Tabung nuffnang sayer :

Thursday, 4 April 2013

Alergi dan vitamin C

Hye pepagi sementara ada idea untuk update baik aku taip. lagipun amik masa untuk 1 entri ni bila ada idea tak sampai 20 minit pun. Laju je nak menaip bila pepagi ni, bangun tido skin da totally baik dari alergi. Semalam masih ada sikit sikit kemerahan. Start sabtu lagi aku da mula gatal-gatal kat muka disebabkan habuk ke, makanan ke aku pun tak sure sangat. Tapi semua aku ada cerita pasal alergi aku hadapi ni kt entri alergi ponston! Sabtu hingga selasa tu aku still makan ubat doktor. Tapi masuk hari rabu tu, aku da start amik vitamin Dian balik. Bukan apa, untuk pulihkan kulit-kulit memang kene mkn vitamin C banyak-banyak. Tapi kebetulan vitamin Dian ni ada 2 unsur. Vitamin C dan E. sO dua dalam 1 la kiranya. Best kan??? Aku da makan vitamin ni 3 bulan. hihi memang best dan sangat membantu untuk memulihkan kulit.
 
 
ni la keadaan kulit aku masa mula mula kena. Memang da teruk pun. kemudian tak sangka merebak menjadi lebih teruk .
 
 
Masa ni hari pertama alergi, aku stop dlu makan vitamin sebab aku makan ubat doktor kasi. Then tak nak campur dengan makanan-makanan la. Even ayam goreng, telur pun aku jauhkan. Pendek kata lebih baik pantang sebelum lebih parah. sO 4 hari aku makan ubat doktor memang lmbtnye scar yang bintik bintik merah nak pulih. Jadi aku stop hari ke empat and take vitamin Dian balik. Ubat memang stop terus sebab sebenarnya memang tak elok pun kalau makan ubat banyak-banyak. kurangkan kalau boleh kurang.
 
Jadi hari rabu aku start makan vitamin C n E balik. Macam biasa pagi and malam. hihi sO kulit memang cepat baik. Sebab kita makan vitamin C dan E. bukan sebarang vitamin or collagen la orang kata. Aku memang cari kolagen yang berunsur vitamin. Rasa selamat sikit berbanding pil or apa2 serbuk yang tak tahu kandungan kan? Lagi pun Vitamin Dian memang sudah mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) yang mengatakan Vitamin ini selamat digunakan dan dimakan. Lagi la aku confiden. Lagipun vitamin ni memang tak ada unsur seafood. sO aku memang boleh makan since aku memang alergi seafood and habuk.
 
hari pertama lepas vitamin Dian


 
Hari ke tiga . hehe of course la harini .Kulit da makin sembuh. Alhamdulillah. Di badan and kaki pun makin pudar bintik merah. Memang sangat-sangat pudar lah. Eh tak ada gambar sebab aurat. hihi itu semua poyo!!
 
Oh lagi 1 aku nak share dlu kulit aku memang tak ada masalah jerawat. Yess memang tak ada . And aku take this vitamin bukan nak cegah jerawat walaupun Vitamin Dian juga boleh untuk merawat jerawat. Tapi aku menghadapi masalah kulit tak sekata. Huhu paling tak best la tuh. kulit pun kering and pakai make up pun still bercapuk.
 
Oh abaikan ada parut di kening sebab tu tercedera kene puntung rokok. Wuuu kawan aku tercucuh.
Kalau tengok dekat, bawah mata gelap. Hidung gelap sikit. bawah dagu gelap yg cerah kt pipi je.

Hihi ni latest. Tak tahu sape yang candid. Jmpa balik tros crop .
 
Nak lagi tahu pasal kulit aku dulu. Aku bknlah seorang yang putih pun. Hihi ni gambar sebelum. Nampak sangat tak sekata
 
 
ok gambar last ni picture masa aku main futsal 2 minggu lepas. Dah 2bln lbh dgn vitamin Dian. Hihi ni memang totally tidak make up sebab baru lepas main futsal . peluh-peluh lg
 
 
ok la tu je untuk harini. Nak order boleh wassup no aku di sebelah kanan.
 
 
 
 
 
 
 
 

5 comments:

  1. vitamin e xda plak. kena beli ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. vitamin Dian memang da ada Vitamin C dan E skali . hehe good package :)

      Delete
  2. Boleh emel sy? Ibu mengandung boleh ke makan? Hzinnirah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu mengandung boleh . ok saya emelkan

      Delete
  3. Hi boleh pm sy psal vit c+vit e ni..hehehe..
    ash_like_snow25@yahoo.com

    ReplyDelete