaan lepas bersalin ni memang macam-macam laa. Lepas kes susu badan tu, esokkan nurse datang and check my baby ada macam nampak kuning sikit. sO cepat2 nurse KK (Klinik Kesihatan) tu mintak bawak check di Klinik tros. So husband teros bawak baby check di sana. Paras bacaan baby masa tu 198. sO kene masuk wad sebab hari tu untuk bacaan baby adalah 200. Beza sikit jadi terpaksa masuk wad jugak sebab baby Laana kan kecik jek. 2.1kg masa lahir. Jadi doktor risau bayi yang kecil ni macam-macam jangkitan mudah terkena. Petang lepas zohor macam tu we all teros ke HTAA Kuantan. 

Masa tu Allah jek tahu macam mana perasaan ni. Memang rasa tak sedap hati, tak happy, emosi pun tengah tak stabil. Hari ke-4 dah kene masuk wad pulak lagi. I hate hospital. Hospital sape suka masuk kan??? Macam-macam perasaan ada masa first time ni kan? Risaukan baby. Tak happy kene tidur di wad. Ya Allah memang perasaan tak happy sangat masa tu. Air mata pulak mudah jek jatuh. Memang selalu jek rasa nak menangis. Perempuan lepas bersalin kan tak elok menangis, tapi nak buat macam mana, perasaan tu tak leh ditahan-tahan. Husband jek la pujuk cakap tak ada pape. Mujurla masa tu dia cuti seminggu kan?? sO dia yang ulang-alik ke spital. Wad untuk baby kena kuning ni hanya husband sahaja boleh masuk. Family lain termasuk ibu and ayah kita tak dibenarkan. 

Laana pulak masa tu kerap sangat meragam. ASyik menangis and nak meriba jek. Aku pulak masa tu masih ada lagi rasa sakit-sakit pedih luka jahitan. Nak duduk tak kena jek. HUhu lagilaaa menambah stress. Aku cuma harap masa cepat jek berlalu dengan pantas kan??? Kadang-kadang tertanya jugak kenapa laaahhhh baby aku kena kuning. Tapi tak baik kan pikir macam tu. Patutnya aku bersyukur sebab baby aku tak lah teruk mana kuningnya berbanding orang lain di wad. Bila da masuk wad tu, rmai pulak kawan-kawan lain. Siap boleh berbual. Nasib baik dorang pun semua baik-baik. Wad yang aku dapat ni selesa jugak walaupun rasa luas. Sebab kiri kanan memang katil jewk. Bukan macam di PPUM. PPUM memang standard macam swasta la kan?? 1 bilik ada 4 katil and setiap bilik ada tandas siap. Macam wad kuning di HTAA ni, 1 wad menempatkan semua katil ibu bersama bayi di bawah inkubator lampu UV tu. 

Masa tu katil pun penuh. Orang sebelah aku ni dah seminggu dok dalam wad. Orang depan dah 7 hari. Masing-masing kuning anak dah cecah 300. Ada pulak yang terpaksa berpisah dengan anak. Mak dekat level 5 anak level 6 sebab kuning terlalu tinggi. sO mak kene ke atas untuk jenguk baby bagi susu or whateva laa kan??? sO sedikit demi sedikit perasaan sedih tu terhakis and wujud perasaan aku perlu ada rasa bersyukur. Orang lain lebih teruk. Dorang boleh lagi senyum, kenapa aku perlu rasa teruk kan?? Bayi aku bukan tinggi sangat kuning pun. Tapi disebabkan dia kecik sO doktor just nak pantau untuk 1 malam.



Malam tu aku cuba think +ve. Baby Laana asyik nak meriba jek. Kesian dia matanya dipakaikan macam cermin mata. Untuk elak cahaya UV tu masuk ke dalam mata. Bahaya jugak cahaya tu. Nampak macam dia tidur kan?? Sebenarnya tak tidur pun, sebab mata dia dah di tutup macam tu kan?? Jadi dia memang akan diam jek laaa. Baby lain semua tidur jek and senyap. Macam aku adui sepanjang dari siang smpai mlm memang dia nak memerap jek. Memang kena pangku dia. Bila dia tidur, aku letak dalam inkubator tu, dalam 10 minit jek leh tahan. Lepas tu dia nangis. Dia nak dibedung jek sentiasa. Klau tak dia menangis. 

Smpai kan 1 - 5 pagi pun aku tak dapat tidur lena sebab Laana asyik berjaga. sO main-main jek la dengan dia. Ibu-ibu lain tidur. Tapi ada jugak yang berjaga sebab baby bangun. Kiranya masih ada orang. Nurse pun ada ramai. Jam 4 pg pun doktor ada datang and check. Kata doktor, kuning Laana tak berapa kuat. If turun bawah paras bacaan 220 untuk esok boleh discharged da. Ya Allah aku berharap sangat jangan naik. 



Esok pagi-pagi jam 6 lagi baby dah kene amik darah. sO result dalam jam 11 pg nanti. Kalau turun boleh keluar wad. Seperti dijangka, aku bersyukur sebab kuning Laana turun ke 165 paras bacaan. Alhamdulillah. sO petang tu we all da boleh balik. 

Bagi aku apa aku lihat la. Baby yang kuningnye kuat memang suka sangat tidur. Tak aktif. Lain beza dengan Laana yang tak suka tidur. Bila jarang tidur, dia jadik lapar. Sejam 1x aku mesti menyusu dia. Nasib baik hari ke-4 susu dah mula keluar. Bersyukur lagi pada Allah sebab mudahkan urusan aku. Kalau susu masih belum keluar macam mana paras kuning nak turun, sedangkan satu-satunya ubat untuk kurangkan kuning ni adalah susu ibu. Kerapkan bagi bayi menyusu susu badan sepanjang kuning tu. Bila kerap dia menyusu, jadi dia kerap berak. Pampers Laana memang banyak sangat yang habis untuk 1 hari tu. Hihi rasanya 20 keping jek dia shj sebab kejap2 dia membuang. Najis untuk bayi yang menyusu susu ibu sahaja warnya kuning keemasan. Esok pagi tu jugak alhamdulillah Laana dah mula lena. Mungkin penat semalaman tak tidur kan??? 

Lepas keluar wad tu, seminggu jugak kena ulang-alik ke klinik kesihatan untuk check up bacaan kuning dia. Alhamdulillah makin turun. seminggu kemudian kuning dia terus tak ada. hihi.. 

Monday, 9 November 2015

Breasfeeding Laana !

Hari ni dah masuk hari ke 22 aku berpantang. Dan bermaksud baby aku pun dah berusia 22 hari. Another 22days nak habiskan pantang ni. Aduhaiii cepatlah masa berlalu sebab waktu berpantang ni laaa memang dugaan sungguh. Paling aku tak suka adalah memakai bengkung. Kalau ikutkan mak aku, 24 jam kene pakai bengkung. Kecuali mandi. Tidur pun memang kene bengkung huhu.. Makan pn of course kene pantang ikut cara dia. Nak berjalan banyak pun dia tak bagi. Memang straight jugak mak aku ni. Cumanya memalam dia bagi tidur dengan aircond laa ngeh..ngeh... Tak tahan aku kalau tak ada aircond. Susah nak tidur sebab panas. 

hasil perahan untuk sesi pertama. Rasanya tak tahu berapa kali sesi aku kene pam untuk elak bengkak and buat stok. 


Sempena BREASTFEEDING WEEK by Kementerian Kesihatan NI, Nak cerita pasal breastfeeding jugak laaa . Kebetulan hospital tempat aku bersalin di PPUM pun sangat-sangat menyokong ibu-ibu untuk BF baby memasing. Masa aku checkup kat sana ada sesi selama 2 jam pasal breasfeeding shj. Dekat opis aku bekerja pun boleh dikatakan memang support BF ni. Sampai sanggup bawa breast pump ke opis. Pump ikut timer. Tak pun ikut la masa yang free kan? Aku pun teruja jugak nengok dorang semangat so otomatiknye memang diri sendiri pun jadik smangat. Siap beli awal-awal lagi breast pump. Beli yang murah jek asalkan boleh lah hasilkan stok susu untuk Laana. 

Tapi pengalaman memula aku nak BF ni pun bukan senang. Sampai menangis-nangis jugak laa sebab masa hari pertama dan kedua tu susu tak keluar walau baby hisap. Kesian baby sebab tak makan langsung. Perut dia pun jadik kembung. Nak tidur pun tak boleh asyik menangis, sampai terpaksa pinjam susu formula dengan jiran sebelah rumah makcik aku. Sebab lepas bersalin tu, hari pertama dah boleh discharged. sO tumpang rumah makcik dlu before balik Kuantan. Baby tak dapat tidur sebab perut kembung. Tengok jam dah pukul 12.00 mlm. Susu pun tak nak keluar. Baby meragam. Last-last bagi laa susu formula. Time tu kasi pun agak susah jgk laa sebab perut baby dah kembung. Dia pulak tak pandai nak hisap botol susu. Aku beli botol susu avent, tomme tippe semua dia tolak. Mana tak menangis kan tengok baby kita lapar and sakit. 

Sampai esok pagi pun dia menangis. Tapi dekat jam 9 pagi tu Laana tidur sbab kepenatan rasanya. Susu pun dah mula nak telan sikit-sikit. Tapi dia tak lena tidur jugak laa. Aku pun dah pening kepala sebab tak tidur 2 hari. Hari pertama tu tak leh tidur jugak menahan sakit luka jahitan. Hari kedua ni kene jaga baby. Lepas zohor tu mak mertua amik aku dekat rumah makcik and we all brtolak balik ke Kuantan. Nasib baik kereta mertua tinggi. sO tak rasa sangat la sakit kat bawah tu. Luka aku pulak agak panjang dalam 4cm. Wuuuu memang terasa la pedih and sakitnye .. 

sampai kuantan baby tido lagi

Malam tu aku try lagi sua breast pada baby dengan harapan dia nak hisap and susu keluar. Then malam tu, baby tiba-tiba sucking dengan kuat and baru laaa susu keluar. Until today susu aku semakin banyak. Alhmdulillah... Sampai kene pam untuk keluarkan buat stock. Kalau tak bengkak and sakit. Dalam 4 jam sekali dah mula terasa perit and bengkak. Wuuu .. 

setakat ni baru banyak ni stok. Ni pun kalau ada lebihan yang pam smpai 8 oz, sO aku akan simpan la separuh untuk stok. Banyak-banyak dekat luar nanti rugi pulak susu tu. 

happy baby dapat BF susu.
Hari ni da 22 hari so nurse timbang berat baby dah jadi 2.9kg. Masa lahir memula 2.1kg jek ^_^

Panduan penyimpanan susu ibu:




Jom support Breasfeeding !! 
Hihi inshaa Allah kalau diberi rezeki smpai Laana 2 tahun 




Sunday, 1 November 2015

Nik Lanaa Azzahraa'

Maaf lama betul tak menulis new entri. Hampir sebulan ! Wow !! Hihi sebenarnya banyak sangat benda nak kena settle sebelum cuti bersalin nih. Sebenarnya aku dah selamat pun melahirkan seorang baby girl secara normal. Hari ni dah hari ke 15 berpantang. sO aku berpantang di kampung shj. Mak sendiri yang jaga sepanjang aku berpantang nih. 



Hihi nama anak aku Nik Laana Azzaharaa' bt Nik Muhammad Afi. Yang bermaksud LEMBUT & YANG TERANG BERSERI-SERI. Sebenarnya aku sendiri tak sangka akan melahirkan baby ni sebab asalnye pagi isnin 19 Oct tu aku cuma pergi check up seperti biasa di PPUM. Seriously mmg tak rasa nak bersalin ke apa ke. Due bersalin adalah 20 Oct. Jadinya aku bersalin awal sehari laaa dari tarikh due. 

Kronologinya, pagi tu aku pergi check up and buat scan terus di PPUM. Kira ni first time la aku scan di PPUM. Selalunya di Klinik kesihatan (KK) and klinik swasta biasa shj. Masa scan di PPUM, doctor detect air ketuban aku sangat-sangat sedikit iaitu dengan gelombang air 2. Paras normal untuk air ketuban adalah 5 dan ke atas. Dah kalau 2 tu rasanya mcam air kencing dah kot kuantiti. Lagi 1 doctor dapat detect baby macam kecil dari weeks dia. 2.2kg masa 39weeks 6days. Huhu dah tu semua doktor mula berbincang sesama sendiri siap lukis graf pembesaran baby. OMG memang cuak gler la sebab tkot apa-apa jadik pada baby aku. 

Doktor tros decide untuk induce aku aritu juga and keluarkan baby. Kiranya dorng takut apa-apa jadik pada baby laaa sebab dengan air ketuban sikit macam tu memang ikut logiknya baby x dapat hidup lama. Air ketuban ibarat oksigen da pada baby. Aku pun mula cuak laa sebab rasa tak ready nyeeee. Tapi dah nama pun bersalin kan. Bila-bila masa pun boleh terberanak kt memana dan bila-bila masa pun. Makanya aku redha jek laaa. 

Dipendekkan cerita, pada 6petang tu doktor induce aku dengan memasukkan ubat melalui bawah. Kiranya ubat tu macam kuat sikit la kot berbanding masukkan drip air. Tapi sebelum induce tu doktor check laluan dah buka 2cm.  7 petang tu ok lagi . Aku siap boleh pergi solat. Jam 8 mlm dah start sakit contraction. 8.30 mlm sakit makin kuat la pulak, 5 minit 5 minit sekali. Huish !!! dah tak boleh jadik ni. Smpai jam 9.00 malam aku dok menahan sakit sensorang. Dasyat gler sakit contraction ni. Rasa nak putus segala urat-urat kat perut. Aku pun terus panggil doktor and doktor check kepala baby dah kat bawah. Time tu la doktor bagi instruction and aku just follow. Tak smpai 15 minit cm tu, tetiba aku rasa macam de benda dah nak keluar. 9.20 malam aku selamat melahirkan baby girl. Huish macam tak percaya kan??? Dah tu pulak tak sempat doktor nak tolak ke Labor room da. Aku bersalin di wad bersalin shj. 

Tapi betul kata doktor PPUM, berat baby cuma 2.1kg. Memang ringan, tapi panjang dia 44.5cm. Kira panjang juga cuma badan dia lebih ringan. Bila dah melahirkan tu perasaan lega memang tak dapat digambarkan lagi laaa. FUH !! Walaupun menahan sakit masa menjahit luka di bawah ke apa ke. I don care. Yang penting rasa tak sabar nak p tengok baby sendiri. Hihi. Jam 1 pagi aku dah mula ditolak masuk ke wad post natal. Selepas bersalin. Hihi .. mlm tu aku tidor dengan baby.

Oh sebelum ni aku ada cerita baby breech kan?? Mulanya aku scan masa weeks ke 37 pun still breech. sO masa 38weeks nak jmpa doktor PPUM untuk set date ceaseran, tup-tup masa scan tu baby dah berpusing. Alhamdulillah baby berpusing masa weeks ke 38. Memang miracle sangat. Doktor pun pelik dan terkejut. Hihihi makanya dapatlah aku bersalin secara normal.  

Okey laa nanti sambung lain kali. Laana pun dah terjaga. Hihihi..