Tabung nuffnang sayer :

Wednesday, 30 December 2015

CPUV: Past the protection on my confinement day

Baby Laana dah tidur. Adalah sikit masa aku nak update entri kan?? So far malam-malam alhamdulillah baby Behave sangat. Harap smpai dia da besar pn cm ni la kan?? Baby akan tidur lepas mandi dalam jam 8.30 malam then bangun esok kol 9pg. Bangun sket-sket nak susu tu normal la kann? Hari ni dah masuk hari ke 73 hari Laana dan juga hari aku melahirkan dia. Fuh dah hampir ke 100 hari tuuuu.. Macam baru semalam jek rasa experienced tu. Then paling tak boleh blah rasa macam baru jek kahwin tup tup Laana dah adoo. Tu melampau sangat laa kan? hik hik tapi tak dinafikan pun sebab anniversary pertama aku pun aku sambut ala kadar sebab masa tu dah sarat 8 bulan kandungan. Phewww.... -_-

nak throwback skett sebelum tahu nak dapat Laana kan??
Time ni baru 2 bulan kawin. Ada sukan so join untuk acara larian keliling padang dekat PJ

family day opis 
Then lepas tu dalam march 2015 tu aku pergi family day yang opis aku anjurkan. That time tu kan memang la rasa pelik sket tapi macam ignored sebab sebelum tu period pernah jek tak datang sebulan, 3 minggu. Tp masa pergi family day ni aku rasa dah dekat 10 hari jgk period tak datang-datang. Masa family day ni banyak jugak aktiviti lasak aku buat wei. senamrobik laaa, mandi sungai mandi kolam air panas, berlari. Cuma sukan jek aku xjoin sebab rasa malas sangat. Jadinye balik dari family day tu, paling ketara aku rasa adalah badan jadik panas and esok tu aku demam panas. Rasanya tak pernah lagi demam macam tu punya teruk. Kebetulan pulak kawan opis aku yang pergi sama family day tu, anaknye kene jangkitan kuman air kencing tikus. Huuuuuuuuuu masa tu memang tak terfikir pasal pregnant. Fikir takut la jugak kan aku mandi jugak dekat air terjun tu.

Kesian anak kawan aku tu sebab anaknya masih baby 1 tahun la lebih kurang. Almost 3 weeks jgk duk di wad untuk survive dari kuman kencing tikus tu. Aku pun cuak jugak laa sebab kencing tikus ni memang bermula dengan demam panas and lemah 1 badan. Aku smpai tak boleh nak bangun kottt. Demam sampai terketar-ketar 1 badan. Aku nak buat ujian darah tu tapi takut dengan result kan?? Last-last tak pergi pun. Tawakal jek dok rumah. Dapat MC 4 hari okeyyy ! suhu pulak 39.5 masa tu. Tp takut denggi pun ye jgk. Tapi alhamdulillah lepas 3 hari tu demam okeyy. Tapi period still tak datang... Kalau datang pun aku memang dah standby Kotex kat rumah and dalam handbeg. Pastu masuk dekat sebulan tak mai aku check UPT alhamdulillah haha rupanya demam nak dapat Laaana !!

sO untuk 9 bulan tu aku terpaksalaaah simpan kotex dalam almari kan?? Tapi bila dah nk dekat due tu, perkara pertama yang aku terpikir adalah pad apa yang nak dipakai sepanjang dalam pantang nanti?? Lebih-lebih lagi masa kat spital lepas delivered baby. sO masa lagi beberapa minggu nk bersalin tu aku dah prepared beli awal-awal kotex Overnight ni weii. Aku beli banyak-banyak tros dalam 10 pax kot yang 30 pads ni. Mana tak nyee tiap kali nk buang air kecil tiap tu aku tukar jugak. Memang kene jaga betul sepanjang tempoh masih ada darah nifas kan??

benda ni la yang aku panggil rescue 911. 
Jadi aku nak past the protection ni kepada wanita-wanita lain.
Kenapa pilih Kotex Overnight?

1. Salah 1 sebab kenapa aku lebih sukakan pad kotex overnight ni berbanding maternity pad kan sebab pad ni ada beberapa size yang kita boleh pilih. Macam aku nak yang panjang nye 32cm. So lebih lebar lebih rasa terjamin. Al maklumlaahhhh darah nifas ni tak sama macam darah haid. Banyak and tempohnye panjang. Macam aku aritu 60 hari jugak laaa. Lepas mengurut jek keluar mencurah-curah.

2. Selesa sebab lembut. Aku suka material dalamannya. Ada aku beli jugak maternity pad tapi mungkin aku tak berapa selesa. Mungkin jugak sebab tebal sangat kan?? Kotex overnight ni nipis jek jadinye mungkin luka aku agak panjang dijahit maka aku lebih cerewet bab pad. Kalau tinggi sangat pad tu nanti rasa sakit pula pada tempat jahitan. sO kotex overnight ni amatlaah selesa sebab nipis dan tempat berjahit pun tak rasa sakit sangat.

3. murah dan reasonable jugak laaa. Kalau tak, tak akan aku rembat sampai 10 pax

seee pakai cadar putih pun memang confirm tak akan bocor and terkena cadar. hik hik Bagi yang nak beli pad semasa tempoh berpantang tu memang aku recommend sangat kotex overnight ni. Selalu yang overnight ni dah memadai and confident untuk dipakai. 

Tuesday, 29 December 2015

Susu Marigold minum masa pregnant !


Susu apa selalu minum sepanjang aku pregnant??? 


Actually aku ni sebenarnya boleh jek minum apa-apa jenis susu. Susu tepung ke, susu pekat manis, susu kotak pn okey, tapi selalu untuk menjimatkan masa ni memang aku pilih susu UHT Marigold masa mengandung dulu. Tapi ikutkan memang sebelum mengandung pun susu UHT Marigold ni feberet aku. Kadang aku makan dengan coco crunch kadang minum sajaa. Rasanya banyak-banyak susu, memang susu UHT Marigold ni jek sedap and rasa ala-ala vanilla gitteww. Mahal memang mahal tapi badan kita sebenarnya memang perlukan susu kan? sO nak tak nak masa mengandung lagi laa kene minum. Untuk jimat masa memang teguk susu kotak jek sebab kalau susu tepung ni kene bancuh dengan air suam. Air pulak tak leh panas sangat. Lepas tu kene rasa ok tak dengan tekak tkot terlebih manis or tawar. 

Benda wajib dalam list barang-barang rumah ni memang aku akan beli susu UHT Marigold ni. Kenkadang seminggu 1 kotak. Kadang seminggu 2 kotak. Diet kan so mlm2 aku minum segelas susu + roti. 



kadang ada jugak aku pakai susu ni masa nk memasak. Haaa masak apa?? Of course la kalau nk buat spagethi carbonara kan? sO aku tuang la sikit susu ni untuk pekatkan kuah dia. resipi carbonara tu boleh refer entri lama aku >> spageti carbonara

Friday, 11 December 2015

FIGHT for BREASTFEEDING !!

Hihi since promo MOH untuk ibu-ibu lebih menitik beratkan BF ni so aku still rasa nak share pasal BF. Menarik sangat bila nk share pasal BF ni. Dulu masa mula2 tahu mengandung, alat pertama yang aku beli adalah breast pam ! Masa tu macam tak rasa lagi nk beli double pam. Macam 1 pam ni oke laa tapi bila tengok ramai up pasal double pam ni teringin jugak. Sebab lagi-lagi bila kita pam sebelah, kadang-kadang aku terpaksa tampung dengan kain untuk elak breast sebelah lagi pun mengalirkan susu. Tapi selagi boleh pakai kenapa nak membazir kan?? sO matlamat and niat tu yang penting. Memang aku dah simpan dalam minda yang aku akan BF sendiri baby ni walau macam mana pun. Jimat pun jimat kan pakai susu badan ni cuma kita kene sentiasa positif and jangan stress. 

Ni jek stok yang mampu dalam 3 minggu ni sebab kat rumah ni kadang2 dia demand lebih. Aku pam 8 oz. 5 oz simpan 3 oz bg dia minum. Begitulah . Kadang-kadang xsempat simpan sebab baby da minum. Nak df bole cuma kadang2 kita ada keje nk buat so dia byk tidur. 

Okey camni jek la stok aku mampu buat untuk setakat ni. Untuk kat rumah ni aku lebih rasa cara simpan dalam bekas puding pn relevan. Tapi bekas tu boleh pakai untuk 3x shj yeee. Lebih2 tak boleh ye dikuatiri bahan chemical keluar. Milk plastic storage aku masih guna jugak tp tengok keadaan. Saja nk test pakai bekas puding ni sebab rasa lebih senang kot nak panaskan sebab dah tahu 1 bekas tu hanya muat untuk 3oz. Baby pun selalu sekali minum 3 oz buat masa ni. 

Dah siap dibasuh

dijemur

Pen marker + salotep untuk tulis date dan masa. 

Selesai semua bahan-bahan tu kan? After pam memang aku terus masukkn dalam bekas and simpan dalam freezer. Sebab susu akan lebih fresh masa kita panaskan nanti bila terus simpan dalam freezer. Terpulang la freezer / chiller asalkan jangan tinggalkan di luar untuk tempoh lama melebihi sejam sebab mcm baby sy akan tolak susu tu. Mungkin rasa dia da berlainan sikit kot. Untuk jaga tahap fresh saya terus masukkn dalam freezer/ chiller. 

rezeki baby dapat la 7 oz untuk sesi petang. Aku pakai pam jenama Autumnz Bliss jek. Tak beli yang mahal-mahal pun. Beli di PumpnOnTheGo dalam RM250 dapat macam-mcam gift jugak

simpan 3oz untuk 1 bekas


conteng-conteng sikit

so far ok lg setakat ni. Aku beli 100 bekas ni RM10.00
ni gambar ehsan google hasil review hihi. menarik tengok susu EBM beliau


untuk milk booster pulak aku sesuai dengan chocolate and horlicks. hihi 

untuk cream bagi nipple yang crack or melecet aku suggest cream ni. Tp untuk not heavy punya luka laa.
Harga dalam RM35.00 aritu. Boleh dapatkan di kedai Fabulos mom 

Thursday, 10 December 2015

Sakit tak INDUCE ?

Terdetik dek hati nak share review mengenai pengalaman aku bersalinkan Laana. Memula tu tak kisah lagi tapi ada beberapa orang bertanyakan perihal sakit tak induce ? Rata-rata orang dah set dalam minda masing-masing yang induce tu sesuatu yang menyakitkan, sampaikan ada yang sanggup ambil epidural untuk kurangkan kesakitan? AKu dulu pun sebelum mengalami pengalaman ni memang dalam kepada dah tolak jauh-jauh mntak-mintak laa tak kene induce. Tak mo eh induce induce ni. Mesti sakit sangat-sangat macam orang sekeliling bagitahu. 

Oh mungkin ada yang tak berapa tahu. INDUCE adalah prosedur di mana doktor akan insert ubat melalui laluan bawah atau drip air ke dalam tubuh pesakit untuk mempercepatkan bukaan dan sakit contraction tu. Kiranya mempercepatkan laa. Kalau nak tunggu lama kan?? sO akan induce bagi cepat


Kronologi macam mana boleh diinduce:

9.00 pagi - Aku hantar kereta pegi workshop sebab ada kereta keluar dari parking sehari sebelum tu tak tengok belakang. Tak tahu laa cmne dia boleh cuai and tak nampk kereta aku. Makanya kereta aku yang park sat belakang kete dia tu BUM !!! dilanggar lewwww. Habis kemik and cat tertanggal. Tolak ketepi cite kereta ku itu. Alhamdulillah cina tu bayar gantirugi and kereta pun dah cantik seperti sedia kala. Hantar kereta ke tempat untuk ketuk and cat. sO en suami laa terpaksa teman pergi check up di PPUM. Selalunya aku g sendiri jek sebab lepas check up tros masuk opis. PPUM dengan opis aku cuma 15 minit sajooo. Tersangatlaah dekat. Jadik buat apa nk menyusahkan orang. Makanya encik husband teman rasa janggal pulak 

10.30 pagi - Di sebabkan jalan jem sikit. Maklumlaah federal ! tak pernah tak jem. Sampai jek dalam 10.30 pagi tu encik husband suruh aku turun dlu sebab nk cari parking. 

11.30 pagi - lepas buat check up apa patot, teros pegi scan dlu. Kebetulan dapat pulak surat untuk buat scan. Temujanji tu doctor aku yg buatkan 2minggu sebelum. Tak pernah-pernah aku scan di PPUM. Kiranya ni first time laa. Masa ni da 39weeks 6days. Excited ada. Tkot pun ada sebab due date bersalin patot 2 hari lg kan. 

12.00 tghari - Aku mula kecut perut sebab doc yang scan cakap air ketuban aku sikit sangat-sangat. Ikutkan waze air ni dalam 2. Normal untuk air ketuban adalah > 5. Kalau dah 2 tu macam berapa ml je kot. Aku buat andaian sendiri jek. Lepas tu doc cakap baby aku ni macam kecil jek. macam 2.2kg. Risau gler time tu. Macam-macam dah muncul dalam kepala. Knape pulak dengan baby aku? Patot nye bagi 39weeks above berat should 2.5kg above la kan???? Makanya doc scan mintak aku naik and jumpa doc di atas. Tunggu apa kata doc tu pulak 

12.30 ptg - Doc dah panggil untuk turn aku check up. Tengok muka doc tu berkerut buat aku lagi laa gelabah. HUrmmm tp aku buat rileks lagi. Tetiba doc tu cakap. " awak kene admitted arini ye? Kami perlu keluarkan baby hari ni jugak untuk selamatkan baby. Puan akan di induce"

Hui time ni berderau darah. Memang benda yang paling aku tak nak. INDUCE !!! Tapi nk buat macam mana, kena redha. Alhamdulillah kandungan aku tak songsang lagi. Kalau songsang memang kene bedah lagi la tak mahu. Bukan apa, aku tak pandai nak jaga luka czer tu. Aku seorang yang tak penyabar. 

2.30 petang - masuk ward. Baring and doc check CTG jek. Labour room sangat penuh and katil di wad bersalin pun penuh. Makanya aku duduk dlu di wad post natal. Haha lagi stress tengok kiri kanan sume orang dengan baby. di PPUM ni bilik cantik sngat setara hotel swasta. Lagipun memang semi gov pn. 1 bilik ada 4 orang shj. Bilik air sume dalam. sO aku dok terbaring jek la tunggu wad bersalin punya katil kosong.


5.00 petang - Nurse da panggil cakap ada kosong da katil sn. So aku pun ikut dia ke wad bersalin di level 3. Ward post natal di level 6. doktor bg rehat dulu and tanya beberapa soalan. 

6.00 petang - Doctor datang and sedia untuk di induce. Memula dia check laluan. RUpanya dah 2 cm terbuka sebelum. Doc msukkan ubat induce melalui bawah. Katanya lebih kuat. Then doc soh baring jgn bergerak selama 1 jam supaya ubat sebati. sO baringlaa aku seperti biasa. Tapi part ni yang nak cite sket. Induce tidak menyakitkan kita. Doc masukkn ubat macam biasa. Tak rasa apa. Rasa macam kene seluk itu shj. Nothing to worried ye kawan-kawan. MEmang tidak menyakitkan. Jangan dengar pendapat orang. Doktor cakap dalam jam 12 mlm nti dia datang check laluan. Sebab memang 6 jam sekali check samada laluan dah bukak ke belum. Sebab normally 1 ubat selalunya tak berkesan. Ada smpai 2 3 kali masukkn ubat. 

7.00 mlm- Okey dah 1 jam. Makanya aku ke surau untuk solat dahulu. Terpaksa qada solat zohor sekali. Then aku tunggu magrib sekali laaa. Masa tu rasa tak larat sangat dah tapi bertabah lagi. Selesai solat aku baring shj. perut ada rasa memulas2 sikit sikit tapi tak heavy. 

8.00 mlm -  Entah kenapa perut dah mula memulas pelik sangat. Aku rasa sakit ni luar biasa. CONTRACTION ke?? huhu rasanya contraction kot. Yess sakit induce tak menyakitkan. Yagn sakit adalah sakit contraction. Bagi aku sakti contraction tu normal untuk semua sakit nk bersalin. Normal pn itu lah rs sakit contractionnye. Tapi hanya ALLAH jek tahu mcm mana sakit nye contraction tu. 

8.30 mlm - Haish skit dah mula datang selang 5 minit sekali ni. Aku memang rasa tak selesa and sampai menangis2 tahan sakit. Aku picit button untuk panggil nurse. Tapi tiap kali panggil, nurse cakap doc akan cek jam 12 mlm nti. Tahan dulu sakit tu? Tahan? Tapi tak cek kan??? Aku menyirap jugak laa. 


8.45 mlm - Aku tekan button lagi. Nurse datang and cool kn aku. Dia ckp xpela nanti dia nk cucuk bagi ubat tahan sakit dibelakang. Aku iye kan sajooo. Sebab tak tahan wei !! Tapi lamaaa sangat nk menunggu nurse tu haa. Hilang tah kemana. Amik barang kot

9.00 mlm - Kebetulan ada doctor chinese lalu depan katil untuk cek pesakit2. Bila dia datang tempat aku, aku cakap dah tak tahan doc. Dia ckp tp u punya masa untuk check jam 12.00 nti. Jam 12?? ada lg 3 jam ke aku nk tahan. Giler mcm ni. Kebetulan contraction kuat tu datang. Haa apa lagi ! Aku tros meraung ckp doc saya rasa mcm de benda nk keluar !!! Baru doc tu kalut nk cek. Masa dia check tu, kepala baby da nampak and nk keluar. sO cepat-cepat dia amik barang semua. 

9.10 mlm - Alhamdulillah selamat melahirkan baby girl seberat 2.1kg dengan beberapa kali push.  Tak sempat pun ke labour room. Bersalin di wad bersalin sajooo. Laana lahir 2 hari awal dari due date dia hik hik . Lain orang lain skitnye. Aku cuma perlu 1 ubat. Then tak perlu menahan sakit lama. Ada jugak orang induce 8 jam baru jalan buka. Ada yang jalan xbuka-buka so terpaksa czer untuk selamatkan baby. 


yeay Laana dah keluar jalan2..
Today dah 56days


Wednesday, 2 December 2015

Baru nak belajar cara simpan stok susu Laana !

Hari ni Laana dah masuk 44 hari. Hihihi sekejap jugak masa ni berlalu kan?? Dah tu mula laa terkial-kial fikirkan stok baby. Kang tak sempat dapatkan stok banyak susah jgk. sO aku dah mula berjinak-jinak buat stok susu. Sebelum ni ada buat stok jugak tapi tak berapa pandai. Aku banyak letak dekat chiller dulu ada yang dah lama 2 jam kat luar baru bawak masuk ke freezer, sO susu tu mungkin jadi tak berapa nak sedap di tekak baby. Laana pulak macam memilih. Dia memang tak akan minum if susu tu rasa pelik-pelik. Dengan cara susunan pun tunggang langgang dalam tempat beku tu. Haha kelakar jek tengok. sO start dari tu mula google sikit-sikit and belajar cara yang betul. 

Aku mula simpan stok cara leper macam ni supaya jimat ruang

Banyak space bole jimat if simpan meleper macam ni.  Sebelum ni aku xbuat leper macam ni
sebelum ni aku simpan mcm ni. Memang makan space la. hihi 
Semua beg plastik yang simpan gemuk cmtu aku nak pakai dulu untuk testing. Ada yang ok ada yang tak. So dari situ boleh testing testing kan susu tu ok tak dengan lidah baby. Rumusannya susu yang agak lama disimpan akan berbau and baby kurang senang. sO sekarang ni untuk stok aku asingkan masa. Aku teros simpan dalam freezer lepas pam. Hasilnye bby suka. 

kiri susu stok kanan baru pam. 

Kalau tengok pada warna susu pun dah tahu. Sebab kalau susu stok yang xok. I mean macam dah lama baru simpan. Dia sebenarnya ok tapi mungkin bau and rasa berubah. sO baby tolak. Faktor mungkin terjadi adalah disebabkan: 
1. Lepas pam tu kita tak terus masukkn dalam freezer. Tapi tak juga melebihi 4 jam suhu bilik
2. Cara pemanasan. Susu tak boleh dipanaskan dengan air terlampau panas. Kalau terlampau panas pun susu rosak and jadi berubah warna and bau. 

Susu belah kanan tu yang fresh baru pam and baby minum dengan rakus. So warna dia pun putih. Jadi lepas pam tu aku terus masukkn dalam plastik milk storage and masukkn dalam freezer. Tak mo susu berbau and rugi plak nanti. 

sO banyak tu jek baru aku dapat buat stok untuk 2 minggu ni. Hihi tengah mencuba lagi. Kadang-kadang aku pam and bagi botol pada baby, kadang-kadang aku direct tros. Baby pun dapat belajar dengan awal. Tak perlu la kita ajar masa dah nk habis cuti and nk anta pengasuh, sebab ms tu nanti baby sukar sikit nak terima 

yeay Baby Laana dah masuk  40 daysss !!! Membesar dengan sihat hanya dengan susu ibu.
Berat baby naik 1.1kg dari 2.1kg semasa lahir timbang 1 bulan dah 3.2kg 

BELI RUMAH : 65% progress

Alhamdulillah akhirnya pembayaran by fasa kepada pemaju oleh Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) dah laju. So far memang tak sia-sia usaha aku ke hulu ke hilir dari Petaling Jaya ke Putrajaya semata-mata nak pastikan BPP ni buat kerja dorang dengan pantas. Uish, memang terseksa jiwa dan raga jugak masa nak deal dengan dorang ni. Macam bercinta, bertunang and kahwin la orang kata. Hihihihi tapi apa pun benda yang lama xperlu dikenang lagi. Yang penting pembayaran kepada pemaju tu tak ada pending lagi laaa. Untuk fasa ke empat ni pun kawan opis whatssap ada sampul surat dari pemaju sampai. Bila check rupanya invois dari pemaju la. sO bila aku checking dalam sistem BPP tu pembayaran dah settled pun. Alhamdulillah. 

Pagi tadi pulak encik husband sent pic dia pegi tengok rumah. Aku masih berpantang di Kuantan, so tak boleh nak pikir lagi dah pasal rumah. Harapkan husband aku jek laaa. hihi tak sabar nak tunggu rumah siap and pikir dekorasi apa untuk rumah aku nanti. Oh entri sebelum ni boleh tengok di sini progress 45%.

ni bahagian hadapan rumah
Untuk check dalam sistem samada BPP dah buat pembyaran kepada pemaju, just masuk jek laman web Bahagian Pinjaman Perumahan. Masukkan id and psword memang kita akan tahu status pembayaran. sO dari paparan sistem tu, paling atas adalah yang latest. 




ruang tamu. Kecik aje rumah ni tapi cukup lah yang termampu. Nasib baik dah siap tile semua

Ni bahagian dapur. Tak tahu lah besar ke idak, tapi plan dalam kepala nk buat kitchen cabinet. 

Tandas 

ruang tamu lagi.

Thursday, 19 November 2015

CPUV: Baby Laana dapat SHARP air purifier dari tok ayah !

Hai.. kebetulan baby Laana tgh tido kejap, boleh laa nak update sikit-sikit and blogwalking blog kengkawan yeee. Tapi sekarang ikut dan kalau ada masa free. Baby tak berapa nak ok sangat lah mungkin dalam pantang lg kan?? Arini dah cukup 30 hari. Asyik nak menangis if tak kena and nak beriba jew. Sebenarnya nak review pasal SHARP Air Purifier (AP) ni sebab benda elok bagus jugak kalau nak share. Memang untunglaa jadik Baby Laana ni sebab Tok Ayah dia yang sediakan AP ni. Kebetulan masa Laana lahir tu musim HAze tengah menggila. Gila terok cuaca time tu rasanya orang dewasa sendiri pun sesak nafas. Kesian baby terpaksa hirup udara xelok. Mujurlaaa di Kuantan cuaca ok sikit laa. Tapi Tok Ayah dah prepared AP awal-awal untuk udara bersih cucu sulung dia. 

Haaa tu dia tido nyenyak. AP pulak dipasang dekat dengan dia. 
Bagi aku benda ni memang elok lebih-lebih lagi masa musim Haze. Harga dia pun dalam RM300 lbih jek pun. Kiranya ok laaa kan nak beli. Bunyi pun takla bising. Rasanya tak ada bunyi sangat kottt. Jadi korang cubalah juga AP ni. memang bagus and rasa udara nyaman jek



Friday, 13 November 2015

Laana dan ibu bermalam di wad kerana Jaundice @ demam kuning

Baby sape kat sini yang tak pernah kene demam kuning?? sila angkat tangan !! huhu tapi memang susah la kan zaman sekarang nak jmpa baby yang tak kena demam kuning kan?? Kalau ada pun peratusnya sangat-sangat sikit laaa sebab mesti ada punya laaa walaupun dalam amount yang sedikit. Okey laa dugaan lepas bersalin ni memang macam-macam laa. Lepas kes susu badan tu, esokkan nurse datang and check my baby ada macam nampak kuning sikit. sO cepat2 nurse KK (Klinik Kesihatan) tu mintak bawak check di Klinik tros. So husband teros bawak baby check di sana. Paras bacaan baby masa tu 198. sO kene masuk wad sebab hari tu untuk bacaan baby adalah 200. Beza sikit jadi terpaksa masuk wad jugak sebab baby Laana kan kecik jek. 2.1kg masa lahir. Jadi doktor risau bayi yang kecil ni macam-macam jangkitan mudah terkena. Petang lepas zohor macam tu we all teros ke HTAA Kuantan. 

Masa tu Allah jek tahu macam mana perasaan ni. Memang rasa tak sedap hati, tak happy, emosi pun tengah tak stabil. Hari ke-4 dah kene masuk wad pulak lagi. I hate hospital. Hospital sape suka masuk kan??? Macam-macam perasaan ada masa first time ni kan? Risaukan baby. Tak happy kene tidur di wad. Ya Allah memang perasaan tak happy sangat masa tu. Air mata pulak mudah jek jatuh. Memang selalu jek rasa nak menangis. Perempuan lepas bersalin kan tak elok menangis, tapi nak buat macam mana, perasaan tu tak leh ditahan-tahan. Husband jek la pujuk cakap tak ada pape. Mujurla masa tu dia cuti seminggu kan?? sO dia yang ulang-alik ke spital. Wad untuk baby kena kuning ni hanya husband sahaja boleh masuk. Family lain termasuk ibu and ayah kita tak dibenarkan. 

Laana pulak masa tu kerap sangat meragam. ASyik menangis and nak meriba jek. Aku pulak masa tu masih ada lagi rasa sakit-sakit pedih luka jahitan. Nak duduk tak kena jek. HUhu lagilaaa menambah stress. Aku cuma harap masa cepat jek berlalu dengan pantas kan??? Kadang-kadang tertanya jugak kenapa laaahhhh baby aku kena kuning. Tapi tak baik kan pikir macam tu. Patutnya aku bersyukur sebab baby aku tak lah teruk mana kuningnya berbanding orang lain di wad. Bila da masuk wad tu, rmai pulak kawan-kawan lain. Siap boleh berbual. Nasib baik dorang pun semua baik-baik. Wad yang aku dapat ni selesa jugak walaupun rasa luas. Sebab kiri kanan memang katil jewk. Bukan macam di PPUM. PPUM memang standard macam swasta la kan?? 1 bilik ada 4 katil and setiap bilik ada tandas siap. Macam wad kuning di HTAA ni, 1 wad menempatkan semua katil ibu bersama bayi di bawah inkubator lampu UV tu. 

Masa tu katil pun penuh. Orang sebelah aku ni dah seminggu dok dalam wad. Orang depan dah 7 hari. Masing-masing kuning anak dah cecah 300. Ada pulak yang terpaksa berpisah dengan anak. Mak dekat level 5 anak level 6 sebab kuning terlalu tinggi. sO mak kene ke atas untuk jenguk baby bagi susu or whateva laa kan??? sO sedikit demi sedikit perasaan sedih tu terhakis and wujud perasaan aku perlu ada rasa bersyukur. Orang lain lebih teruk. Dorang boleh lagi senyum, kenapa aku perlu rasa teruk kan?? Bayi aku bukan tinggi sangat kuning pun. Tapi disebabkan dia kecik sO doktor just nak pantau untuk 1 malam.



Malam tu aku cuba think +ve. Baby Laana asyik nak meriba jek. Kesian dia matanya dipakaikan macam cermin mata. Untuk elak cahaya UV tu masuk ke dalam mata. Bahaya jugak cahaya tu. Nampak macam dia tidur kan?? Sebenarnya tak tidur pun, sebab mata dia dah di tutup macam tu kan?? Jadi dia memang akan diam jek laaa. Baby lain semua tidur jek and senyap. Macam aku adui sepanjang dari siang smpai mlm memang dia nak memerap jek. Memang kena pangku dia. Bila dia tidur, aku letak dalam inkubator tu, dalam 10 minit jek leh tahan. Lepas tu dia nangis. Dia nak dibedung jek sentiasa. Klau tak dia menangis. 

Smpai kan 1 - 5 pagi pun aku tak dapat tidur lena sebab Laana asyik berjaga. sO main-main jek la dengan dia. Ibu-ibu lain tidur. Tapi ada jugak yang berjaga sebab baby bangun. Kiranya masih ada orang. Nurse pun ada ramai. Jam 4 pg pun doktor ada datang and check. Kata doktor, kuning Laana tak berapa kuat. If turun bawah paras bacaan 220 untuk esok boleh discharged da. Ya Allah aku berharap sangat jangan naik. 



Esok pagi-pagi jam 6 lagi baby dah kene amik darah. sO result dalam jam 11 pg nanti. Kalau turun boleh keluar wad. Seperti dijangka, aku bersyukur sebab kuning Laana turun ke 165 paras bacaan. Alhamdulillah. sO petang tu we all da boleh balik. 

Bagi aku apa aku lihat la. Baby yang kuningnye kuat memang suka sangat tidur. Tak aktif. Lain beza dengan Laana yang tak suka tidur. Bila jarang tidur, dia jadik lapar. Sejam 1x aku mesti menyusu dia. Nasib baik hari ke-4 susu dah mula keluar. Bersyukur lagi pada Allah sebab mudahkan urusan aku. Kalau susu masih belum keluar macam mana paras kuning nak turun, sedangkan satu-satunya ubat untuk kurangkan kuning ni adalah susu ibu. Kerapkan bagi bayi menyusu susu badan sepanjang kuning tu. Bila kerap dia menyusu, jadi dia kerap berak. Pampers Laana memang banyak sangat yang habis untuk 1 hari tu. Hihi rasanya 20 keping jek dia shj sebab kejap2 dia membuang. Najis untuk bayi yang menyusu susu ibu sahaja warnya kuning keemasan. Esok pagi tu jugak alhamdulillah Laana dah mula lena. Mungkin penat semalaman tak tidur kan??? 

Lepas keluar wad tu, seminggu jugak kena ulang-alik ke klinik kesihatan untuk check up bacaan kuning dia. Alhamdulillah makin turun. seminggu kemudian kuning dia terus tak ada. hihi.. 

Monday, 9 November 2015

Breasfeeding Laana !

Hari ni dah masuk hari ke 22 aku berpantang. Dan bermaksud baby aku pun dah berusia 22 hari. Another 22days nak habiskan pantang ni. Aduhaiii cepatlah masa berlalu sebab waktu berpantang ni laaa memang dugaan sungguh. Paling aku tak suka adalah memakai bengkung. Kalau ikutkan mak aku, 24 jam kene pakai bengkung. Kecuali mandi. Tidur pun memang kene bengkung huhu.. Makan pn of course kene pantang ikut cara dia. Nak berjalan banyak pun dia tak bagi. Memang straight jugak mak aku ni. Cumanya memalam dia bagi tidur dengan aircond laa ngeh..ngeh... Tak tahan aku kalau tak ada aircond. Susah nak tidur sebab panas. 

hasil perahan untuk sesi pertama. Rasanya tak tahu berapa kali sesi aku kene pam untuk elak bengkak and buat stok. 


Sempena BREASTFEEDING WEEK by Kementerian Kesihatan NI, Nak cerita pasal breastfeeding jugak laaa . Kebetulan hospital tempat aku bersalin di PPUM pun sangat-sangat menyokong ibu-ibu untuk BF baby memasing. Masa aku checkup kat sana ada sesi selama 2 jam pasal breasfeeding shj. Dekat opis aku bekerja pun boleh dikatakan memang support BF ni. Sampai sanggup bawa breast pump ke opis. Pump ikut timer. Tak pun ikut la masa yang free kan? Aku pun teruja jugak nengok dorang semangat so otomatiknye memang diri sendiri pun jadik smangat. Siap beli awal-awal lagi breast pump. Beli yang murah jek asalkan boleh lah hasilkan stok susu untuk Laana. 

Tapi pengalaman memula aku nak BF ni pun bukan senang. Sampai menangis-nangis jugak laa sebab masa hari pertama dan kedua tu susu tak keluar walau baby hisap. Kesian baby sebab tak makan langsung. Perut dia pun jadik kembung. Nak tidur pun tak boleh asyik menangis, sampai terpaksa pinjam susu formula dengan jiran sebelah rumah makcik aku. Sebab lepas bersalin tu, hari pertama dah boleh discharged. sO tumpang rumah makcik dlu before balik Kuantan. Baby tak dapat tidur sebab perut kembung. Tengok jam dah pukul 12.00 mlm. Susu pun tak nak keluar. Baby meragam. Last-last bagi laa susu formula. Time tu kasi pun agak susah jgk laa sebab perut baby dah kembung. Dia pulak tak pandai nak hisap botol susu. Aku beli botol susu avent, tomme tippe semua dia tolak. Mana tak menangis kan tengok baby kita lapar and sakit. 

Sampai esok pagi pun dia menangis. Tapi dekat jam 9 pagi tu Laana tidur sbab kepenatan rasanya. Susu pun dah mula nak telan sikit-sikit. Tapi dia tak lena tidur jugak laa. Aku pun dah pening kepala sebab tak tidur 2 hari. Hari pertama tu tak leh tidur jugak menahan sakit luka jahitan. Hari kedua ni kene jaga baby. Lepas zohor tu mak mertua amik aku dekat rumah makcik and we all brtolak balik ke Kuantan. Nasib baik kereta mertua tinggi. sO tak rasa sangat la sakit kat bawah tu. Luka aku pulak agak panjang dalam 4cm. Wuuuu memang terasa la pedih and sakitnye .. 

sampai kuantan baby tido lagi

Malam tu aku try lagi sua breast pada baby dengan harapan dia nak hisap and susu keluar. Then malam tu, baby tiba-tiba sucking dengan kuat and baru laaa susu keluar. Until today susu aku semakin banyak. Alhmdulillah... Sampai kene pam untuk keluarkan buat stock. Kalau tak bengkak and sakit. Dalam 4 jam sekali dah mula terasa perit and bengkak. Wuuu .. 

setakat ni baru banyak ni stok. Ni pun kalau ada lebihan yang pam smpai 8 oz, sO aku akan simpan la separuh untuk stok. Banyak-banyak dekat luar nanti rugi pulak susu tu. 

happy baby dapat BF susu.
Hari ni da 22 hari so nurse timbang berat baby dah jadi 2.9kg. Masa lahir memula 2.1kg jek ^_^

Panduan penyimpanan susu ibu:




Jom support Breasfeeding !! 
Hihi inshaa Allah kalau diberi rezeki smpai Laana 2 tahun 




Sunday, 1 November 2015

Nik Lanaa Azzahraa'

Maaf lama betul tak menulis new entri. Hampir sebulan ! Wow !! Hihi sebenarnya banyak sangat benda nak kena settle sebelum cuti bersalin nih. Sebenarnya aku dah selamat pun melahirkan seorang baby girl secara normal. Hari ni dah hari ke 15 berpantang. sO aku berpantang di kampung shj. Mak sendiri yang jaga sepanjang aku berpantang nih. 



Hihi nama anak aku Nik Laana Azzaharaa' bt Nik Muhammad Afi. Yang bermaksud LEMBUT & YANG TERANG BERSERI-SERI. Sebenarnya aku sendiri tak sangka akan melahirkan baby ni sebab asalnye pagi isnin 19 Oct tu aku cuma pergi check up seperti biasa di PPUM. Seriously mmg tak rasa nak bersalin ke apa ke. Due bersalin adalah 20 Oct. Jadinya aku bersalin awal sehari laaa dari tarikh due. 

Kronologinya, pagi tu aku pergi check up and buat scan terus di PPUM. Kira ni first time la aku scan di PPUM. Selalunya di Klinik kesihatan (KK) and klinik swasta biasa shj. Masa scan di PPUM, doctor detect air ketuban aku sangat-sangat sedikit iaitu dengan gelombang air 2. Paras normal untuk air ketuban adalah 5 dan ke atas. Dah kalau 2 tu rasanya mcam air kencing dah kot kuantiti. Lagi 1 doctor dapat detect baby macam kecil dari weeks dia. 2.2kg masa 39weeks 6days. Huhu dah tu semua doktor mula berbincang sesama sendiri siap lukis graf pembesaran baby. OMG memang cuak gler la sebab tkot apa-apa jadik pada baby aku. 

Doktor tros decide untuk induce aku aritu juga and keluarkan baby. Kiranya dorng takut apa-apa jadik pada baby laaa sebab dengan air ketuban sikit macam tu memang ikut logiknya baby x dapat hidup lama. Air ketuban ibarat oksigen da pada baby. Aku pun mula cuak laa sebab rasa tak ready nyeeee. Tapi dah nama pun bersalin kan. Bila-bila masa pun boleh terberanak kt memana dan bila-bila masa pun. Makanya aku redha jek laaa. 

Dipendekkan cerita, pada 6petang tu doktor induce aku dengan memasukkan ubat melalui bawah. Kiranya ubat tu macam kuat sikit la kot berbanding masukkan drip air. Tapi sebelum induce tu doktor check laluan dah buka 2cm.  7 petang tu ok lagi . Aku siap boleh pergi solat. Jam 8 mlm dah start sakit contraction. 8.30 mlm sakit makin kuat la pulak, 5 minit 5 minit sekali. Huish !!! dah tak boleh jadik ni. Smpai jam 9.00 malam aku dok menahan sakit sensorang. Dasyat gler sakit contraction ni. Rasa nak putus segala urat-urat kat perut. Aku pun terus panggil doktor and doktor check kepala baby dah kat bawah. Time tu la doktor bagi instruction and aku just follow. Tak smpai 15 minit cm tu, tetiba aku rasa macam de benda dah nak keluar. 9.20 malam aku selamat melahirkan baby girl. Huish macam tak percaya kan??? Dah tu pulak tak sempat doktor nak tolak ke Labor room da. Aku bersalin di wad bersalin shj. 

Tapi betul kata doktor PPUM, berat baby cuma 2.1kg. Memang ringan, tapi panjang dia 44.5cm. Kira panjang juga cuma badan dia lebih ringan. Bila dah melahirkan tu perasaan lega memang tak dapat digambarkan lagi laaa. FUH !! Walaupun menahan sakit masa menjahit luka di bawah ke apa ke. I don care. Yang penting rasa tak sabar nak p tengok baby sendiri. Hihi. Jam 1 pagi aku dah mula ditolak masuk ke wad post natal. Selepas bersalin. Hihi .. mlm tu aku tidor dengan baby.

Oh sebelum ni aku ada cerita baby breech kan?? Mulanya aku scan masa weeks ke 37 pun still breech. sO masa 38weeks nak jmpa doktor PPUM untuk set date ceaseran, tup-tup masa scan tu baby dah berpusing. Alhamdulillah baby berpusing masa weeks ke 38. Memang miracle sangat. Doktor pun pelik dan terkejut. Hihihi makanya dapatlah aku bersalin secara normal.  

Okey laa nanti sambung lain kali. Laana pun dah terjaga. Hihihi..

Monday, 21 September 2015

Baby Breech

Hari ni dah masuk 36weeks. Kalau ikutkan dah kene ke PPUM untuk check up dengan doktor sana. Tapi disebabkan baru jek pegi minggu lepas. sO doktor mintak datang lagi 2 minggu. sO aku decide lepas balik dari Kuantan nanti la aku ke PPUM. Tapi kene ke Klinik Kesihatan (KK) dulu. Kenapa 36 weeks aku dah kene ke PPUM ??? Huhuhuhu sebab doktor nak check, baby aku still breech or tidak. Kalau breech / songsang makanye pihak PPUM akan set date untuk operation. Hui memang laa kalau boleh nak secara normal, tapi kalau dah itu ketentuan ALLAH. Aku terima jek asalkan baby sihat walafiat, cukup sifat dan fikiran. Aamiin .... 

Semalam ada kawan aku baru bersalin secare ceaseran juga. Katanya tak sampai 1 jam pun, then tak adalah sengeri yang dicerita ramai orang. Entahlaahhh aku pun dah tak kisah. Apa pun boleh. sO sekarang ni tengah list down keje-keje untuk aku serah kepada officer lain untuk ambil alih. Ada 2 orang jek officer dekat unit aku pun. 

35 weeks 5 days 

Apa alahan aku dapat semasa mengandung ? 

Hihi alahan setakat ni, since masuk bulan ke 6, aku dah start suka make up and membeli macam-macam. Ada jeeek nak dibelinye haaa. Paling suka shopping tudung lofa. Dah 10 helai jek beli untuk bulan ni. Beli barang-barang makeup. Adeehhhh... penangan baby girl 

hasil tangkapan ahad lepas. huuuu topup makeup pulak. pakai dalam pantang kot gamaknye

Friday, 4 September 2015

Barang baby lagi !!!!

Dah sampai akhirnya barang-barang baby yang diorder ! Dah kenapa dengan aku ni lately dok beli barang-barang baby jek. Syndrom ibu-ibu bakal nak dapat anak kot. Wuuuuu - _- . Tak apa laa. Untuk siapa lagi kan duit ni kalau bukan dicari untuk keluarga sendiri. 

Yeay... macam biasa from BedungBarut. Memang femes IG dia. Jahitan dia sangat kemas. Kain lembut. Memang aku sukaa laaaaa
Bedung dia comelnyeeee !!! Kain pulak ala-ala baldu gitteww.. Mesti baby selesa



So far aku memang puas hati order bedung and barut dengan BedungBarut ni. Nanti sape-sape rasa nak cari barut kaler putih pun dia ada jual. Tapi aku amik kaler cream. 

Amik yg size panjang sebab bole pakai smpai baby besar

Kendian pegi mall nampak cantik pulak leggign n romper ni. Wuuu beli lagi