Tabung nuffnang sayer :

Friday, 24 January 2014

ala2 nasi lemak kopi o niii !!!

hello. good morning! morning la pasai da 12.40 pg baqq hang!! oke sbnarnya sj eksaited nk share psl aktiviti aku ptg td. Dah nm pn blogger so haruslah jadi mcm wartawan cap ayam kejap. wartawan laaa sangat kann ! oh ptg tadi aku ada attend utk teh tarik talk organised by yim or yayasan inovasi malaysia. jadiknyaaa aku bersama unitku di arah utk mewakili jabatan kami. kiranya lebih kurang org mgantuk d sorong bantal psl mmg kami suka attend aktiviti bgini. 

lepas solat zohor we all tros ke pejabat YIM di Cyberjaya. Jauh jgk la utk ke sn about 30km. kami smpai cun cun da nk start. syukur kannn... then  mmula igtkn session ni mcm bosan. tp best sgt! speaker yg djemput adalah tema super CEO.  so Tan Sri Dr Mohd         Shukor yg merupakan Ketua PengaraH LHDN.


Memang best perkongsian dari beliau tentang bagaiamana inovasi yang diterapkan dlm LHDN.  seyes best!! hihi xpela. nak cite pn pjg nti. korang layan gmbr je ke...



tengah2 tu Tan Sri




ideas for innovation room. hihi still in progress

alamak tangan gegor masa amik pic dlm berita tv3 ni. sob sobss :'(


















Thursday, 23 January 2014

HISYAM HAMID - Hero no 2 Cerita Ariana Rose dah berkahwin ??


Pagi pagi dok beleh surat khabar semalam. Alkisahnya tetiba nak jadikan tajuk entri harini kan?? Padahal cite dah lapuk yang semalam. Tak apa nak update jugaklah sebab tahu ramai peminat cerita Ariana Rose nih !!! Makin hari cite dia makin best and aku suka benor nengOk muka Fathia dalam cerita tu. Nape laaa cntik sangat dia kan? Dari awal dia berlakon sempai sekarang ni aku nengOk memang dia cun melecunsss always 24/7 . Haa tu dia ! Over sangat lah plak kannn ?? Eh jap sebenarnya jauh menyimpang. Actually nak focus pada hero kedua dalam cerita Ariana tu. Korang mesti tahu kan mamat yang merupakan Bos kepada Ariana dalam cerita tu yang minat kat Ariana?? Tahu kan ... Tahu kan ?? Haaa Nama dalam cerita tu Harith eh ? Kalau xsilap laaa.
 
 
Watak dia dalam cerita tu agak mengujakan sebabnya of course sebab dia HANDSOME !! Charming jugak laa kann. Giler tak kacak, dah laa dalam tu watak dia pun projek manager, Handsome pulak, pakai kete besor. Okey Novel sangat kan? Realiti Nye nak cari laki cenggitu hado lg ke kt KL ni ??? Oke. pikir sendiri. Okey nama mamat tu di luar cerita adalah Hisyam Hamid. Hihi tapi ... tapi... yang aku nak cite ni. Sebenarnya dia ni dah berkahwin 8 tahun dah pun. Jadi korang-korang yang tangkap cinta dengan dia mesti kecewa. HIhihi al kisahnya mamat ni rupanya suami orang. ihik.. Okey tak apa laaa asalkan dia lelaki yang baik di luar cerita sudah. Tak bongkak n lupa diri lepas dah glamer nanti.
 
 
keratan akhbar smlm yang di snap dari akhbar Metro :)

Tuesday, 21 January 2014

Photoshoot tapi bukan gaya profesional laaa (8 gambar)

Hello, sebenarnya saja-saja nak update suasana masa kami 1 jabatan buat photoshoot sendiri dekat opis. Sebenarnya gambar-gambar ni nak kasi secretariat malam untuk makan2 kami nanti. sO setiap orang kene hantar gambar and bagi pada pihak secretariat. sO bila dipikir-pikir kami semua nak amik gambar view area opis je. Kebetulan view situ semua cantik-cantik. Jadinya bila amik gambar syok sendiri nih, hasilnya taklah gempak macam photographer hebak2 yang otai2 beriban kene bayar. Kebetulan ada sorang junior we all ni memang pandai bab edit-edit picture and so on. sO kami menggunakan khidmat keparakan beliau. Resultnya WOW jugaklah !!
Hihi semua gambar-gamabr ni amik dengan kamera Canon DSLR and without edit ye. Aku ni jenis pemalas sikit bab edit-edit picture. Memang tak pandai. So upload teros yang original dari kamera ^_^ . Cantik jugak laa kan resultnya and inshaa Allah aku nak gunakan khidmat kawan aku ni untuk photosoot Pre-wedding aku nanti. Lalalalalalalaala ~







JOM Berjimat cermat !!!

 
gambar hiasan jeww hihi
 
 
seperti kebiasaan, sekarang orang ramai dah mulakan kempen berjimat cermat untuk berbelanja secara berhemah kan? Even korang bukan Malaysia Hari ini setiap pagi pun dorang war warkan berkaitan berjimat cermat, smpai ada yang bawa bekal makanan ke pejabat. Hihi Sape yang rajin nak sediakan bekal and bawa ke opis ? Aku rasa tak ramai yang nak bawa bekal ke opis. Malu ke or malas xsure laa. Cumanya kalau bujang macam aku ni nak bawa bekal macam banyak rencah2 nak di buat laa. Klau family berbaloi jugak laaa. Kiranya kalau nak membeli barang dapur tu, boleh ke pasar. Amik initiatif untuk ke pasar. pasar tani and so on. Sebab mostly harga di mall dengan pasar tani ni, agar berbeza sedikit. Walau beza RM0.50, RM1.00 tapi kalau dah membeli barang 10 jenis tak ke dapattt la jimat RM15 ke, RM10 ke kan??? Duit jugak.
 
 
Tapi berjimat cara aku lain sket sebab aku berjimat cermat versi HERBALIFE . hihi Eh tak mahal ! Memang tak mahal! Sape cakap sarapan dengan Herbalife mahal? meh aku tunjukkan caranya. Sebab kalau sarapan pagi pun rata-rata cecah RM5 - RM6 kan??? Kalau shake herbalife formula 1 tu harganya RM170 sahaja. Tapi itu kalau bukan ahli. Harga ahli cuma RM132.00 Oke let say if u all gunakan tuk sarapan, it just RM132.00 !!! Memang kalau gunakan untuk sarapan, rasanya Herbalife ni tahan kot sebulan lebeyyyy . Jadi mari jadi ahli Herbalife cepat-cepat yeee !! Tak mahal dan seumur hidup pulak tu

 
 
ni laa shake herbalife perasa strawberry u Olls ! Khasiat dia :
55 nutrisi
Mengenyangkan. Kiranya korang bekpes dengan shake ni inshaa Allah boleh jew kenyang sehingga lunch hour nanti
Boleh kurus
Simple bekpes prepared
 
 

Bila waktu lunch hour tu, aku akan berpusu-pusu dengan rakan-rakan aku ke kedai makan macam biasa. Aku kan manusia normal juga. Hihi mesti ada rasa lapar and nak makan nasi kannn. sO makan nasi pun aku akan amik lauk ikan, sayur-sayuran. Elakkan daging and ayam. Tapi sekali sekala no hal punya lah !!!!! Serious !! Tapi selalu aku akan letak RM50 seminggu untuk perbelanjaan lunch hour and lain lain. Haha let say tenghari je RM7.00. Tapi itupun without air sebab aku memang wajib bawak air kosong sndiri !!! Hihi Air kosong dalam 500ml memang aku selalu bawa la. Kawan kawan sume tahu sO let say RM7.00 x 20 hari bekerja = RM140.00
 
 
Malam pulak aku memang tak mau makan nasi. Aku tak mau telan Herbalife. Boring jugak kan pagi pagi dah amik Herbalife. sO aku nak makan tapi aku tak mau yang menggemukkan. NASI ?? NO WAY !!!! aku memang tak sentuh nasi malam-malam. Ok, selalunya aku akan beli Tuna. Aku akan bancuh siap-siap untuk letak dalam peti. sO setiap malam aku akan makan 2 keeping roti dengan tuna tu.
 
Roti RM2.40
Tuna RM5.10
Bawang + limau nipis RM2.00
 
Ni tuna yang siap d bancuh. sO simpan je dalam peti ais. Dalam 7 hari ni confirm ckup punya !

 
Taraaaa ni la sandwich tuna ^_^

Untuk resipi boleh klik resipi sandwich tuna
 
Total seminggu = RM9.30  untuk makan malam sahaja. Alah mayonies and marjerin tu u all beli sekali pun tahan kot sebln lebey or 2 bln right ?? Tapi kadang-kadang aku spare kan dirumah honey star or coco crunch supaya boleh Ngap dengan susu ke. Kadang aku spare kan biskut kering cap pingpong untuk cicah dengan milo panas ke! Haa sO ada je cara untuk berjimat cermat cara orang bujang ye. Elakkan la makanan tidak berkhasiat macam maggi ke, jajan yang langsung tak berkhasiat!!!
 
yeay sedap kan biskut cap ping pong cicah milo panas
 
sO example macam aku kirakan perbelanjaan untuk sebulan makan pagi sehingga petang tadi, dapatlah spend cuma RM282.00 sahajaaa !!! Jimat tak? Hihihi dan cuba korang bandingkan price dengan korang makan pagi tenghari dan malam di luar. Mesti mahal! Kurang berkhasiat pulak. sO lepas consumed Herbalife tu tadi, at least korang dah memberi tubuh badan korang makanan seimbang. Sebab pagi ada NUTRISI, Tengahari ada KARBOHIDRAT & PROTEIN, mlm ada LEMAK hihi . Automatik badan korang nanti sihat and + Kurus. Kalau nak kuruskan badan, amalkan Herbalife dan minum air kosong sekurang-kurangnya 2liter 1 hari yeeee. Kulit pn cantik tw. seyes cakap tak tipu hokey !! sO klw nk order herbalife masih sempat ye. Whatssap je 018 2178984
 
 
it was me now 2014
 
 
me 2012 O.o
 
nak tahu pasal herbalife lagi, korang gi labels aku belah kanan ni, klik je HERBALIFE. All about Herbalife ye ^_^
 

Monday, 20 January 2014

Combined baki CUTI !!!

Harini kene update baki cuti tahun lepas (2013). Phewww sO baki yang ada pada tahun lepas tu kita boleh campur untuk tahun ni, or nak simpan dalam tabung yang dipanggil faedah gentian cuti rehat. Hihi. sO semalam aku tunggu emel dari pihak HRM aku untuk baki cuti tahun lepas. Cuak jugak sbb dah lupa berapalah baki yang tinggal. Kalau boleh Janganlah pakai semua cuti-cuti tu sebab kita boleh kumpul untuk sesuatu upacara. Misalnya kalau nak berkahwin mesti pakai banyak cuti kan? sO macam aku yang merancang nak berkahwin pada tahun 2015 ni, jadinya aku memerlukan cuti yang banyakkkkkkkk ! Mau dekat 2 minggu reception je, persiapannya belum lg, cuti untuk percutian honeymoon dan sebagainya. Jadi kene bijak merancang. Belum lagi dengan Cuti Raya puasa, raya haji kann???
 
 
sO masa HRM emelkan baki cuti tu, ergghhh tarik nafas lega sat. Ok laaaa 16 hari lagi. Huhu Setahun diberi cuti 25 hari. sO kene kira-kira laah berapa nak masukkan tabung dan berapa untuk masukkan dalam cuti tahun 2014 ni. Tp klw da tarik byk ke tahun ni, make sure simpan lagi untuk tahun depan pulakk. Begitu ! Lagipun aku baru 3 tahun bekerja, jadi nak kumpul2 cuti gentian tu banyak masa lagi. Yang penting cuti kumpul2. Haaa sesapa yang boleh anjak cuti tahun lepas ke tahun ni, make sure korang kene pandai2 bahagi masa cuti tu ye. Okey tu je nasihat aku hihi
 
 
Yeayyy baki cuti tahun lepas adalah 16 hari. Sebenarnya 16 hari ni sikit je sebab ada kawan2 aku baki cutinya 21 hari pun ada. HUhuhuu sight ~


Baki cuti tahun 2014.

Ok ni la keputusan aku. Aku nak tarik 14 hari ke tahun 2014, dan 2 hari ke cuti gentian. Makanya total cuti aku tahun 2014 adalah 39 hari . Sikit kan. Hihi make sure tahun ni kene tinggalkan baki lebih dari 15 hari laa.
 

Sunday, 19 January 2014

Kasut boot tinggi dah dapat dicari !!


Hiii selamat pagi semua.. Harini macam tak sempat2 je nak sharing pasal kasut boot ye? Hihi kalau sesapa yang pernah baca entri aku yang my 2014 cheklist! tahu lah yang kasut boot ni termasuk dalam aku punya senarai untuk barang-barang / impian bagi 2014! Hew hew.. sebenarnya tak la jangka nak beli pun, cuma nya aku fikir nak pakai masa majlis makan-makan di jabatan aku. Tema Nye yang ala-ala kasuat and santai, sO tak salah nak add on benda ni. Plus plus leh pakai untuk lepas2 ni pulak. Kennn ?? Jadinya aku round-round dengan ibu aku kat mall. Mostly sume yang jenis rendah. sO ibu aku tak berapa berkenan aku pakai boot rendah sebab aku ni golongan pendek kot. Haha tinggi aku cuma 150cm, jadi kalau nak pakai kasut boot ni kene laa Nampak tinggi gitewwww !! Korang imagine sendiri ye..


Jalan punya jalan, masuk Timberland cari kasut macam kawan aku pakai tu, memang lah price dia bgtahu dekat US RM250, tapi aku masuk butik Timberland ... harganya adalah RM699.90 yee.. Alaa malas nak membazir sangat lah sebab budget bawah RM200 or RM150 . Hahaha  Kawan aku tu pramugari, jadi dia boleh lah merantau merata-rata cari kasut or barang murah2. Bestkan jadi dia. Ermm tak apa tak ada rezeki kita, so kita move on cari yang lain. Masuk macam-macam kedai, jumpa butik Clarks mmang ada butik cantik2 tapiiiiiiiiii harga dekat RM400 pulekk. Tak apa Clarks ni  simpan dalam list Hantaran nanti. Hahaha =)

Okey lama jugak usha kasut, tup2 masuk Nose butik terbekenan kat boot yang kaler hitam ni. sO try punya try macam ngaam je. Tinggi pulak tu, sO tak lah Nampak aku ni pendek kan? Masa try tu pakai jeans, jadi macam cantik sangat laa bentuknya. Cuma picture pakai seluar jeans dengan boot tak sempat nak snap pulak. Excited sgt kot sebab dah jumpa boot yang ssuai dengan ketinggian and ketampanannya. Memang lah jenama pun biasa-biasa tapi oke laa. Kebetulan harga murah ada less, jadi sesi merembat berlaku. Tapi size 4 pulak HABIS !!! sO aku cuba size 5, boleh laa still boleh berjalan dan bila pakai stoking Nampak selesa tros. selamat ada stok lagi sebab kakak promoter tu cakap, size 5 pn tinggal 1 je !! Harganya pun tak mahal Lepas less tak sampai RM150 pun. hihihi save money


Yess colour hitam je paling anggun n ROCK !! Ada 3 colour biru navy, pink cherry and hitam. jadinya HITAM pilihanku

sisi tepi nya. Aku memang kurang berkenan part belang-belang tapi ibu cakap itu la pemanis tak nak kasi garang and jantan sgt. Okey !

sisi depan. Dalam dia kain baldu, memang selesa klau pakai. Tak sakit. Tapi kalau nak selesa kene pakai pelapik kaki span dalam so selesa berganda. Itulahh nak carik jugak !

Sempat pulak posing masa nak keluar dengan mak keesokannya. Hihi pakai kain je tapi tak tahu pulak boleh je pakai kain. Lagi cun !

Ok dah selamat posing dan selamat jadi hak milikku ^_^

Senarai 2014
Follower blog 500 orang
Note 2
Kasut Boot
merisik day
novelis
muslimah sejati
Ada lagi banyak checklist lagi ni nak dikejar =)


Thursday, 16 January 2014

BE Nuffnang ke-2 Tahun ini !!



Yeay !!! da alang2 cek blog arini, jadi aku pun mula godek nuffnang aku ni haa. Nak juga tahu sape visit harini, mcam mana harini kan? tup-tup masa check earning tu dapat BE ke 2 dari nuffnang untuk tahun 2014 ni. Wow memang terus membuatkan semangat untuk berblogging semakin brkobar-kobar kembali. Sbelum ni ada jugak rasa macam down sebab follower pun tak brapa ramai kan? Tapi Alhamdulillah selepas nak masuk tahun ke 3 berblogging ni ada jugak follower walaupun tak ramai. jadnya Azam tahun 2014 ni nak cari follower seramai mungkin lagi. mana tahu boleh cecah 500 follower pun aku bersyukur ^_^ .. sO nanti kita bolehlah menjalankan silaturahim sesama rakan blog pulak .


Lepas ni kalau nak update entri aku akan pastikan ada senarai tajuk dlu. Kemain kan? hihi sebenarnya kalau busy and tak sempat bukak blog, memang aku akan take note dalam tablet apa tajuk and entri aku bakal update. Kalau tak, kita jadi lupa. kadang2 pulak time busy laaaa idea untuk berblogging mencurah-curah. Bila free idea KOSONG!! korang pernah rasa mcam tu x?? Hampeh sangat kan?? Jadi Tips untuk menjimatkan masa berblogging jugak laa kalau datang je idea better korang karang dalam kertas or hp or tablet. sUpaya masa tu tak la terbuang untuk benda-benda tak berfaedah. 

Yeay !!!! Genap 3 thn dalam servis kerajaan ^_^ (30 gambar)

Assalamualaikum.. ihi selamat hari bercuti u olls. harini di Kl and Selangor cuti umum untuk Hari Thaipusam. Tapi sebenarnya da seminggu aku balik bercuti di kampung. haha since cuti Maulud Nabi Muhammad S.a.w. Okeh da lma jugak tak up entri baru kan. sebenarnya memang tak berpeluang pun nk jenguk blog walaupun blog sndiri. Tapi pagi ni nak curi-curi masa sikit la update entri baru. By the way, sebenarnya harini da masuk 3 tahun aku dalam servis kerajaa. Wiiii !!! Tak sedar pun. Itu pun kawan 1 batch yang ingatkan. So Sweetkan? batch aku kebetulan ada 3 orang je. sO kami bertiga je la klw nak refer pasal kenaikan gaji and whatever. sO every january kami akan menerima kenaikan gaji ngeh.ngeh.ngeh. ^_^

Actually banyak perkara yang berlaku sepanjang aku dalam servis. Ada kenangan manis ada pahit. Tapi apa-apa pun aku happy dan cuba untuk buat kerja sebaik mungkin. Banyak pengalaman jugak sepanjang keje 3 tahun ni. macam2 pekerjaan and tugasan aku dah cuba lakukan. Memang seronok. Kalau orang kata gomen servant ni goyang kaki je? Errr it is not true sebab mostly dari kami ni ada yang balik keje smpai lwat malam. Ada yang perlu bekerja sabtu dan ahad. sO bergantung kepada sikap individu sendiri. Apa pun aku bersyukur kerana dikurniakan rezeki dan pekerjaan sebaik ini. S0 korang-korang yang dah ada pekerjaan tetap tu, hargailah pekerjaan korang sebaik mungkin, sebab kita tahu beribu-ribu lagi graduan yang dah habis belajar pun masih struggle untuk mencari pekerjaan yang baik. Alhamdulillah ke hadrat ilahi. Terima kasih Ya ALLAH .. =) 

Hii Blog ni pn dah jadi sebahagian Diary kehidupan. Nanti korang layan je la gambar2 dari awal aku bekerja sehingga lah sekarang ^_^ . Ingt pekerjaan kita juga satu ibadah jadi bekerjalah dengan ikhlas ye. Oh ye dlm entri sebelum ni aku ada cte pasal da dapat surat pengesahan dari JPA dan surat opsyen pencen kat link ni !


rasanya ni adalah tahun pertama aku bekerja sebagai pegawai kerajaan. Tak silap aku baru sebulan berkhidmat kot sebab program ni berlangsung sempena birthday aku bln 2 

kawan baik dari mula2 masuk sampai sekarang =)

Inilah work station aku. Simple je. Cuma lately dah makin berselerak.

Ini pula masa program terbaru. bln 9 lepas 2013 di Bangkok Thailand


program yang jabatan aku buat untuk minggu sihat. 

Dinner bersama team dari Thailand Management Association sewaktu kami menghadiri conferences di Thailand

Rakan-rakan pejabat yang ceria selalu ^_^. 

Sewaktu menghadiri koir untuk Perhimpunan MITI dan Agensi :)

Bersama kawan-kawan dari Agensi Miti Sewaktu program Transformasi Minda (dulunya induksi ) ^_^

sewaktu handle majlis untuk journalis

hihi masa ni saja2 amik gmbr tahun lepas ye 2013 still fresh







rakan 1 unit ^_^. kami bertiga 






hasil idea dan design ku



Buku aku yang smpat launch thn lepas