Tabung nuffnang sayer :

Wednesday, 10 April 2013

5 senarai DIY untuk wedding (PART I)

PERINGATAN ENTRI INI PANJANG !!!
 

Selamat pagi kawan-kawan semua. Memang lama da tak online. Sebab busy sikit. Macam biasa kalau aku busy ni memang jarang aku nak online. Kerja lagi penting. Blogging ni cuma sekadar hobi untuk isi masa lapang, atau nk sharing something dengan teman-teman. Perkara baik kan elok dihebohkan. Eceh poyo plak da.
 
Okey sebenarnya saja curi-curi masa ni sekejap. Aku nak stOry mory sikit pasal DIY yang  femes sekarang. Zaman sekarang ni memang perkataan DIY ni punyalah femes and popular. Oh pada yang tak tahu apa tu DIY, meh nak bagi definasi. DIY = Do It Your Self. Selalunya ada orang suka buat sendiri je persiapan perkahwinan mereka. Mungkin nak save bajet or untuk kepuasan diri aku tak pernah tahu plak. Tapi bagi aku, its too sweet and cute. Salute sape yang boleh buat DIY sendiri dari A - Z. Memang banyak boleh jimat bajet you all tahu. So aku ni pun teringin juga lah nak DIY kalau laaa ada bakat kan? Tak cuba mana tahu. Asal otak kene kretif je. Kalau boleh aku memang tak nak membazir dalam soal perkahwinan. Wasting duit untuk benda yang sehari? Hello lepas kahwin korang kene redah banyak perkara lagi tau!!! ..
 
 
Okey sO dalam dok lambat lagi nak kahwin, ada jugak lah aku godek-godek benda apa yang boleh DIY. yang rumit tu memang aku confirm2 upah orang. HUhuhuhuhu.. So benda yang dapat jimat banyak ni merupakan satu kepuasan juga untuk aku. Jom tengok senarai-senarai yang logik untuk DIY or yang dapat menjimatkan wang korang. Pendek kata tak perlu bazir2.
 
 
1. Kad kahwin.
Of course aku nak yang murah, tapi cantik and cute! Kalau boleh buat sendiri design memang aku da buat. then aku upah la supplier untuk cetak. Upah cetak pun tak ada mahal mana. Mungkin dapat la sekeping kad dalam RM0.29 sen? Aku pernah survey ada yang boleh buat RM0.20. sO design je sendiri. Kad yang aku rasa cantik. macam gmbr bawah ni



blakang tu letak la peta korang ye. Habis cerita. Kalau nak jimat, potostat je peta tu and gam. Tapi gam la cantik-cantik. Ini idea roomate aku juga. Dia cakap nak beli kad kahwin di Bandung. then segala-gala isi dalam dia nak potostat and tampal. Part sini boleh jimat banyak. Kalau nak order 1000 kad ? Aku memang suka design-design ni.
1000 kad X RM0.20 = RM200
Paling busuk pun boleh spend RM400 untuk kad. Don worry still under bajet.
Cuba korang kira kalau sekeping kad sampai RM1.20? seribu kad dah cecah RM1,200 .. Oh my !!!! Sampai seribu lebih korang nak spend it? Tak sayang duit ke. Nanti orang buang je kad tu.. Memang confirm aku akan pilih antara 3 idea kat atas tu. Hihi 1000 kad untuk 2 belah pihak. Kebetulan aku duduk unit penerbitan, so bolehla survey2 tanya harga pada supplier cetak aku .. ngeh ngeh ngeh ^_^
 
 
2. Baju nikah
korang sewa ke, atau memang nak buat? Bagi aku better aku tempah sendiri je baju-baju nih. Tak kuasa langsung nak sewa. Lagipun kalau sewa sama juga dalam RM300 . Mostly baju nikah ni dari sewa baik tempah sebab kita boleh pakai lagi next time. repair-repair sikit lepas nikah da boleh pakai balik untuk raya.
 
baju nikah memang kaler putih eh? Aku ingat cari je la warna cream . So cari la kain kat Jakel masa sedang murah. 1 meter kat Jakel hujung tahun da boleh dapat RM12 . Mak aku memang kaki shopping kat Jakel . Penah je dia dpat RM8 semeter. sO aku memang nak shiffon laa

RM12 x 4 meter = RM48
Kain alas RM8 x 3meter = RM24
Total RM72

Upah menjahit kat tailor sendiri (dah biasa) = RM70 untuk kain alas shiffon
Manik sikit (kalau boleh nak jahit sendri jgk cuma beli manik) =  RM100

Veil dari kain shiffon sm RM12 x 2meter = RM24

Total ALL = RM 268
Tak Pe Spend It For RM300
 
 
3. Baju Sanding

Pun Sama Macam Nak Tempah Sendiri. Aku Lbh Suka Gaya Santai Kot. Dress N Lelaki Pakai Blazer.. Cun!! So dress Bwh Ni Mcm Cantik. Suka!


 
 
Ini cuma contoh sahaja. Bukan aku tiru bulat-bulat ye.. Warna pun maybe tak guna pink kot. hik hik ! sO sama macam baju nikah jugak. Bajetnya sama.
 
 
RM12 kain shiffon x 4 meter = RM48
RM8 kain alas x 3 meter = RM24
manik (jahit sendiri) = RM100
Upah tempah baju =RM70
Veil RM12 x 2 meter = RM24
Total = RM270
 
Sama jugak bajet dalam RM300
So bila da tahu macam ni aku akan spend RM500 untuk sepasang. Jadi baju nikah and sanding aku dalam RM1000. Okey tak?
 
4. Bunga Telur

 

 
 
Untuk bunga telur ni aku ada ternampak kawan aku DIY sendiri. Pergghh cantik and lain dari yang lain. sO memang nak meniru jugak la idea dia. Maybe boleh guna benda lain macam makanan ke, dress lain ke. its okey, selagi boleh berinovasi. no problem! barang-barang untuk buat ni ada yang aku dah search harga .
 
Benda yang diperlukan untuk 80 pacak bunga telur
 
1 lidi  =  RM2.00 sebungkus (ada 200 lidi)
2. kain net utk kantung telur = 1meter (RM3.50)
3. Glu gum  = RM16 (bekas) Gum RM3.00 (6 btg) gum
4. riben = RM1.20 untuk segulung
5. kain felt = RM 3.00 (skeping saiz A3) , RM1.60 (saiz A4) cth felt
6. labuci sbungkus RM3.00
7. salentip bunga telur =RM2.00 (2gulung)
 
da tahu harga kan? hihi so untuk 80 batang je pun memang boleh buat sendiri.
 
1. Lidi =RM2.00
2. Kain net bunga telur 4meter = RM14
3. Gum = RM20
4. Riben = RM1.20 x 4 gulung = RM4.80
5. kain felt  RM1.60 x 8helai =RM128
6. labuci =RM3.00
7. salentip bunga telur 2gulung =RM2.00
 
Total semua = RM173.80
So memang boleh sgt kalau nak spend RM180 untuk bunga telur . Sangat murah kan?
 
 
5. Doorgift
 
Lagi satu benda yang aku rasa memang berbaloi buat sendiri. Memang doorgift la kan? Benda ni pun sma orang akan bawa balik and buang. So aku prefer kasi benda yang terus masuk mulut and tak bazirkan duit aku spend on this. Habis cerita. Jadi benda-benda yang aku rasa sesuai kasi masa wedding kek bahulu kot. hihi sebab penah attend wedding kawan bagi kek tu je. sedap. simple. terus makan and tak mmbazir. Aku senaraikan harga kek bahulu
 
 
Ni kek bahulu yang siap ada kotak. Harga untuk 1000pc jatuh kepada RM1.80 sebiji
so 1000pc RM1,800
errr mahal x?

Tapi dalam otak aku ni ngah pikir nak DIY sendiri je. Hihi nak jimat kan? Mestilah nak yang simple, xmembazir. sO aku rasa kalau aku la, order kek bahulu and letak dalam paket macam ni. Macam gambar di bawah.

 
 
 
1. 1 paket (10 biji) RM2.00 @ 2paket RM3.00
2. paper beg RM3.90 (100keping) harga beg
3. hiasan Doley paper  mungkin RM8.00 (250pcs)
4. plastik 1 paket (100keping) RM5.00
 
kedai yang jual benda2 cmni wakimpack
 
so kalau pack untuk 1500
 
1. kuih bahulu 3000 biji. (1 bungkus akan letak 2 biji)
   1 paket (10 biji) RM2.00)
   10 paket (100biji)
   30 paket x 1 paket  (30 paket x 10biji) = 3,000 biji
 
 30 paket x 2.00 = RM60.00
  
2. paper bag
   
    1 paket RM3.90 (100keping)
    20 paket x RM3.90 =RM 78
 
3. Hiasan doley paper
  
   1 paket (250keping) RM8.00
   6 paket x RM8.00 =RM48.00
 
4. plastik
 
   1 paket (100 keping) RM5.00
 
   15 paket x RM5 =RM75
 
sticker nama
 
1,500 keping =RM150.00
 
total
1. RM60
2. RM78
3. RM48
4. RM75
5. RM150
 
Total RM411 shj.
so bole sangat nak spend RM500 busuk-busuk untuk doorgift
 
 
DIY untuk 5 barang harini :
 
1. Kad kahwin  = RM400
2. Baju nikah    = RM500
3. Baju sanding = RM500
4. Bunga telur   = RM180
5. Door gift       = RM500
 
TOTAL ALL = RM2080 . Tapi still masih ada kurang. or tak sampai pun RM2000 ^_^
 
 
 
 


18 comments:

  1. wahhhhh .. cantik baju sanding tuh .. suke sgt .. nasib dh pilih kt butik .. klu x nk amik idea dr baju tuh .. hikhikhik .. done follow u ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :) hihihi yap cantik baju tu tah mn snap pic

      Delete
    2. AsalamuLaikom sis..boleh thu kt mne ye tempt nk tempah bahulu...bajet murah je

      Delete
    3. AsalamuLaikom sis..boleh thu kt mne ye tempt nk tempah bahulu...bajet murah je

      Delete
  2. idea DIY mudah:

    lampu bola2 kecil (rotan/ benang pelbagai pilihan warna) boleh dijadikan hiasan bilik pengantin/pelamin/tempat mkn/ltk dlm pasu etc

    layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. waaaahh murahnye dapat bajet rm2000 je utk smue tu..tgh duk survey2 doorgift ni tp yg menarik smue mcm overbudget :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la doorgift yg murah2.. cth mcm letak biskut luxury 2 pax dlm kotak. so katakana 2 bungkus rm0.40 x 1000 orang = RM400.00

      Delete
  4. Hi..salah pengiraan utk doorgift.. Sepatutnya bkn 30paket, tp 300paket.. 300x10=3k, kalo 30x10=300 shj..harga sebenar jd rm600.. Just 4 sharing..wlau lme ny entry..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi tq mmbetulkn. Tsilap plak pgiraan

      Delete
  5. hai

    kalau malas nak DIY, bole beli je dekat kami :)
    tq tuan tanah

    For doorgift paperbag & sticker. Our blogshop click >> CARDBYMYAN

    ReplyDelete
  6. wah, bagus. Siap ada pengiraan lagi. Sesuai sangat untuk mereka yang bakal melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi.

    ReplyDelete
  7. tq for sharing :) sangat brmanfaat.. survey dulu sebelum melabur.. x ada pening2 dah nak pk..hihi

    ReplyDelete
  8. tq for sharing :) sangat brmanfaat.. survey dulu sebelum melabur.. x ada pening2 dah nak pk..hihi

    ReplyDelete
  9. tq for sharing :) sangat brmanfaat.. survey dulu sebelum melabur.. x ada pening2 dah nak pk..hihi

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum thank you for sharing! Ptg td I ada trfkir pasal bajet kahwin yang spent money kan. Ttiba I bukak phone lpastu trtkn google. Nth mana silap I trtkn kluar page nii.. Ya Allah, you save me! Sgt murah dan sangt membntu! May Allah bless you !!!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜„

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum thank you for sharing! Ptg td I ada trfkir pasal bajet kahwin yang spent money kan. Ttiba I bukak phone lpastu trtkn google. Nth mana silap I trtkn kluar page nii.. Ya Allah, you save me! Sgt murah dan sangt membntu! May Allah bless you !!!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜„

    ReplyDelete
  12. Kalau nk beli paper bag saja mcmana

    ReplyDelete