Tabung nuffnang sayer :

Monday, 31 October 2011

jom pegi pesta 2 :

hehehehe busy nya !! ini ada masa sebab nye , masa aku ngah rajin buat kerja tiba-tiba blackOut !! then semua keje aku buat dalam komputer is already black ! xsempat save !! huhu sedey.. sO sementara nak pulihkan mood aku ni, aku nk update entri lah! sebenarnya ni sambungan entri yang jom pegi pesta 1 . ermmmm dekat-dekat hujung tahun ni memang banyak keje. lepas tu sbok nk letak semua keje yang kita dah buat dalam penilaian tahun akhir !

Hari ni biar aku letak je la gambar masa second day program tuh.  memang penat sebab program tu habis dekat pkul 12.00 malam. aku sampai umah pn dah 1 pagi lebih :)

check it Out !










Thursday, 27 October 2011

Tanda kalau seseorang cintakan kita.

Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Dia tidak ingin kamu tahu secara terus daripada mulut dia tetapi dia menunjukkannya melalui perbuatan. Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.


1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

2. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

3. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

4.Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

5. Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

6. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.

7. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

8. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.

9. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

10. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

11. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

12. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

13. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

14. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.

15. Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

21. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.

22. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.
 
cedok kat  sini!

kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang salah?

Entri aku hari ni memng semua berkaitan putus cinta, sedih-sedih kan? hehe tak apalah. sO kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang salah? ermmmm aku suka dengan entri ni. Sebenarnya aku dok godek-godek satu blog ni kat sini. sO aku pn cedok la ayat dia. mungkin brguna untuk motivasi diri

9 sebab ALLAH temukan kita dengan orang yang salah dahulu? :

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan…

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

Monday, 24 October 2011

Korang bila lagi ? photography c0ntest :)


31 Disember 2011 tarikh tutup. Tak lama da pun. sekarang dah Oktober. Lagi 2 bulan jew.. 
Korang tengok gmbr di atas? Semua dok usha borang photography tu. Yang mana bawa kamera habis aku sapu panggil Join !
Jomlah pakat-pakat join contest ni. Rugi.. 
hadiah pertama pun dah RM5k + kamera???
korang tak nak??? 
aku tukang promote je. tak ada untung apa pun.
Ermmm lagipun warga tak bOleh join this contest 
sedih kan??
sO sesiapa yang berbakat dalam mengambil gambar tu joinla.
bukan susah sgt pun. Amik gmbar ikut tema dia, then cuci je atas kertas FUJIFILM 5R.
kn senang?????

kalau berminat, korang boleh komen kt bawah skali ni. Nanti apa-apa soalan aku cuba jawab.
tak payah malu-malu. Aku tengok ramai je yang minat bergambar kan? sO apa salah korang tunjuk bakat kt sini? tengok borang ni kt gmbr bawah ni. Dari tebal ni, dah licin! 
tapi jgn risau, korang boleh download je borang-borang.

 
 Korang jangan lah segan-segan. kalau ada apa-apa tak faham
ada taklimat pasal contest di ibu pejabat opis aku. 
8 november @ 15 november 2011.
FREE OF CHARGE !!
nk masuk contest ni pun free okeh! 

Tema dia GREENER LIVING
korang xfaham apa maksud Greener Living ?
laaaa 

sO datang la taklimat. kalau nak attend pm aku oke? 

ok la. nanti aku smbung entri lain apa tu Greener Living .



jom pegi pesta 1

 di booth pameran Publication House

hehehe.. hari ni aku baru boleh upload gambar-gambar yang program aku attend minggu lepas. Minggu lepas mmg minggu busy ktorang. Dari hari isnin - jumaat memang we all busy untuk prepared all things yang melibat that big event. Aku bawah unit publication House, sah-sah lah kene mengangkut and pilih buku-buku untuk pamerah. Kali ni the program more to Innovation. sO buku-buku berkaitan inovasi je la  yang kami bawa. Lagipun program tu dirasmikan oleh Timbalan Menteri we all . 

YB. Dato' Mukhriz Tun Mahathir





Ni plak area booth yang aku jaga. Publication bkn ramai pn. 
ckup la 3 officer 




 last aku show gmbar peserta-peserta yang hadir. Tak la shOw semua



sambung hari kedua plaks

Sunday, 23 October 2011

Monday Blues @ Isnin yang biru ???


Monday blues datang lagi !!

kenapa lah hari isnin ni aku dah rasa lemau semacam. memang setiap hari isnin, aku perasan semua kawan-kawan aku pun cm ni. huhuhu mungkin mood bercuti tak habis lagi kot. Minggu lepas memang minggu pling busy. sabtu and ahad aku melepak je kat rumah and tido... tapi itu lah, asyik tidur je.. jadi lembab daa... Haish, bila minggu pertama kerja memang lemah semacam kan? nak buat apa pun semua lambat . 

Tapi korang tahu ke apa tu Monday Blues ??? 

MONDY + BLUE ??

Monday ni semua orang tahu. Hari pertama kita bekerja. Semua orang bekerja pada hari isnin, kecuali di pantai timur la. Hari pertama bekerja mereka adalah hari AHAD !


Monday morning feeling: the way people feel after the weekend (= Saturday and Sunday) when they do not want to go to work or school: I've got that Monday morning feeling.
 
Mesti korang semua tak suka pergi sekolah or bekerja setiap hari isnin kan?
Fakta ada mengatakan, mood setiap orang pada hari isnin adalah lambat dan slow.. Selalunya hari isnin ni memang orang selalu bangun lewat dan masih bermalas-malasan untuk siap-siap bekerja

 

Blue was first use only as a color in English, and people started to associate it with many different emotions, meanings, memories, attitudes, etc.
If you study the English texts, however, you will find most of the cases to be negatively-oriented:

Biru plak sinonim dengan perkara-perkara yang tenang, slow, aman, huhuhu yang memang Cool !

kadang-kadang biru juga mengambarkan yang perasaan seseorang yang sedang bersedih, muram, tidak bersemangat dan sedang mengalami masalah. ye ke??


→ So the meaning of MONDAY in English cuture is associated with such connotions as:

1. reluctancy
2. being late in guessing
3. the cooling of tempers
4. unwanted arrival
5. being mundane
6. failing

→ And the meaning of BLUE in English cuture is associated with such connotions as:

7. cold
8. wasting your efforts
9. being unexpected
10. being rare
11. annoyance
12. sadness
13. difficult life or bad luck in love
14. physical or unskilled work


To put all these together, we can define MONDAY BLUES as:
The low-spirited, cool, annoyed, sad, unlucky mood of those workers, students, or employees who feel that a mundane, difficult, unexpected Weekday is arriving to force them into going back to work, killing their joys and annoying them.

All this was a discriptive approach.
Prescriptively, however, I think we’d better look at Monday as a day to start:

1. feeling energetically,
2. working with high spirits,
3. helping others,
4. planning a successful day,
5. designing a fruitful week,

So sepatutnya kita jangan biarkan diri kita ni terperangkap dalam MONDAY BLUES ni. tak elok okeh ! huhuhu apa nk buat supaya kita jadi ceria di hari isnin? 



1. berbincang dengan kawan-kawan topik yang boleh mengembirakan hari isnin kita? pasal shopping semalam ke. or apa-apa topik yang ceria ?

2. Plan apa yang kita nk buat masa hari isnin. Kumpulkan kerja-kerja yang ada untuk di siapkan isnin ni. SO tak de lah kerja nya mengadap internet je kan ? buat kerja dan busykan diri memang masa akan rasa cepat je brlalu. 

3. kemas dan bersihkan tempat bekerja kita. I mean meja2 kita lah.. Im sure meja-meja mest bersepah masa tinggalkan hari jumaat. sO apa salahnya hari isnin ni kemas-kemas sikit meja tuh. 

4. Jangan layankan sangat perasaan malas tuh. Kalau tak ada kerja, cuba je cari kerja yang boleh mengisi masa kita. Kalau kita buat kerja tu, at least tak adalah rasa macam nape lah masa ni lmbat je berlalu. 

5. Buka internet dan cari benda-benda untuk dipelajari. atau baca buku yang boleh meningkatkan prestasi kerja kita . 

=)   aku dapat info dari sini wink3 !!

Ok la.. aku nk  jmpa bos ni. dia da call mintak mengadap !

Thursday, 20 October 2011

welcome back to Opis...

Huhuhu harini we all dah bekerja semula kt opis selepas selama 2 hari bertungkus lumus dengan program di Sunway Piramid yang berlangsung selama 2 hari. Actually we all adakan 3 function sekaligus.. memang havoc ! nk handle orang ramai bukan senang. jumlah peserta yg jOin hari tuh ada lah kot dekat 2 ribu orang . ermmmm dari pkul 7.oo pg aku dah terpacak kt sn. Kenelah datang sebelum peserta program datang kn. we all yang handle the program. kalau datang sekali dengan peserta tu sape nk buat kerja ??

Lepas habis program 5.00 petang tu we all bekerja untuk handle dinner peserta mlm tu plak. Huhuhu mmang penat kn? bekejar sn sini.. Haduh ! naik patah kaki ni bila pakai high heels. ermmm 2 inci 1/2 plak aku pakai. 12 jam pakai kasut tu jalan kehulu ke hilir.. balik je rumah malam tuh, memang sakit-sakit la even dah baring tunggu nk tidor. Aku smpai rumah smlm pn dekat 1 pagi. ermmm biasalah bila da kerja ni kene lah menerima apa je arahan kn?

sO hari ni bila balik opis semula, tu diaaaa kerja menimbun gila ! haha.. tak pelah byk keje dr aku duduk je xbuat apa. lg mengantuk ! pkul 12.15 dah keluar lunch. nk pegi mn hari ni ? hehehehe 2 jam setengah rehat. Anyway gmbr-gmbr program smlm aku upload nanti-nanti la k? tunggu abang kamera opis tak upload-upload lg picture we alls .. ehehe aku memang mls snap gmbr even bawa kamera :p

berat badan pn dah naik. mau tak nye, asyik makan je kn?? sehari ada 5x mkan.. cmne tak berisi dah ?? hadOi... projet diet kne postpone by next week ! :)


cm ni lah kot kalau muka aku kebosanan :)








Tuesday, 18 October 2011

percaya ke pada cinta lepas kahwin @ cinta yang dirancang pihak tertentu??

huhu apsal plak tiba-tiba petng ni aku buat entri tah haper2 ni?? actually aku nk release tensen keje yg menimbun so aku pikir la apa tajuk entri yang boleh buat aku lupa kejap pasal kerja. dah la entri pertama tadi jugak aku dah cerita bab kerja ! hadoi.. sO akhirnya aku buat entri santai-santai. macam aku ngah santai ni  kt gmbr bawah ni.


haha macam poyo je gmbr tu.. ermm anyway memang tengah tensen sikit  ni. banyak sangat keje minggu ni. tp aku still enjOy ! xkisahlah busy mana pn.. lgpun skang aku selalu bergaduh dengan si dia.. macam nk clash.. dah banyak kali aku mtk. smlm pn ada. hari ni memang langsung aku x contact dia.. dia pun sama. biarkan ! aku pn dah twar hati dengan hubungan ni. asyik aku je mengalah . dia plak dah tak caring macam dlu. sO what the hell aku still nk stick hubungan ni.. lantaklah !

as long aku busy ni, bOleh lah aku lupakan dia.. and aku anggap kitoarng dah ptus even dia tak balas pn mesej aku smlm yang aku dah xnk teruskn lagi. baik aku cari lelaki lain.. malas nk bazirkan masa ni... orang lain sibuk nak berkahwin. ermmmm tengah aku dok tensen tensen pasal mamat ni, tetiba my mak angkat ni call. actually dia call semalam lagi. huhu terkejut bila dia tanya aku ada bf x lagi?? :p aku yang memang dah tengah stress sebab baru putus dengan mamat tu, ermm ckp je la tak ada. memang aku mls lagi nk amik tahu pasal lelaki tuh. buat sakit hati !! dia nk ada perempuan lain ke , nk apa ke lantak ! yg penting aku nk cari life baru.. memang setiap hari aku berdoa kt ALLAH temukan aku dengan orang yang baik yang setia and tak buat aku macam tunggul ! 

at last my mak angkat tu nk kenalkn aku degan one guy.. actually my mom ni Datin . husband dia datO' and dengan pekerja husband dia lah dia nk kenalkn pada aku. Ermmm kiranya penjawat jawatan awam gk la becose my ayah angkt ni pengarah di sebuah jabatan kerajaan. ermm nOt bad ! tp.... cmne orangnya?? ok ke tak? kadang-kadang aku keliru. memang skg ni aku tak kisah di perkenalkn kt sape2.. tp kalau nk single kejap pn xapa. kadang-kadang couole ni serabut ! sakit kepala nk pikir. 

then pg td, my mom call lagi bgtahu dia dah kasi nombor telefon aku pada guy tu. dia cakap that guy ni cuma setahun tua dari aku. ermmm orangnya pn boleh tahan. baru putus cinta gk. huhuhu tak kisah la.. tp smpai sekarang tak ada lagi pun mesej or call dari lelaki tuh... 

tak adalah mengharap. cuma kadang-kadang macam tak logik je kene kenen2 cm ni.. boleh percaya ke?? entah-entah lelaki tu pun xde la serius putus cinta lagi.. haish ! mcm2 yg negatif muncul dalam fikiran aku ni plaks.. 

jom balik ! dah pkul 5.00 ptg.. mlm nti kene pergi raptai utk program esok ... huhu 

:p 


xsempat nk DIET.. meeting sana sini.. event and program sn sini. sO makan je la kn??













semalam pg2 aku dah gerak balik petaling jaya dari kuantan. sepatutnya aku nk cuti je sebab adik aku demam denggi n warded selama 5 hari. tapi alhamdulillah hari ni dah boleh keluar. mujur beransur baik kn??? sO aku drive semalam smpai opis around 11.30 a.m . aku memang terpaksa minta pada bos aku untuk masuk opis lewat. nasib baik lah meeting tu petang lepas lunch. sO mmang memenatkan. drive 3 jam lebih tu, smpai je terus bekejar utk meeting. Kalau tak kerana meeting memang aku nk cuti dah ! 

sO ptg tu we all ada meeting dengan sorang pakar ekonomi la. xsilap aku beliau dari switzeland kot. huhu aku tak ingat sebab terlampau penat. jauh wooo kuantan - petaling jaya . ermmm meeting dengan orang luar ni terpaksalah attend. actually kitorang cuma nk tahu info pasal ekonomi dunia and lagi-lagi pasal malaysia. Jabatan aku ni memang more to economy. Jadi apa-apa berkaitan ekonomi dunia or malaysia we all must alert !

jadi kebetulan Mr Thierry ni datang Malaysia utk 1 program esok we all invited la beliau. boleh la nk tahu apa-apa pasal ekonomi kn? sO dari 2.30 ptg - 6.00 ptg beliau dengan kami. Beliau ni muda lagi. tapi mmang hebat la pasal ekonomi. sO biodata beliau tu ada la sikit-sikit yang aku tahu. 

Thierry Geiger nama sebenar, is an Economist and Associate Director with the Centre for Global COmpetitiveness and performance and an alumnus of the Global leadership Fellow Programme at the World Economic Forum. Beliau ni ada BA in Econimics from the University if Geneva with a specilisation in monetary and financial economics, and an MA in Economics from the University of British Columbia. Memang beliau ni hebat la pasal ekonomi. tanya apa je boleh jawab and one thing ! ini kali pertama beliau datang ke Malaysia ...

check it out gambar-gambar poyo we all masa dengan beliau.. 

.
.
.
Oh haruslah gambar we all terpampang . hehehe aku macam biasa in the PINK ! 
kanan sekali we all punyer supervisOr..


sempat borak-borak lagi sementara menunggu


 semua macam tekun kan?? dengar taklimat ke apa tah.. huhuhu 
tapi agak laju gk dengar dia cakap

nampak tajuk kt screen besar ? 
WORLD ECONOMIC FORUM 

sO ini lah beliau ..


check it Out !!

malam ni raptai penuh utk program di sunway piramid plak esok ! 

Friday, 14 October 2011

memang dah nk kene DIET aku ni.. tOday bolelah nk start diet project !


korang perhati tak gambar kat atas tu? huhuhuu memang berat badan aku dah naik pn sekarang ni. sejak dah keje kt HQ ni asyik mkn je bila ada program, event aktiviti sna sini.. mak ai ! lau aku ikutkn je nafsu mkn ni memang btol-btol menjadik la aku ... ermmmm xle jadi ! xle jadi ! mak pn bising..

mana tak nye.. berat aku asal-asalnye 46 kg jew. tp sekarang ni dah jadi 52 kg??? ish ! 6 kg naik beragk la kn? kalau 1 2 tu aku xkisah.. ermmmmm tp nasiblah semua bj aku still bole pakai. Tp risau jgk ni.. kalau tak di kawal memang meletop-letop jadinya.. blazer pn dah ketat semacam je (tgk gmbr di ats ye). ermmm aku ni tak lah tinggi pn. 150cm je.. sO mmg gemok la kalau berat 52 kg..

sO start today aku dah kene kawal cara pemakanan aku. apa yang aku mkn. xbole main bedal semua ikut suka hati.. dalam kepala ni dah dok plan apa nk diet cara berhemah la konon nya.. adeiiii .. sO senarai yg aku dok buat :

pagi : roti bakar + air masak sudeh..

tengahari : mls rasa nk mkn sbb slu aku tido kt surau je.. penat

mlm ms tgk cite sofiyya kol 7 : mkn roti dengan marjerin + gula 2 keping dengan air milo

tgh mlm : air masak

ok tak ? huhuhuhu nk try seminggu.. then aku nk tgk hasil dari ni turun ke idak berat aku ni..

* aku cuma nk mkn nasi time weekend je la kot 

ok bai ! ada meeting plaks pkul 4.oo petang

Thursday, 13 October 2011

Novel masa lapang aku...

 Tadi aku sempat blogwalking blog member-member.. sementara nk tunggu lunch hour 12.15 jp lg. hari ni jumaat. lunch hour awal dari hari biasa. tengah syOk baca and godek blog kengkawan , aku jmpa satu cerita pasal kes cetak rompak novel?? Haa novel pn ada cetak rompak jgk ke?? haiyOoo kenapa nk merompak hasil karya org ni?? kesian penat-penat novelis semua perah idea ada smpai tak tido malam... semata-mata nk siapkan novel. senang-senang yang menciplak tu tiru?? ini mcm copy paste! nk tahu lebih lanjut try pergi link aku kasi -  novel di cetak rompak

kesian.. kesian.. kesian .. (tiru ayat upin ipin) .. ermmmm tak apalah, apa2 pun aku tetap support Novel original. Bkn mahal sgt pn hargranya.. xsampai pn RM30.00 . ermmmm aku memang peminat novel. Cuma sekarng ni tak ada masa langsung nk membaca. Jmpa novel best-best aku main rembat beli . padahal kt rumah ada lagi yang tak baca? semata-mata takut habis ! boleh x?

sO hari tu aku ada beli 2 novel .

yang pertama Novel KASIH BENAR KASIH 


kedua aku beli sekebun bunga cinta. 



aku beli sebab sinopsis ceritanya macam menarik perhatian and minat aku utk mmbaca. sO tak salah aku beli 2 sekaligus kn?? tapi dah masuk 2 bulan aku beli, xsempat nk habiskn langsung.. memang busy sgt.... sO secara perlahannya aku akan menghabiskan  satu satu novel dlu la. merangkak.. kalau dlu, sebelum kerja, aku boleh habiskan 1 novel ni 2 hari je .. skang? dah 2 bln xjgk habis. hehehe..


sO sekarang ni aku slow slow baca kasih benar kasih.. ikut turn yeee.. = ) hehehehe.. ermmm sO baru je masuk page 54. cerita agak menarik..Baru nk masuk bab 8. Lain kali aku cerita lah apa jadi k? nk cerita banyak pn still xhabis baca. anyway good job Aleya Aneesa . Oh.. Liyana Zahim lepas ni i baca nOvel u plak k? hehe novel tu pn best sgt !

kenapa gambar ni rasa macam di alam DRAKULA ???

hehehe tadi lepas kemas buku-buku untuk di bawa ke pameran minggu depan, aku pn melangut depan PC ni. Belek-belek apa patut.. Tgk gambar tup - tup ada satu gambar tu macam pelik je... Bkn gambar aku yang pelik, tapi background nya. Hehehe actually gambar ni supposely ROSAK ! la kan ?  tapi bagi aku nice sangat. Sape bole buat cmni?? hehehe tapi ni semua pn kebetulan. One of my frends yang tukang snap picture ni pn bkn kaki ambik gambr. Dia main snap sbb we all yang minta tolong.


Cuba korang perhati gambar di bawah ni . 

'
'
'



Lepas tu bila aku upload dalam facebook, member-member cakap " Oi Oi.. ni korang zaman drakula ke haper ni? apsal gmbr belakang kabur ? SCARY la ! hahahahaha "... sedap kau orang menghanjing.. ermmm tp walaupun gambar ni di kategorikan ROSAK ! tapi aku suka... nampak cantik je.. padahal tak di edit langsung .

Oh . sebelah aku ni kwan sekerja aku. Dia ni chinese mix siam =)  . aku plak macam biasa, in the PINK mood


Perihal tentang handphone baru .. Xkishla model apa pun..

Huhuhuhu aku sebenarnya asal-asal usha handphone samsung ACE . model dia cantik. macam i phone pn ada. tp versi kecik sikit la.. tengah usha tgk harga macam mahal kot. dekat Rm1 k.. ermmm sayang plak duit ni kn? survey-survey paling murah pn RM830 ?? ermmmm memang la mampu kan? tapi fikir - fikir banyak plak lagi aku perlukan duit tu ha.. Buat apa nk membazir kan? ada sesetengah tu smpai berhutang nk beli handphone.. Siap pegi hutang kawan-kawan lain kutip RM50 sorang, xpn RM 100 sorang semata-mata nk beli handphone? ini cerita benar oke ! (nada serius)

sO then, buat apa nk smpai jadi mcm tu kan? memanglah ACE tu cantik. lawa. tp tokey kedai cakap, function semua hp sm. yang beza pada MB dia and kelajuan serta colour pd skrin tu.

Bawah ni Samsung Galaxy ACE 
cantik kan??



sO tanpa segan silu aku bagitahu aku cuma beli samsung Galaxy Mini je.. nOT bad. Very cute. sm besar je macam ACE, cumanya dia membulat sikit. memori kad pn 4G je.. jadilah.. harga dia baru dalam RM560 .. sO ok tak? harga sebenar RM 630. tp mntak kurang dapatlah RM560

Samsung Galaxy mini 



 

Ok what, touch screen jgk... hehe ermm jadilah dari tak ada kn?? aku memang minat white colour. sO aku ambik white. Handphone lama NOKIA aku tu, aku xjual pn. sj simpan buat kenangan.. hehehe .. Tapi beza touch screen and tak ni, lg senang touch screen kot. best je rasa. taip msj pn soft. xpyh nk tekan-tekan gunakan tenaga.

gambar pn not bad. walaupun cuma 3 megapixel (betol ke ejaan aku ni?? bedal je lah) .. kalau samsung ACE  8 mega  rasanya.. mmg cantik la kn?? tp tak apa.. nanti aku beli kamera plak.. mood ngah kumpul duit nk beli kamera plak ni. wink3x !!

Samsung pn function dia not bad. selama aku 25 tahun hidup ni, ini first time aku pakai samsung. sebelum ni memang NOKIA jadi pilihan utama laa. tp best  jgk samsung ni. byk kelebihan dia. =) anyway da lm gk aku beli handphone ni. cuma hari ni je baru bole update

Wednesday, 12 October 2011

Review FILEM : Hijab


semalam aku baru berpeluang pergi menonton cerita yang kononnya orang semua dok kata seram-seram ! 
ermmmm so dengan jayanya aku memujuk Mr aku pergi sama menonton. mula ktorang nk tengok cerita pkul 9.00 jew. kt SUMMIT.. lepas tu tah cmne boleh bergadOh bagai plaks. jadinya ktorang balik..

tapi biasalah aku kn perangai cm bebudak. sO aku menangis la cm budak kecik nk tengok gak. Dia da mls nk layan kot sebab nak anta aku balik.
tp macam biasa, perempuan mesti menang..
aku mengamuk dia pn mgamuk, sO last-last dia tukar jalan amik arah pergi sunway piramid. Jadinya we all tgk kt sunway piramid jam 9.45 mlm tu gk.. 

Huuuu sadis gkla nk bOleh tgk ke cerita nya.
effectnya aku jadi xtakut tengok cerita hantu tuh.. dah la muka aku da sememek sebab menangis nk rak dlm kereta bagai. ish, entah la ! aku mls nk komen lelebih.
selebihnya aku cuma nk komen pasal cerita tuh.

* starting cm pelik. Dah tu kesudahannya mana cerita pasal PEKIN and WIFE dia ?? tak de pn smpai sudah.. lain la kalau depa cerita sikit ending pasal Pekin nye story kn?

* Part yang lepas hijab kene buka? hantu-hantu tahu ke hijab kita dah terbuka? dia tahu ke kita bole tengok dia?? hish apa ke hebat sgt depa?? ermmm sebenarnya yang aku pnh tahu dari ustaz akulah dlu, makhluk halus ni xboleh baca apa isi hati kita. tak kiralah kita nampak dia, then kita buat-buat xnmpk. depa xtahu la.. then depa pn xbole baca apa fikiran and yg kita rasa. mustahil lah. depa tu bkn tuhan. 

* hijab ni d buka untuk bole lihat benda-benda halus kn? apa kene mengena dengan kene kacau bagai??nmpk sudahlah, tak perlu kot mcm bole rasa n kene kacau bagai. siap orang lain pn nmpk. cth ms kereta dia rosak, orang lain nmpk de benda ikut dia. org yang dia tumpangkn pn nmpk benda tu. tp masa tu si Raff ni xnmpk ke? kata da buka hijab??

* korang pnh tgk x cite THE EYE.. yang cite seram thailand tuh? perempuan tu buta. sO bila dia dapat penderma mata dia tu, dia dapat mata yang bole lihat benda-benda halus. Ha tu baru cm logik sikit la. sikit je la. pasai dia boleh tgk benda-benda halus yang org xbole nmpk. mcm nmpk hantu jilat makanan kt kedai makan yg kotor.. Tapi hantu-hantu tu xdak usik dia. cuma menjelma d tempat orang yang dia je bole tgk..tu lg better la kot aku rasa dr hantu yg kacau menjelma muka pelik-pelik je.. ish ! 

* lpas tu, da dapat feel takut , apasal hang p reject tawaran berlakon plak? ish adoi ! berlakon sudeh.. dlu bongkak kn xpnh takut hantu. eeee mn ada manusia dalam dunia ni xtakut hantu.. xpnh ada manusia yang mgaku xtakut LANGSUNG ! xtakut sikit myb ada. tp xkn la lgsung xtakut.

* part yg cerita seram yang dia tgk. kn byk cd2 dia dok tgk? bole xtakut.. padahal hantu yang dia dok tgk dalam mOvie tu sama je buruk rupanya dlm cerita dia dok tgk. cm cite POCONg ke. langsuir ke.. sm je kn? korang rasa cmne??? haish ! xkn la dalam tv hantu cantik. padahal dia dok tgk cerita hantu indonesia lagi. 

* lastly aku mls nk komen banyak2.. ermm bia la . dah tgk pn kn? sO bg aku la. nk buat cerita hantu kene ada logik and berdasarkan pengalaman sikit la. xleh main dok cedok imaginasi. :) 

aku kasi cerita ni 4/10

bye !

Calling for NEW CONTEST 2011 ..... sape-sape peminat ambik gambaq mai la jOin this contest okeh !

Productivity photography contest 2011... 

Hohohoho ...sesape yang minat sangat nk ambik gambar , shoot sana sini tu, boleh la jOin this contest . Setahun sekali je contest ni di adakan oleh jabatan aku . Bagi yang pandai ambik gambar tanpa edit-edit tu apa salahnya tunjuk bakat kt sni.

Ni aku kasi advertisement pasal contest tuh ! hadiah masyuk !




How to Participate:
  1. Entrants may send in as many entries in either analog or digital format or both.
  2. Processing and printing cost of images and delivery costs (if any) will be borne by the entrants.
  3. All entries on digital or analog submitted with size of 5R must be printed on ‘Fujicolor Crystal Archive Paper’ which are available at all FDI Stations (Fujifilm Digital Imaging), FIP (Fuji Image Plaza) outlets and Fujifilm Dealers.

Rules and Regulations:
  1. The contest is open to all students and residents of Malaysia except employees of Malaysia Productivity Corporation, FUJIFILM (M) Sdn Bhd. and their advertisers.
  2. The theme is “Greener Living”. Photographers must capture image that reflects the daily application of the 3R concept (Re Cycle, Re Use, Reduce) reducing in less wastage, cost saving, energy saving, less reject and environmentally friendly and productive practices.
  3. Photographers may use digital or analog cameras.
  4. Those using analog cameras must use Fujicolor film. Prints (analog & digital) submitted must be in 5R size and printed on Fujicolor Crystal Archive Paper.
  5. Photograph/s submitted is/are not returnable and all entries shall remain the property of Malaysia Productivity Corporation (MPC) who retains the right to reproduce, publish or exhibit them without notification or payment to the photographers.
  6. Photograph/s submitted for the contest must not have won prizes in any other contest or published elsewhere.
  7. Photograph/s must be submitted with the entry form. Students must have their prints endorsed by the School, College or University Administrator. Entry forms may be photocopied.
  8. A photographer may submit any number of entries and the photograph/s must be snapped in Malaysia. However, the participant will qualify for ONE of the prizes only. The judges have the option to change the judging criteria and the prizes without notice.
  9. Prints will be judged on the basis of compositions, clarity, content, colour and the appropriateness of the caption to the image.
  10. Photograph/s must not be edited or retouched, digital super imposition, composite photographs, photo montage, trick photographs, digital imaging and image manipulations. The organizers shall not be responsible for photograph/s damaged or lost during mail. Proof of posting is not proof of receipt.
  11. In every submission, the participants hereby agree to indemnify MPC as the Organiser from any third party monetary claims or otherwise.
  12. The winners will be notified and they must submit the appropriate negatives or CD ROM (for digital pictures) before the prizes are  confirmed. Failure to do this will result in their entries being rejected.
  13. The decision of the judges is final and no queries on the results will be entertained.
  14. All prizes must be collected personally.
  15. Winner will be notified by e-mail or by letter or by phone.

Send your entries before 31 December 2011 to :





* BERMINAT TAK? KALAU BERMINAT, SILA TINGGALKAN EMAIL ADDRESS ANDA DI KOMEN, NANTI AKU BAGI TAHU MANA ALAMAT NK DAPATKAN BORANG PENYERTAAN . ( TAPI KENE AMIK SENDIRI TW. XSURE BOLE DOWNLOAD SDIRI KE BORANG PENYERTAAN.)




Tuesday, 27 September 2011

siap 90 % ! hurmmmmmm 2nd assigment

hari ni pagi-pagi lagi aku dah pegi opis.. pagi ke?? xde pagi sangat.. beza 10 minit je.. semata-mata untuk siapkan draft majalah aku ni.. sO far okelah.. aku dah siapkan and print berwarna lagi... hurmmm walaupun macam dah lengkap, cuma draft terakhir td aku dah hantar kt boss aku. dia lah check spelling and grammar kot. Then bila dah convert to PDF from Publisher ni, aku still kene touch up lg sikit-sikit.. Ada yang kene ada yang tak.. hehe.. anyway aku sangat berpuas hati.. ada la sikit-sikit aku still xpuas hati.. 

Ni contoh content aku buat.. xde lah havOc .tp oke la kot untuk aku yang baru 9 bln berjinak dalam dunia penerbitan ni .. huh ! penat jgk.. fun memang fun, sebab main dgn publisher.. tapi , tak best sebab dok je kt opis mengadap PC.. tp kalau ada event @ function besar-besar... dapatlah keluar.. =) 


Ni antara isi - isi yang aku karang =) 





Ok la.. malas nk upload lg.. entah bila boleh betul-betul siap .. maybe esok kot.. ataupun paling lewat minggu ni. Esok ada perhimpunan bulanan.. Semua kene pakai PINK ????? OMG ! ehe..

ok dah nk balik ni.. kemas-kemas..

bye !


Monday, 26 September 2011

kerja Menimbun .. Bila lah majalah aku nk siap ni???

Huhuhu kenapa dah nk masuk 5 bln still xboleh siapkan aku punyer majalah ni.. Faktor pertama sekarang ni :
1. Bahan artikel dari senior-senior tak mencukupi hari tu. tapi sekarang ni dah ckup. sO masalahnye skang kene tunggu semua tulisan mereka di edit. Huu jenuh nk menilik satu-satu (bkn aku la.. xlayak lg jadi editor.. English pn bersepah !. sO madam @ boss aku akan semak blik.)
2. Sbok fikir cover design untuk majalah ni. Haish ! ermmmm tapi nasib baik dah siap la kot. tak tahulah oke ke tak..
3. Kene edit-edit publisher ni.. Haish ! susah gler kot.. banyak songeh.. entahlah ! macam-macam nk di edit.. itu ini. Pening.. sO sekarang ni aku nk dapatkan sikit je lg bahan.. ada lg yg tak ckup.. TAPI ESOK BOSS BESAR dah nk tengok.. OMG !!! sO better aku siapkn..

aku da kata aku busy.. korang tak nak percaya.. 

sO setakat ni... ni je COVER 
aku boleh buat.

Buruk :(

ada sesape nk tolong btolkn lagi tak?


Friday, 23 September 2011

REVIEW : BINI2 KU GENGSTER !!




haa mlm semalam. aku dah pegi tengok cerita ni.. Guna duit sendiri je .. (eh silap de orang banje) tapi
bkn dapat tiket FREE bagai la.. just beli sendiri. . Emm sO xkisahlah nk mencanang yg aku tengok kn ? 
Aku cuma sempat tengok yg pkul 8.30 mlm kt SuMMIT je.. 

masa dah kt dalam cinema tu, mak aih ! memang FULL ! hehe ramai lah yang nk menengok rupanya.
fikir aku sndiri je yg COUNTING date bila lah cite ni nk di tayangkan. 
sO bila dah tengok tu. apa yang aku rasa

TAK RUGI PUN TENGOK 

sebab 

memang best and asyik ketawa je sepanjang scene tuh.. 
cite komedi memang lah best kn? hehe sweet je YANA dlm cite tuh.. 
aku memang suka YANA berlakon. 
macam real. 

Jalan cerita pun not bad.. Oke lah..
boleh tahan..
tak rugilah bagi sesapa yang tak tengok lagi n nk tengok.
silakan..

aku kasi cerita ni
8/10

counting date nk tgk cite 
AKU BUKAN TOMBOY plak la
hehe shaheizy sam berlakon gk tp dengan scya

ok bai 
nk balik rumah dah.. 
times up !

dah pkul 5.00 petang ..

QUE nk punch out

Thursday, 22 September 2011

Penting ke Bahasa Inggeris ?

haaa harini aku tiba-tiba je rasa nk cari kelas malam yg mengajor bahasa inggeris ... lols !! apsal? selama ni aku tak pandai berbahasa inggeris ke? hehe bukanlah.. aku cuma nk mahir kn lagi je speaking omputeh ni.. Ingatkan keje gomen ni tak adalah penting sangat penggunaan bahasa inggeris ni. TAPI !! gomen dulu and skang kn dah lain. s0 kene lah ikut peredaran zaman. Apa-apa je memang guna bahasa mat salleh. Even nk hantar emel to our boss, kawan2 opis, budaya menggunakan english memang dah biasa. sO aku sebagai orang paling baru and muda (lah sgt kan !) kenelah follow.. Semua minit mesyuarat pun in english sekarang, majalah yang aku buat, newsletterm dan macam-macam lagilah yang memerlukan skills tu. sO aku cuma nk mahirkan lagi penggunaan GRAMMAR.
Mostly orang memang boleh bertutur. Boleh memahami apa yang dibualkan dalam bahasa inggeris. TAPI, nk karang ayat tu boleh ke?? silap-silap grammar semua tunggang langgang. Lagi-lagi aku ni duduk kat unit PENERBITAN. sO memang perlu sangat lah menguasai bahasa itu dengan POWER ! huhuhuh ada ke memana cikgu yang nk bagi aku tuisyen ni memalam??? hadoiiii... tapi aku ta mo lah cikgu garang-garang.. heee (DEMAND !) Yelah mana tahu senang nak jadi editor plak.. 

Haish ! survey-survey mana tempat nk blaja BAHASA INGGERIS !

Tuesday, 20 September 2011

Bila Ex-STUDENT aku mengumpat cakap aku da gemoks?? petanda kene DIET ke??


Ni adalah gambar terbaru aku.. GEMOK !!! huh memang tak buleh blah bila student-student aku cakap aku da gemok sekarang ??? adoh nampknya aku kene BERDIET la mulai harini.. ermmm tp asyik makan makan makan je lepas raya ni.. memanglah gemuk ! antara topik perbualan aku dengan ex student aku smlm :

Yad : Cik, ramai dah cakap cik berisi.. huhu nak-nak kt muka..
Aku : Oi berani hang cakap aku gemuk? eh tapi betul ke?
Yad : Ye cik, bkn sy je rasa cmtu. kawan-kawan lain pun. siap bet lagi cik !
Aku : WHAT ??? eeee kurang ajaq hampa semua.. ermmmm mana de gemuk la.
Yad : Alah cik, tak apa. sy tengok pipi cik je tembam da sikit. badan berisi sikit je.. boleh DIET lg.. cik boleh kurus balik. hehe
Aku : ish, mn de gemuk. korang ni. Siapa cakap aku gemuk?
Yad : Ada la beberap orang. siap bet cik. then ktorang kaji punya kaji, the result cik memang dah berisi dari dlu. so sy kalah sbb sy selalu back up cik..
Aku : = p    (lols)


tak apa sekarang berat aku 49kg.. nanti aku maintain jadi 44kg balik :p

Tajuk borak pagi ERA FM harini pasal pengalaman dengan orang kenamaan??? KAU ADA??

Huhu pagi-pagi on the way nak pergi kerja memang aku akan dengar ERA . seronok Pak Nil berceloteh. Tajuk harini mcm menarik. Pengalaman bersama orang kenamaan?? ehe ramai la yang berkongsi pengalaman pagi td. yang call yang msj.. Aku ? aku pun x lepaskan peluang gk de pengalaman jmpa orang kenamaan. Sejak keje kt jabatan ni, aku selalu jmpa Menteri Perdagangan Antarbangsa  (MITI) dan timbalan nye . 

Better kita jadikan mereka sebagai ikon dari artis-artis right?? bkn nk cakap tak boleh ambil artis sebagai ikon. tp utk ikon apa?? hehe tepuk dada tanya diri okeh ! Boleh dikatakan memang aku akan selalu jmpa menteri MITI  ni kalau ada apa-apa event melibatkan agensi MITI. Then, untuk program terbaru we all yg bakal tiba oktober nanti, ada pelancaran dan hari produktiviti yang akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia or Menteri Miti sendiri. Ermmm tak dapat nk janjikan lagi. biasalah orang besar ni jadual harian dia sngat pack .

Nk tahu siapa menteri MITI dan timbalanannya ? 

of course 

Menteri MITI
Datuk Mustapa Mohamed


Then Timbalan Menteri MITI
Datuk Mukhriz Mahathir