Tabung nuffnang sayer :

Sunday, 12 September 2021

TIPS AJAR ANAK KECIL TIDUR DI BILIK SENDIRI..

Hi Assalamualaikumm....

Kita skip sekejap post yg aku bgth nk cerita mcm mn aku bgth dua kakak lg ttg bakal terima adik baru. Aku terlebih eksaited pulak nk story psl pgalaman ank2 first tidur di bilik sendiri dan boleh lahbaku share beberapa tips sikit. Kot lah bermanfaat.

Ok dipendekkan cerita, aku decide nk bdk2 ni j7latidur di bilik sendiri shj sebab slh satunya nak terima bby baru tak lm lg. So tak akan laah semua nk bertempek di bilik ibu..... makanya aku pn decide terus-terang shj. Kakak dah bsr jadi boleh la tidur di bilik sendiri. Kakak terima dgn hati terbuka. Syukur. Lgpn da 6years old. Adiknya Nia mmg pak turut kakak je..

Ok untuk tips pertama ms nk perkenalkn cara tu, aku reward kakak dan nia boleh pilih cadar kesukaan masing2 nk pkai corak mn. Haaaa tu slh 1 attractive bdk2 jgk. Idea ni bjaya jgk. Mmg xsabar dedua tu nk tidur bilik sendiri. 

Setelah beberapa hari sesi pemilihan, kakak pilih corak kartun rabnit pink ni. Not bad taste kakak kn. Matchy matchy dengan wallpaper dinding pink mcm salmon pink





Ok untuk Nia pulak dia pilih pink ke purple ni. So dpt lah bergilir nanti cadarnyeee. Not bad ye taste masing2 ... tp yg ni tak sempat pasang lagi. 


Ok so 2nd tips aku hiaskan bilik tu ceria sikit. Rak buku ni penuh buku cerita sebabnye 2 beradik ni suka sangat mmbc buku, melukis dan mewarna. Sume amik warna ceria mcm karpet. Utk attract tak takut tidur di bilik sendiri. Cat kn bilik pn pinky2... 





Tips ketiga aku carikan lampu tidur. Budak2 tak akan tidur bergelap ye. So aku carikan lampu comel bentuk flower ni di ikea. So dapatlah dorang tidor dengan tenang.


Awal2 boleh teman kan mereka ke bilik dlu. Pastikan dah lena kita tinggalkan. So lm2 nti dia akan tahu ok dah mengantuk so nak tidur, masuk bilik sendiri. Bila kita ceriakan tmpt tidur anak, anak2 pn bangga cerita pd makcik pakcik dia, yg dia da besar dan ada bilik sendiri yg cantik. Biar lah biasa2 pn tp diorang tetap hargai. 




Ok sekian, love

4 comments:

  1. alah comel pulak lampu bunga gantung di dinding tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe brg ikea sume comel2 klw yg kids. Tp nk beli mcm2 bilik kecik pulekk

      Delete
  2. Mesti seronok dua beradik ni tidur bilik dorang bila bilik dah dihias cantik cantik dan ceria.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah da sebln tdo di bilik adiri. Hehe

      Delete