Tabung nuffnang sayer :

Wednesday, 7 January 2015

Tips untuk kucing penuh kutu dan telur kutu di bulu

Tips ni diberi sebab aku pernah mengalami anak kucing aku yang penuh bulunya telur kutu dan berkutu.  Kalau kucing tu penuh telur kutu, kita dapat tengok mcam ada benda-benda habuk pada bulu dia. Nak main or pegang kucing pn hilang mood sebab rasa geli dgn kutu tu kan?? Anak kucing aku pulak kalernye gelap, jadik Nampak jelas telur-telur tersebut berumah di bulu anak kucing. Ish !! Memang tak pegang laa kan meow .. meow tu.  Aku pun memula pelik kenapa anak kucing aku ni ada telur kutu. Kalau kita tengok pun memang menyampah la dekat kutu-kutu tu. Nak dekat pun tak nak.
 
Dalam 3 bulan jugak laa tak selesai solusi aku ni. Memula kitorang ada la beli fronline spray untuk sembur bagi telur kutu tu jatuh. Kengkononnya. Tapi mungkin laa kutu-kutu tu kuat or degil kan, sO kitorang spray and biarkan selama 3 hari. Then cuba sikat pun xjadik. Memang tak ada effect langsung. Lepas mandi pun and keringkan, cuba sikat still sama.
 
Kalau perhati betul-betul Nampak tak macam habuk2 halus putih. Okey tu sebenarnya telur kutu yang berumah di anak bulus aku . Kalau tengok dekat-dekat perghhhh ! Banyak siot !


yes aku pakai frontline ni laa. Frontline ni bagus, tapi mungkin kutu-kutu tu terlalu banyak or degil.

sO akhirnya masa bawak kucing-kucing aku untuk vaksin 1st time tu, doctor kat situ pun terkejut tengok anak kucing aku punya telur kutu. Dia smpai cakap " Ya ALLAH ! Banyaknya telur kutu ni" huhuhu sedih plak aku tengok kucing aku cmtu kan?? Rasa macam tak leh hilang dah ni kutu ni. Hurmmm then doctor tu cakap, boleh hilang ni. Nanti dia bg ubat titik kat tengkuk. sO biarkan dalam 3 hari, lepas tu cuba sikat tengok mcm mana??
 
ubat kutu harga dalam RM20.00 sepeket untuk seekor kucing
sO balik tu we all trus titik kan ubat kutu tu di leher anak kucing. Lepas 3 hari, we all sikat kutu-kutu tu memang jatuh laa. Tapi tak semua. Jenuh jugak sikat sampai kesian dia menjerit. Lepas tu masuk seminggu, dua minggu and minggu ke-3. Ok sekarang kutu-kutu tu dah tak ada dekat anak bulus aku lagi. Hihihi feeling happy sesangat.
 
Aku syorkan kalau ada kutu pada kucing tu, better bawak jmpa doctor vet dlu. Mintak nasihat and pendapat dorang. Sebab sometimes tak semua ubat-ubat ni sesuai pada kucing. Mungkin anak kucing ada dos dia, yang dewasa plak lain. Gitteww ! sO sekarang bila kucing-kucing aku tu dah bebas kutu, aku pun dah tak kisah dorang main-main kat ne pun. Pantang pintu terbukak hah mesti tengok2 dok landing baik punya kat atas katil. Dah tak ada kutu, ok la nak biar dorang main kt memana kan???
 
 


 

14 comments:

  1. kucing saya kat kmpg pun banyak kutu.. segala mak nenek kutu ade dekat bulu dia.. geram pulak.. thanks share kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli ubat titik tu utk sekor2. hihi dalam sebulan hilang smua kutu, lps tu bersih cuci2 rumah karpet jgn bg de kutu lg

      Delete
    2. Ok...kre klaw dh titik2 xyh cikat pon xpe kn??
      Sbb ase malaz la...
      Sy pon dh kne kutu 2..huhuhuhu

      Delete
    3. Ok...kre klaw dh titik2 xyh cikat pon xpe kn??
      Sbb ase malaz la...
      Sy pon dh kne kutu 2..huhuhuhu

      Delete
  2. ubat titik tu name ape ea? titik kt leher tu means kt bhgian bwh mulut dy ke?

    ReplyDelete
  3. Sekali titik ke sehari skali titik? Tq

    ReplyDelete
  4. salam..kutu mmg hilang.. telor kutu tu hilang ke x.. kucing saya kutu dh xda tp telor dia..peh.....

    ReplyDelete
  5. salam..kutu mmg hilang.. telor kutu tu hilang ke x.. kucing saya kutu dh xda tp telor dia..peh.....

    ReplyDelete
  6. Memang kusuuutt bila kena kutu. Ubat titik ni memang berkesan sebab dia serap ke dalam darah kucing. Bila kutu isap darah, maka mampos la kutu tu muhuhahahaha!! Saya pakaikan kat kucing saya 3 bulan berturut2 (sebulan satu dos) sebab nak pastukan telur2 yang baru menetas tak berpeluang membiak. Puas hati!

    ReplyDelete
  7. cik. blh thu vets mne cik pergi tu ye ?

    ReplyDelete
  8. Ubat kutu tu, pakai sebulan sekali. Kat atas tengkuk, iaitu area yg kucing tak dapat jilat. Pastu, doktor pesan, jgn mandikan seminggu, takut kesan ubt kutu tu hilang. Frontline tu mmg bagus!

    ReplyDelete
  9. kalau anak kucing 2 bulan 2 minggu bole pakai x?

    ReplyDelete