Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 4 November 2014

Muda muda lagi kene beli rumah

HUishhhh muda-mudah patutnye memang kene beli rumah. Aku lagi prefer rumah dari kereta, sebab mostly aku tengok ada budak-budak baru "freshie" laaa. Semua dah pulun beli kereta mewah bagai. Yess itu hak mereka, tak kisah laa. Mungkin mampu, tapi ada satu artikel aku terbaca yang orang muda-muda ni yang baru dapat keje fresh graduate, dah beli kereta mewah, besar. Mungkin kereta mewah ni kan asset penting untuk mereka boleh ke mana-mana drive kereta tu dengan bangga. Btol tak?? hahaha tapi sebenar-benarnya baik beli rumah dulu. Yess rumah makin mahal, tapi kalau cari ada jek yang berpatutan lagi. Tak caya?? Yeee betul... baru-baru ni kawan baik aku sendiri baru beli rumah di Puchong. Harga rumah RM288, teres dua tingkat. Cantik dan luas lagi. sO tengah-tengah Bandar which is harga tak smpai RM350k kira ok tuuuu.
 
Aku pun dalam proses membeli rumah. Mungkin end of 2016 rumah akan siap. HUish tak sabar. Masa beli tu agak mahal jugak la area Kota Kemuning. RM317k untuk rumah teres setingkat. Hurmmm tapi kalau makin tunggu makin naik harga, better la grab je. Sebab masa aku mula-mula keje dlu, ada pernah round2 area tu jugak. 4 tahun lepas rasanya harga rumah sekitar ni RM150k jek tapi dah 4 tahun ni da naik more than RM300k ?? Memang patut la beli sebelum lagi naik. Tak perlu tunggu-tunggu lagi. Sewa pun makin mencanak naik. Dari bayar sewa, baik aku bayar rumah sendiri yang kadang-kadang dah nak sama dengan harga sewa sebulan.
 
 
Kalau boleh sekarang jangan berbelanja melebihi apa yang kita mampu. Menabung lebih baik dari berboros. Huhu buang sikap berboros untuk benda-benda yang tak ada faedah.
 
 

Uish tak sabar nak tunggu rumah siap jadi mcm ni :) hihi

 
 
 
Untuk proses-proses masa nak beli tu aku pernah cerita dalam entri Beli rumah part 1 & Beli rumah part 2. Tapi memang bagus pn bg korang-korang yang mula keje tros carik rumah. Macam aku dah 4 tahun keje baru nak carik. HUhuhu sO sape-sape ada yang nak carik rumah. Mah Sing pun merupakan developer yang terkenal and bagus. korang boleh lawat page Mah Sing di sini
 
 
 
 


5 comments:

  1. Kite memang nak beli rumah tapi tak jumpa lagi tempat yg sesuai. Lagipulak kitorang skang masih duk jauh2. seminggu sekali baru jumpa. Memang jenuh nak decide beli kat mana. Saya dalam proses nak tukar tahun dpn. Bestnyaaaa dah beli rumah. Tapi rumah punya harga mmg mencekikk sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la yang beli cpt2. takut lepas gst ni makin naik :'(

      Delete
  2. Kawan hannis beli rumah kat puchong tmn ape hannis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xigt pulak. Rasanya area2 bukit puchong.

      Delete
  3. Saya dah kerja 8 tahun baru dpt hidayah beli rumah. Elok beli awal2...lg untung dr segi tempoh pinjaman dan byr bulanan. Better late than never...ayat cover...kuikui

    ReplyDelete