Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 27 September 2011

siap 90 % ! hurmmmmmm 2nd assigment

hari ni pagi-pagi lagi aku dah pegi opis.. pagi ke?? xde pagi sangat.. beza 10 minit je.. semata-mata untuk siapkan draft majalah aku ni.. sO far okelah.. aku dah siapkan and print berwarna lagi... hurmmm walaupun macam dah lengkap, cuma draft terakhir td aku dah hantar kt boss aku. dia lah check spelling and grammar kot. Then bila dah convert to PDF from Publisher ni, aku still kene touch up lg sikit-sikit.. Ada yang kene ada yang tak.. hehe.. anyway aku sangat berpuas hati.. ada la sikit-sikit aku still xpuas hati.. 

Ni contoh content aku buat.. xde lah havOc .tp oke la kot untuk aku yang baru 9 bln berjinak dalam dunia penerbitan ni .. huh ! penat jgk.. fun memang fun, sebab main dgn publisher.. tapi , tak best sebab dok je kt opis mengadap PC.. tp kalau ada event @ function besar-besar... dapatlah keluar.. =) 


Ni antara isi - isi yang aku karang =) 





Ok la.. malas nk upload lg.. entah bila boleh betul-betul siap .. maybe esok kot.. ataupun paling lewat minggu ni. Esok ada perhimpunan bulanan.. Semua kene pakai PINK ????? OMG ! ehe..

ok dah nk balik ni.. kemas-kemas..

bye !


Monday, 26 September 2011

kerja Menimbun .. Bila lah majalah aku nk siap ni???

Huhuhu kenapa dah nk masuk 5 bln still xboleh siapkan aku punyer majalah ni.. Faktor pertama sekarang ni :
1. Bahan artikel dari senior-senior tak mencukupi hari tu. tapi sekarang ni dah ckup. sO masalahnye skang kene tunggu semua tulisan mereka di edit. Huu jenuh nk menilik satu-satu (bkn aku la.. xlayak lg jadi editor.. English pn bersepah !. sO madam @ boss aku akan semak blik.)
2. Sbok fikir cover design untuk majalah ni. Haish ! ermmmm tapi nasib baik dah siap la kot. tak tahulah oke ke tak..
3. Kene edit-edit publisher ni.. Haish ! susah gler kot.. banyak songeh.. entahlah ! macam-macam nk di edit.. itu ini. Pening.. sO sekarang ni aku nk dapatkan sikit je lg bahan.. ada lg yg tak ckup.. TAPI ESOK BOSS BESAR dah nk tengok.. OMG !!! sO better aku siapkn..

aku da kata aku busy.. korang tak nak percaya.. 

sO setakat ni... ni je COVER 
aku boleh buat.

Buruk :(

ada sesape nk tolong btolkn lagi tak?


Friday, 23 September 2011

REVIEW : BINI2 KU GENGSTER !!




haa mlm semalam. aku dah pegi tengok cerita ni.. Guna duit sendiri je .. (eh silap de orang banje) tapi
bkn dapat tiket FREE bagai la.. just beli sendiri. . Emm sO xkisahlah nk mencanang yg aku tengok kn ? 
Aku cuma sempat tengok yg pkul 8.30 mlm kt SuMMIT je.. 

masa dah kt dalam cinema tu, mak aih ! memang FULL ! hehe ramai lah yang nk menengok rupanya.
fikir aku sndiri je yg COUNTING date bila lah cite ni nk di tayangkan. 
sO bila dah tengok tu. apa yang aku rasa

TAK RUGI PUN TENGOK 

sebab 

memang best and asyik ketawa je sepanjang scene tuh.. 
cite komedi memang lah best kn? hehe sweet je YANA dlm cite tuh.. 
aku memang suka YANA berlakon. 
macam real. 

Jalan cerita pun not bad.. Oke lah..
boleh tahan..
tak rugilah bagi sesapa yang tak tengok lagi n nk tengok.
silakan..

aku kasi cerita ni
8/10

counting date nk tgk cite 
AKU BUKAN TOMBOY plak la
hehe shaheizy sam berlakon gk tp dengan scya

ok bai 
nk balik rumah dah.. 
times up !

dah pkul 5.00 petang ..

QUE nk punch out

Thursday, 22 September 2011

Penting ke Bahasa Inggeris ?

haaa harini aku tiba-tiba je rasa nk cari kelas malam yg mengajor bahasa inggeris ... lols !! apsal? selama ni aku tak pandai berbahasa inggeris ke? hehe bukanlah.. aku cuma nk mahir kn lagi je speaking omputeh ni.. Ingatkan keje gomen ni tak adalah penting sangat penggunaan bahasa inggeris ni. TAPI !! gomen dulu and skang kn dah lain. s0 kene lah ikut peredaran zaman. Apa-apa je memang guna bahasa mat salleh. Even nk hantar emel to our boss, kawan2 opis, budaya menggunakan english memang dah biasa. sO aku sebagai orang paling baru and muda (lah sgt kan !) kenelah follow.. Semua minit mesyuarat pun in english sekarang, majalah yang aku buat, newsletterm dan macam-macam lagilah yang memerlukan skills tu. sO aku cuma nk mahirkan lagi penggunaan GRAMMAR.
Mostly orang memang boleh bertutur. Boleh memahami apa yang dibualkan dalam bahasa inggeris. TAPI, nk karang ayat tu boleh ke?? silap-silap grammar semua tunggang langgang. Lagi-lagi aku ni duduk kat unit PENERBITAN. sO memang perlu sangat lah menguasai bahasa itu dengan POWER ! huhuhuh ada ke memana cikgu yang nk bagi aku tuisyen ni memalam??? hadoiiii... tapi aku ta mo lah cikgu garang-garang.. heee (DEMAND !) Yelah mana tahu senang nak jadi editor plak.. 

Haish ! survey-survey mana tempat nk blaja BAHASA INGGERIS !

Tuesday, 20 September 2011

Bila Ex-STUDENT aku mengumpat cakap aku da gemoks?? petanda kene DIET ke??


Ni adalah gambar terbaru aku.. GEMOK !!! huh memang tak buleh blah bila student-student aku cakap aku da gemok sekarang ??? adoh nampknya aku kene BERDIET la mulai harini.. ermmm tp asyik makan makan makan je lepas raya ni.. memanglah gemuk ! antara topik perbualan aku dengan ex student aku smlm :

Yad : Cik, ramai dah cakap cik berisi.. huhu nak-nak kt muka..
Aku : Oi berani hang cakap aku gemuk? eh tapi betul ke?
Yad : Ye cik, bkn sy je rasa cmtu. kawan-kawan lain pun. siap bet lagi cik !
Aku : WHAT ??? eeee kurang ajaq hampa semua.. ermmmm mana de gemuk la.
Yad : Alah cik, tak apa. sy tengok pipi cik je tembam da sikit. badan berisi sikit je.. boleh DIET lg.. cik boleh kurus balik. hehe
Aku : ish, mn de gemuk. korang ni. Siapa cakap aku gemuk?
Yad : Ada la beberap orang. siap bet cik. then ktorang kaji punya kaji, the result cik memang dah berisi dari dlu. so sy kalah sbb sy selalu back up cik..
Aku : = p    (lols)


tak apa sekarang berat aku 49kg.. nanti aku maintain jadi 44kg balik :p

Tajuk borak pagi ERA FM harini pasal pengalaman dengan orang kenamaan??? KAU ADA??

Huhu pagi-pagi on the way nak pergi kerja memang aku akan dengar ERA . seronok Pak Nil berceloteh. Tajuk harini mcm menarik. Pengalaman bersama orang kenamaan?? ehe ramai la yang berkongsi pengalaman pagi td. yang call yang msj.. Aku ? aku pun x lepaskan peluang gk de pengalaman jmpa orang kenamaan. Sejak keje kt jabatan ni, aku selalu jmpa Menteri Perdagangan Antarbangsa  (MITI) dan timbalan nye . 

Better kita jadikan mereka sebagai ikon dari artis-artis right?? bkn nk cakap tak boleh ambil artis sebagai ikon. tp utk ikon apa?? hehe tepuk dada tanya diri okeh ! Boleh dikatakan memang aku akan selalu jmpa menteri MITI  ni kalau ada apa-apa event melibatkan agensi MITI. Then, untuk program terbaru we all yg bakal tiba oktober nanti, ada pelancaran dan hari produktiviti yang akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia or Menteri Miti sendiri. Ermmm tak dapat nk janjikan lagi. biasalah orang besar ni jadual harian dia sngat pack .

Nk tahu siapa menteri MITI dan timbalanannya ? 

of course 

Menteri MITI
Datuk Mustapa Mohamed


Then Timbalan Menteri MITI
Datuk Mukhriz Mahathir



Monday, 19 September 2011

Genting Hari Kedua - Induksi ..induksi .. induksi !!

Hai hari ni aku upload gambar hari kedua kitorang induksi di Genting.. Ingat bebudak U je ke ada induksi ??? we all yang govement servant yg baru-baru ni pn still kene induksi tahu before sah jawatan btol-btol. kene exam bagai plak nanti.. Tapi induksi kali ni simple-simple je.. sO nasihat aku, hargailah apa jua pekerjaan korang... Bukan senang nak apply kerja sekarang kan?? Selagi rezeki tu halal, so tak salah kita bersyukur dengan pekerjaan yang ada. Semua rezeki dari ALLAH kn?


Ni hari kedua .. Tengoklah  bilik dah bersepah dengan baju-baju.Time ni memang main sauk mana baju yg bawa. Then malam tu balik dinner memang kene kemas beg. Esok nk check out dah !
Katil aku yang hujung dekat tingkap tu.. huhu 
(nasib xde benda asing dalam gambar ni)

Ni suasana dalam kelas plak.. So sepanjang 3 hari tu memang kene dengar ceramah je

My group... hehe Buka hamper yang menang team building semalam.
Aku kiri sekali bersama semua pegawai baru MATRADE


Petang team building lagi. Kali ni aktiviti ekstrem lah plak !


carilah mana aku

 
malam plak we all DINNER BBQ !! =)



Favourite photo aku.. Bersama kawan chinese aku  Cik Swanee =)

huhu pkul 12.00 tengah malam we all naik bilik and berkemas untuk chek out tghari esok..

Sunday, 18 September 2011

Genting Hari Pertama

Hye !!!!! lama btol aku sepi and tak de masa nk buka blog.. Hish, memang life sangat-sangat busy sekarang ! banyak benda and kerja perlu di selesaikan.. Balik dari induksi tu memang banyak kerja pejabat yang perlu diselesaikan. Kalau tak, macam mana nk jadi pekerja yang efektif kan??? Bila attend induksi tu barulah aku tahu bukan senang nak kerja sebagai seorang pegawai kerajaan. BUkan senang nak dapat kerja tetap sekarang. so bila dah dapat tu, kena lah tunjukkan prestasi kerja yang bagus kn?? tak boleh main-main. Bayangkan, post yang kita dapat tu, berapa ratus and ribu orang yang apply? s0 kenapa kita tak boleh perform better bila da dapat jawatan tu? then, induksi tu meningkatkan sikitlah motivasi pada diri aku.

so pagi tu we all semua bertolak ke Genting . tak sampai 2 jam da sampai pun sana... tak de lah jauh pun..
we all menginap di Hotel Awana jee...

sampai-sampai, dah kene bergambar ??


Lepas bergambar  we all ada kursus .. Hurmmm tak membosankan sebab penceramah pertama dari MITI tu not bad. pandai entertain we all supaya tak mengantuk. Antara agensi yang hadir induksi tu, MIDA, MATRADE, MPC, SME CORP, dan tak ingat .heee

Lunch hour time


                                         
                                           Then check in hotel. Besar. Bilik ni untuk 2 orang jee

Pemandangan dari bilik aku


after check in, kene prepare for team buiding.. huhu memang lah penat .
tapi group aku champiOn !!

On the way balik bilik lepas team building hari pertama

Then malam tu we all ada 1 lagi kursus.. Nasi baik habis awal.. so pkul 9.00 malam da habis
we all semua plan nak naik atas. hehe habis tu nk buat apa kan??
sO kita enjoy !!!








sekian utk hari pertama ..
pkul 2.00 pagi we all smpai hotel and terus tidor.. esok 8.30 pagi ada kursus ..



Friday, 9 September 2011

Raya kan sebulan .. s0 xsalah aku baru update entri raya kn?

Heeee baru hari ni aku ada masa nk update blog. ni pun aku baru bangun dari tido. dah 2.00 pagi tepat ! Lepas balik opis tadi, rasa MIGRAIN sangat-sangat.. so tidur ... Entahlah kenapa bole kene migrain ni.. Maybe raya sakan kt opis kot. 2 hari plak tu !!! semalam and hari ni was sambutan Aidilfitri by our Kementerian. Kementerian Perdagangan Antarabangsa MITI... Kerja plak lepas balik Raya memang bertimbun nk kene siapkan... So memang tak ada masa nak update entri. kalau ada masa buka blog pun aku just blogwalking..

Next week plak seminggu pergi kursus induksi kat Genting.. hurrmmmm nampaknya memang lama plak aku baru update status or entri baru.. Tak apalah kerja yang perlu di dahulukan, dahulukan .. So blog ni just wanna express or share something yg maybe interesting or informative...

Opss kan dah melalut sebab lama sangat tak update.. hehe Actually today memang meriah dengan majlis raya tak habis. Pagi we all ada majlis hari raya bersama MITI and Agencies.. petang plak my opis la plak buat majlis raya kat hotel berhampiran jeee..
                              


Sekitar majlis aidilfitri tadi :

Disebab kan Dato' Mustapha dah pergi MITI pagi, so petang Datuk Mukhriz yang hadir




 




ok la smpai sini je.. hee xkn nk upload sume photo kn?
so kalau ada masa aku update lagi.
hurmmm

TOmorroW
shopping barang-barang untuk pergi induksi..

GOOD NIGHT !




Sunday, 4 September 2011

Kisah Hari RAYA

Baru hari ni aku ada ms nk buka blog and berblogging.. sebelum ni busy balik kg, raya sana sini.  Tapi hari ni aku dah start kerja.. penat tak habis lg meredah jem smlm.. penat jgk drive sorang diri dari Kuantan - Kuala Lumpur .... 
Raya tahun ni biasa-biasa je macam tahun lepas.. asyik makan-makan-makan...Berat aku pun dah naik 4kg. so lepas ni kene la DIET !!!!! ermmmm tahun ni berbeza satu je. aku dah tk dapat duit raya lagi.. huhuhu... Yelah. dah kerja kn? s0 tahun ni, aku yg kasi duit raya kt adik-adik, ayah, mak and nenek... =) hehe Raya arituh, aku kasi ayah n mak pn RM200 sorang... ermmm bangga plak rasa sbb ayah cakap ni duit raya pertama dia lepas 25 thn dia kawin =) kikikiki..

Lately tak de mood nk update blog.. cuma blogwalking je laaa ...