Tabung nuffnang sayer :

Thursday, 3 April 2014

Rasa nak DIy kad Kahwin sendiri ??

 
Yeayy akhirnya ada masa nak update entri sekejap. Sekejap jelaa. setelah lama berzaman terperuk dalam draft kan??? HUhuu Tak sempat nak cerita pasal kah Kahwin yang aku nak DIy. Tetiba nak DIy kan?? Ingat senang ke nak DIy kad ni???  Al-kisahnya aku tertarik dengan 1 kad ni. Simple sangat-sangat tapi nice !!! So aku just benchmark je laaa. Hurmm bukan nak tiru idea or apa, tapi memang niat dari awal nak DIy je laa. Masa do usha-usha blog yang DIy pasal kad kahwin ni aku terjumpa 1 kad yang memang terus membuat aku nekad kengkononnya nak DIy. Lagipun dapat lahhh save bajet sikit. Kad?? Lepas orang dapat kad selalunya dorang buang je pun. sO buat apa nak buat mahal-mahal?? Ada sesetengah sampai RM2.50 sekeping ??? Wadehal?? huhuhuhu sedih jugak duit dibuang cmtu jeK !
 
 
So lepas balik keje aritu, aku bertungkus lumus menyiapkan draft untuk kad tersebut di publisher. Hohoho gler struggle kan?? Tak tahu la menjadi ke idak ! Tapi setelah di godek publisher tu, sO resultnya jadi lahhh seperti gambar-gambar di bawah. Tapi ini cuma percubaan jep. Guna kertas mana yang ada sebab kalau aku beli siap-siap barang yang nak dibuat, lepas tu tak nak buat da??? Tak ke rugi. sO bila percubaan ni macam menjadik jek aku akan teruskan lah plan seterusnyaaa. Cuma masih blur-blur nak pilih kaler apa. Huhuhu 
 
Akhirnya siaapppp. Hihihi separuh gambar je sebab bawah tu masih ada tarikh. Ini semua masih dummy :)

Sesi menggunakan publisher

belakang kad

Buat size bulatan kengkonon ni adalah doily paper sebab aku akan buat sampul kad ni nanti dari doily paper ye =)
Kan aku da cakap semuanya percubaan. Ni adalah doily paper la kengnkonon. sO aku akan beli size paling besar nanti supaya senang nak membentuk dia menjadi sampul.

cubaan melipat untuk jadikan sampul

cubaan ke tiga. Nak tahu size kan??

taraaa kira okey laaa. asalkan tertutup yang bawah. Aku nak cuma Nampak sampai nama jemputan jee

Kemudian nanti aku akan gam dengan kertas yang same kaler dengan kad untuk jadikan dia corak. Tak lah kosong sangat kan??

 
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
last sekali jadi begini. Hihihi Alahai cuma kaler je belum pilih lagi. Ikutkan nak kaler brown coklat mcm kaler buku latihan sekolah kita dulu-dulu




Ok sebenarnya aku benchmark kad seperti dibawah ni haaaa. Sebenarnya dia pun ada jual kad, tapi tah memang aku nak buat sendiri kan? sO nanti aku akan perbetulkan lagi angle kad2 aku =)





SO apa yang aku perlukan untuk kad-kad ni:
 
1. Printer : Adik Just gantikan dakwat (RM50.00)
 
2. Kertas A4 Keras : 1 pax (50 helai) RM5.00
                                  RM5.00 X 20 pax = RM100.00 (Dapat 1000 keping)
 
 
3. Doily paper : RM10.00 (250 pcs) (Size paling besar)
                          RM10.00 x 4 = RM40.00 (1000 keping)
 
4. Double tape: RM2.00 x 5 = RM10.00
 
 
Total : RM 200.00 untuk 1000 keping, then mungkin untuk 2 pihak kan? Sebab x lah smpai panggil 1000 orang =)

 

15 comments:

  1. Simple n cute..kena rajin jela nak buat all the best:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huiii susah jgk nak kahwin ni kn mcm2 nak kene piker. duit mcm air.

      Delete
  2. mana nk dapt doily paper yg besar ek

    ReplyDelete
  3. Mana nak beli kertas a4 keras rm5.00 tu ye?

    ReplyDelete
  4. nak tanya... doily pape tu saiz 5'5 (140mm) ke?

    ReplyDelete
  5. bole sy mintak ukuran kad awk? kalu awk xkisah :)

    ReplyDelete
  6. bole sy mintak ukuran kad awk? kalu awk xkisah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kertas A4 ni saya bahagi 2. tapi melintang laa. kira memanjang. muat2 tros dapat 2 kad. Ukuran tepat da x igt sebab da lama hihi..

      Delete
    2. Kat mana jual kertas coklat tu?

      Delete
    3. Saya order kad tu pada kawan. nanti leh tengok entri pasal kad kahwin sy order ye :)

      Delete
  7. salam...font ape awk guna tu.cantik

    ReplyDelete
  8. salam sis saya ada jual paper kraft 170gsm RM 18 (100pcs) tidak termasuk postage.
    Berminat boleh WA 0133007504

    ReplyDelete
  9. Part lukis peta paling mencabar hehe

    Saya pun DIY kad juga.Serius jimat sangat2.Tak payah nak pening2 deal dengan vendor kad.Kita nak print berapa banyak pun suka hati kita je, xdela membazir.

    Kad kahwin rustic katanya hehe
    Jemput baca

    http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.my/2015/07/diy-kad-kahwin.html

    ReplyDelete
  10. Good blog! You have described in a nice way.
    Thanks for sharing this information.
    Kad kahwin diy

    ReplyDelete