First trial sangat kaaannnn ?? Hahaha orang first time baru nak belajar memasak gini la jawabnyaaa. Ala resipi ni pun aku google jugak kot. Tapi tak ingat kat mana, sebab aku cari randomly sajoo. Jadi resipi pun aku main ingat-ingat masa zaman pernah tolong mak masak dulu-dulu. Ada la jugak kenkadang masuk dapur tolong kacau-kacau kuah. sO malam semalam decide nak masak tomyam la pulak. Sebenarnya dah lama nak masak, tapi bahan-bahan tak cukup pulak. Kalau tak ada serai + daun limau purut memang tak jadik laaa tomyam ku ini.
Jadi malam semalam operasi bermula lepas pergi carik 2 benda tu. Aku memang start masak resipi2 yang simple dlu. Sekarang kan dalam proses belajar memasak. KONON sangat kan?? Yee aku memang tak pandai masak. Sebab tak di trained dari kecik lagi. Semua yang dah prepared atas meja. Even baju pun dah siap bergosok. Tapi nasib baik tahu iron baju yee u olls !!
Beginilah hasilnya tomyam aku. Ok la kan? Ada jugak rupanya. Bila rasa pun yess ada rasa tomyam, masam-masam gittew. Hahaha tak sangka pulak I did it !! Berjaya jugak aku menghasilkan tomyam ni ye?? sO tomyam cara aku la kan??
Bahan-bahan :
Cili giling jenama Puteri
Lengkuas 1 inci
Bawang merah 3
Bawang besar 1
Bawang putih 3
Serai
Daun limau purut
Sayuran (Boleh ikot suka) Macam aku pakai tomato, carrot & bunga kubis
ayam dipotong dadu and kecik2
garam + Gula macam biasa
Air asam jawa
Kiub tomyam Maggi
Cara-Cara :
1. Aku blanderkan sikit bawang merah, bawang besar, lengkuas and bawang putih tu jadik 1 bahan lain. Kemudian aku tumis bawang-bawang tu sampai naik bau. Hihihi Pandai pulak nak kasi2 resipi kan?? Huhuhu tapi tak apa sebab resipi ni menjadik.
2. Lepas bau dah naik tu, aku masukkan cili giling tu. Masukkan banyak pun tak apa. Aku gaul-gaul then masukkan ayam yang dipotong kecik-kecik dah tu. Part ni tulang tak yah ada langsung naaaa. Kemudian tutup dengan periuk dalam 3 minit macam tu jadik laa bagi ayam masak.
3. Bila dah 3 minit tu, buka periuk and gaul-gaul bagi rata lagi. Then aku masukkan semua bahan-bahan untuk tomyam. Daun limau purut, serai, sayuran. Gaul jek lagi and aku masukkan kiub tomyam tu.
4. Bila da Nampak sebati tu, aku masukkan air asam jawa dalam 1 cawan. Gaul-gaul lagi then masukkan air sampai cukup dengan sayuran korang. Time ni boleh masukkan garam or gula ikot lidah sendiri. Then tunggu la sampai masaakkkkk !!!
Hihihi sedap makan dengan ayam goreng. Ayam goreng pun aku gaul dengan tepung beras, serbuk kunyit and serbuk goreng ayam yang macam KFC tu. hahaha siap !!! Senang je kan tomyam tu. Kalau nak lagi berselera goreng la telur dadar. Itu pelengkap menu tu. Nak nak kalau ada ikan masin. Perggh !! Ok bai
sayangnya takde gambar ayam gorengg hahaha
ReplyDeletenampak sedap. first trial buat tapi macam dah selalu buat. warna tomyam dah ada hihi
ReplyDeletesalam kenal
Nabihah
www.nabihahyunus.blogspot.com
Nyum2 kite suka tomyam. Lagi2 time skang hehe.
ReplyDeleteTakpe, belajar slow2 lama2 nanti pandai. Yg penting kena rajin. Kat blog kite slalu masuk resepi campak2 hehehe
Sedapnye dik.. salam knl dik... :)
ReplyDeletewah..nampak sodap ja...macam senang je kan bt tomyam ni.campak2 je.harap2 ada mood rajin nanti..blh la buat.hehe
ReplyDeleteNamak memang sedap.. tapi rajinnya nak mask cam gitu.. Hana pakai paste tomyam, campak2 sayur setle.. hihi
ReplyDeletePre order bagelen @brownies kartika sari @brownies amanda
ReplyDeleteWhatsapp ina 0192633431