Hehehe semenjak kebelakangan ni, Selangor and KL asyik hujan and mendung memanjang. Cuaca sangat redup dan berangin. sO lepas balik keje semalam, teringat ada cempedak dalam peti. Cempedak tu aku dah siap asingkan bijinye ke dalam bekas and simpan dalam peti ais. Jadik terus terpikir hujan-hujan macam ni best jugak kalau goreng cempedak. Benda dah ada depan mata. Bahan-bahan pun memang ada kat rumah. Makanya aku pun merajinkan diri untuk menggoreng. Hurmm actually aku ni bukanlah pandai memasak sangat, sebab dari kecik memang tak di ajar ke dapur. Hahahaha kesian kan?? Huhu sebab dari umor sekolah rendah, kerja-kerja rumah and di dapur memang maid yang buat. Mak memang amik maid walaupun dia sendiri suri rumah. sO nak salahkan siapa????
Sob. . sob.. sedih kan?? Tapi aku dah siap Tanya kengkawan kat opis mcm mana nak buat cempedak goreng ni. Rupanya tak lah sesusah mana pun. Bahan-bahan pun tak renyah and banyak sangat. Pendek kata simple sajooo.
Bahan-bahan:
1. Secawan tepung gandum
2. 2 Cawan tepung beras
3. Air secukupnya
4. sedikit garam
5. serbuk kunyit untuk kasi kuning-sket
Haaa senang jek kan bahan-bahan dia. Tapi kiranya yang aku Nampak bahan yang penting adalah tepung beras la kan? sO aku pun ikot jek apa yang kengkawan dah ajar. Hahaha orang baru nak belaja masak ni memang rasa eh betul ke?? betul ke?? Tapi cempedak goreng ni simple shj sebab kita akan adun semua bahan-bahan tu dalam 1 bekas.
Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit sedikit, garam secukup rasa tp jangan terlebih pulak !! Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Gaulkan semua menjadi sebati
2. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas.
3. Kemudian dah Nampak semua bahan-bahan sebati, baru lah masukkan buah cempedak mentah tu ke dalam adunan. Gaul bagi rata supaya semua kena.
Nampak tak terlebih adunan. Haha buahnye skit jek, tapi terletak adunan banyak. Baru first time |
Dah rasa-rasa minyak tu Nampak panas, ok boleh masukkan satu persatu cempedak tersebut. |
Hihi hampir siap |
Tak lama lepas tu sebab aku tengok macam banyak jugak digoreng. So asing siap-siap dalam bekas 1 lg supaya senang goreng pagi esok. Pagi tadi memang aku goreng untuk en. suami bawa bekal ke opis. hihi
Taraaa
.
.
.
.
.
.
Senang jugak rupanya cempedak goreng ni. Wuuuuu kenapa baru tahu ??
wahh..cempedak goreng...favourite nie...lama dah tak makan...hehe
ReplyDeleteHihi fav jgk tp sblm ni tahu mkn jek. Hihihi
Deletedah terbau2 cempedak goreng ni...waa mane nk cari..
ReplyDeletesedapppp.. lama tak makan. haritu masa kat rumah ada pokok cempedak, selalu buat nie... bila pokok cempedak semua dah mati, dah tak dapat merasa. kat kedai tak sama macam yang mak buat.. mak buat sedap... hehe
ReplyDeletenyum2 sedapnya. Saye punye resepi lagi mudah. tepung gandum, garam n kunyit je awak. Pisang pun sy goreng cmtu je. Hihi nyum222
ReplyDelete