Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 4 December 2018

Ajar Laana Potty Train 6 hari sahaja

Untuk kali ni nak cerita pasal Laana yang dah tak pakai pampers lagi. Bukan tak pakai langsung. Sebenarnya tak konfiden nak lepaskan semua. sO masa tidur tu, we all pakaikan lagi. Tunggu la umurnye dah 3 tahun baru nak ajar. Tu pun nak cari cadar kalis air tu. Kalau tidak jenuh pepagi nak basuh air kencing jek kan kt tilam.

Ok aku mengambil keputusan untuk cuba ajar dia beritahu kalau nak buang air kecil / air besar masa usia dia 2 tahun 4 bulan. Sekarang Umor dia dah 3 tahun ye, so cerita ni 6 bulan lepas punya. Bertabahlah nak menaip ye ibu. Lambat tak apa, at least boleh jadikan panduan dan tips ibu ibu yang lain. Sebenarnya bila kita start potty train anak-anak ni, banyak benefit yang kita dapat. Antaranya tak lain pampers mestilah jimat sangat-sangat. Gila tak jimat ! Harga pampers sekarang boleh tahan. Aku selalu beli drypers (Agak tebal dan ekonomi) so dekat kedai borong RM30.90 jek X dengan 3 pek tu so dekat RM100 jugak kan? Belum adik lagi. Adik pun 3 jugak. sO sebulan aku akan spent untuk pampers shj RM200 yee (6 pek).



Sebelum ni banyak pampers kene beli. Laana 3 pek, adik pun 3pek. Sekarang setiap bulan Laana hanya 1 pek, adik of course 3pek jugak. 1 letak taska.

Ni gambar masa mula-mula nak ajar dia potty train. Nmpak tinggi tp tak pun. Hehehe effect gmbar kot. 



Ok so Laana ambik masa selama 5 hari juga untuk betul-betul free dari pampers. Tips untuk potty train anak ? Hehehe Tips dia kene GARANG jek. Ehehe tapi mula-mula tu jangan lah tegas sangat mommy. Pada mulanya nak start potty train Laana masa umur dia 2 tahun, tapi tengok dia mcm tak bersedia jek. Aku pun macam tak berapa nak serious. Ok laa last-last jadi malas nak fikir. Sampai 1 tahap tu mcm eh tak boleh ! Kene jugak train. Maka aku pun pilih 1 minggu tu utk cuba train dia. Tak ambil hari cuti pun. Asal bersedia sahaja. Ibu-ibu pn boleh cuba. Tapi seelok-eloknya boleh mula pada hari Isnin.



HARI PERTAMA (ISNIN) 

Anak-anak memang tinggal dalam taska opis shj. Jadi, masa mereka memang banyak dengan aku. Berborak, berbual, menyanyi sama-sama. Ada juga aku sentuh bab bang air besar/kecil ni. Jadi dia paham cmtu jek laaa. Maka 1 hari ni, memang hari isnin la, aku nekad nak cuba juga potty train dia. Apa aku buat, sampai sahaja rumah, anak-anak akan main di luar rumah bersama kawan-kawan yang lain. Tiba di rumah dalam 6.00 petang, dan mereka main sehingga 7 petang slalunye. Bila dah magrib tu masing-masing akan masuk ke rumah untuk mandi.

Lepas mandi tu, aku ambil keputusan untuk tidak memakaikan dia pampers. Mula- mula dia pelik, tapi aku beritahu kakak da besar. Tak perlu pampers. Kalau nak ke tandas, bagitahu sahaja. Perlu kencing / berak dalam toilet. sO aku cuba potty train dia untuk hari pertama dari jam 7.00 malam sehingga 9.00 malam sahaja.

Ok hari pertama, biasalaaahh mesti lenjun la. Memang dia akan cakap, tak perasan nak kencing. sO hari pertama dia terkucil di depan pintu rumah. Mujur atas simen, bukan karpet. Maka lap dan mop jugak laa aku. Aku pesan pada dia, lain kali jangan kencing di sini. Ibu da pesan kencing dalam TOILET. Hari pertama kan? Tak boleh marah. Kita kan nak mengajar.

HARI KEDUA (SELASA) 

Aku ambil keputusan untuk nekadkan hati ulang perkara yang sama selepas mandi tidak mengenakan pampers. Tiga hari pertama ni memang nak train dia untuk 7 mlm sehingga 9 mlm shj. 2 jam sahaja la kan? sO hari kedua ni aku cuba tanya dia sekerap mungkin. 10 minit sekali tanya. Nak g toilet? dia cakap tak. so memang tanya dan tanya dan tanyaaaaa hari kedua memang terkucil lagi laaaa. Kali ni dia tengah main2 terkucil ye. Kali ni aku mula naik suara sikit. Aku tya kenapa tak pergi toilet utk buang air kecil ? Dia diam dan menangis jek laaa. Aku mop lagi mcm biasa sambil bebel-bebel.


HARI KETIGA (RABU)

Still dengan konsep 2jam untuk potty train Laana. Kali ni sebelum keluar dari toilet selepas mandi, aku make sure dia buang air kecil dahulu. Yes she did it ! sO lepas mandi tu pakaikan baju macam biasa. Dia main-main dan mintak untuk minum susu. Aku perhati sahaja sambil bertanyakan nak ke toilet ? Dia cuma geleng kepala. Akhirnye sampai waktu 2 jam tu, aku pakaikan dia pampers. Dia tidak ke tandas langsung / buang air kecil. sO utk 2 jam pertama hari itu selamat laa. So aku dapat rentak sikit, Sebelum keluar dari mandi tu, pastikan dia buang air kecil dahulu. Baru keluar toilet. Orang panggil da lawas la kn?

HARI KEEMPAT (KHAMIS)

Hari ni aku cuba up kan jam untuk potty train dari 7 malam ke 10.00 malam. Mana yang terbaik aku cuba. Masih ulang benda yang sama untuk sering bertanya. Masih sama, Laana tidak kencing langsung. Tepat 10 malam aku dah pakaikan pampers sebab dah waktu tidur dia. Selalunye anak-anak akan tidur jam 9 malam atau  kurang dari jam 10 malam.

HARI KELIMA (JUMAAT)

Esok cuti, jadi mlm ni aku cuba lagi train dia untuk beritahu sekiranya nak ke tandas. Dah nak masuk hari ke 5 aku cuba train dia selama 3 jam untuk tidak pakai pampers. Jam 9.30 malam dia tengah main dalam bilik tak sedar kot terkucil. Aku pun masa tu ralik tengok tv terlupa nak bertanyakan untuk ke tandas atau tidak. Memang aku bising la pada dia kenapa kencing tak beritahu ibu. Masa hari ke 5 dah mula bertegas. Dia duduk dalam toilet sambil menunggu aku mop dan basuh karpet yang terkena air kencing. Masa ni memang banyak juga dia buang air kecil. Tambahan semua mainan pun terkena. Jadi aku terpaksa kutip utk basuh. Sambil kemas-kemas, dia ada je dalam bilik air sambil menangis. Macam lebih kurang hukuman jugak laa untuk dia tak beritahu kenapa tak beritahu untuk buang air kecil.

Selesai mop dan basuh apa yang patut, aku mandikan dia dan pesan pada dia sekali lagi untuk beritahu sekiranya mahu buang air kecil / besar. Laana cuma mengangguk.  Lepas pakaikan baju semua, dia terlena.


HARI KE ENAM  (SABTU)

Hari sabtu ni aku masih belum berputus asa untuk potty train Laana. Laana bangun seawal jam 8 pagi. Jadi selepas mandi, aku cakap pada dia, no pampers. Nak kencing bagitahu ibu atau terus ke toilet. Kali ni aku nak cuba FREE PAMPERS dari 8.00 pagi sehingga 12 tengahari. WEekend kan ? Tak kemana-mana so cuba untuk potty train anak je laa. Macam biasa, walau dah tanya sekerap mungkin, dia menangis-nangis and meraung. AKu cepat-cepat datang tengok dah terkucil pun. Time ni aku tanya dia, kenapa tak beritahu ibu. Dia jawab sejuk tak perasan nak kencing. Baru pukul 10 pagi ! Ok laaa macam biasa dia akan duduk dalam bilik air sambil tunggu aku mop.

Ibu macam biasa laa harus laa BEBEL dan marah2. Kalau tak marah anak-anak of course tak takut dan tak tahu ibu marah dan ibu tak suka apa dia buat. Aku ugut dia kalau kencing lagi, dia kene duduk luar. Luar gelap. Heheheh ..Mestila dia tak nak dan takut. Ada monyet katanya di Luar.  Jadi lepas mop dan mandikan dia, aku masih tak putus asa untuk teruskan juga potty train Laana. Dari 10 pagi tu sampai jam 12 tenghari aku selalu bertanya kan soalan sama. NAK KENCING TAK ?  Dia macam biasa geleng kepala.

Tapi dalam jam 2.00 petang tu dia berlari kt aku yang tengah tengok TV kt Sofa. Berlari smbil buka seluar. Aku kerut dahi.

" Kenapa Kakak ? " Aku tanya tapi macam dah dapat agak.
" Ibu Nak kencing Tak tahannnnnnnnnnnnnnnnn .... "
Aku cepat-cepat bawa dia ke dalam toilet and buka seluar dalam tu je takut terkucil. Hehe macam berjaya jek misi kali ni. Ibu Of course la Happy kan?

"Haa kan bagus kakak mcm ni. Lain kali bgtahu ye. Tak pun kakak terus pegi toilet"
Laana angguk and senyum2.
"Nanti kalau kakak dah tak kencing ibu bagi HADIAH ye ?"
"Yeay Laana nak Hadiah !"


so semenjak dari hari tu dia dah mula belajar untuk ke tandas tanpa FAILED ! Begitulah perjalanan potty train Laana. Sekejap sahaja, tapi parents kene gigih dan tekadkan hati tu. Inshaa Allah setiap sesuatu tu mesti ambil masa yang lama. Bukan sehari dua ye. Jangan juga separuh separuh cuba. Once dah nak FREE kan dia dari pampers, so terus TEKAD dan CEKALKAN hati. Jangan sekejap malas, sekejap rajin nk buat. Benda ni memang kene rajin sebab ko sanggup nak basuh and mop kencing budak ????????????? Sabor je laaaaa


Hehe Kak Laana officially 3 years old sekarang



5 comments: