Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 3 June 2014

Typical malay: Bab perli orang yang xfasih berbahasa inggeris

Okey sebenarnya bukan nak marah ke apa kan? Tapi sometimes, people especially malay la kan, kadang-kadang kalau bab nak peril orang memang no 1. Walau tak sume tapi memang Nampak antara kawan-kawan Chinese and indian, they all semua lebih terbuka and sedia membantu dengan cara berhemah. Tapiii..... kalau kene kat time dengan kengkawan melayu? Perghhh ! Memang jadik bahan la jawabnya. Sape pernah terkena sila angkat tangan?
 
 
Tak kira lahh kalau tersilap cakap or tersasul ke? Memang jadik bahan la. Yang aku pelik kan, bab mengenakan orang wah dia la no 1, tapi kalau orang kenakan dia balik ??? Hurmm sendiri paham laaa. Okey let say laaa bila keadaan ini berterusan, korang rasa, kawan yang kurang fasih berbahasa inggeris ni akan speaking lagi ke? Mestilah dia dah malu and kurang keyakinan diri kan? Haaa sO sebab itu la berpada-pada kalau mengata and mengenakan orang.. Tak baik berkelakuan begitu. Apa salahnya tegur dengan cara berhemah lagi bijak pandai. Kita ni kan orang melayu. sO ??????
 
Salah siapa kalau orang-orang melayu sendiri yang tak mahu berbahasa inggeris? Sebab kalau dengan rakan-rakan non malay ni, lebih selesa sebab mereka lebih membantu. Contohnya aku ada seorang rakan indian girl. Very helpful and supportive kalau ada berkaitan bahasa inggeris ni. And kadang kala we olls win-win situation dia ajar English and aku ajar dia bahasa melayu.
 
Kenapa aku hangin sangat pasal ni?? Ok. Nak cite ada la satu situasi. We olls ni ada beberapa rakan yang boleh dikatakan rapat. Memang selalu bergaduh and perli satu sama lain. Tapi aku kureng berkenan sikap camtu. Tapi tak apa laa asalkan tak melebihi had nak bergurau. Tup tup ada 1 hari ni tersentak gak la gurau depa kan?? Ini dalam group whatssap laa
 
Nak di jadikan cite. Aku drive balik and terserempak la kete one of our friends ni. sO aku snap pic and dari dalam kete aku.


Ok korang Nampak tak apa dorang nganjing kat aku?? Hampeh memasing.

Ok ni lagi laaa. siap bagi WIKI. siot jek !!

Haa tu dia aku bagi gedebak gedebuk tros ayat ! Memasing tak paham maksud kan? Okey fine.
 

Sunday, 1 June 2014

farewell lunch : bye bye madam a.k.a my ex boss

sobs... sobss. Actually aku baru teringat pasal farewell lunch yang we olls buat untuk our manager/ boss. Setiap bahagian and unit ada manager, and one manager usually have 2 or more officers bawah dia. And.... sama macam situasi aku jugak. Aku ada seorang manager di bawah unit penerbitan. Bawah unit penerbitan ada 4 officers and aku dah bersama boss yang aku panggil 'madam' ni selama 3 tahun. Lama kan kan?? Okey sO tahun ni, dia akan memilih untuk bersara awal. Awal bulan Mei 2014 aritu, beliau last berkhidmat bersama kami. sO we olls rancang untuk buat farewell party untuk madam. Unit and bahagian lain pun nak join this farewell, sO we olls suggest this farewell berkonsepkan portluck. Bila dah portluck tu paham-paham laaa makanan memang banyak dari orang-orang yang ada di pejabat.
 
Farewell party tu sengaja dibuat pada hari Jumaat, sebab waktu rehat hari jumaat lebih panjang lebih kurang 2 jam 30 minit. Jam 11 pg tu semua dah sibuk-sibuk berkemas and we olls jadikan bilik mesyuarat utama tu as tempat untuk makan-makan. RUang kat situ lebih besar and dekat dengan pantry and tandas untuk basuh tangan. Hihihihi ..
 
 
 
Okey jam 12.00 tenghari tu masing-masing dah memenuhi bilik mesyuarat. Borak-borak sambil tunggu majlis kemuncak

Our ex boss 'madam' adalah di tengah-tengah handosome gusy. Sedih Nye sebab madam seorang bos yang sangat baik & sporting !!!

makanan masih ada yang belum sampai. Huhuhu tengok makanannye. Banyak kan??

Ok
Dominos
Nasi tomato
sate & nasi himpit
Nasi goring
sandwich
pudding
kek red velvet secret recipies

apa lagi nak? huhu banyak makan !!


semua dah mula berkumpul
 
Ok acara nak mula da ..
 
lepas madam bagi ucapan and sesi menangis. Tak mo la upload pic menangis ye.. huhu sedey !! sO we olls ada surprise untuk madam. Hadiah terakhir untuk madam before dia bersara
 
Nak tahu we olls bagi hadiah apa??
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
taraaaaaaaaaaaa !!!
 
 
yeay madam suka dengan hadiah tu.

sepasang subang emas dari Poh Kong. =)
 
 
hihi we olls mintak madam pakai.

cantik kan ?? ^_^
 
sesi potong kek. Hihi kek ni sponsored jugak. Dah kata port luck kan ??
 
 
geng publication house bergambar. Ni la unit I ollss ^_^ .