Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 3 October 2017

Cari sinki jek ponnnn !

Entry lepas ni mula laa dengan persiapan membeli barang-barang untuk rumah baru. Aku harap u olls tak lah bosan / meluat membaca. Hahaha sebab kenkadang blog ni tempat aku refer benda-benda lama yang aku rasa aku sendiri pun tak ingat macam mana sesuatu benda tu terjadi. Tak caye? Aku rasa korang pun mesti rasa benda yang sama. Tetiba benda kita penah post before sangat-sangat berguna untuk masa akan datang or sebagai rujukan. sO saja aku park sini as on of my journey dalam menyiapkan rumah baru tu nanti. yedak ??? 



Oh baru-baru ni aku ada usha sinki. Dah tetiba nak buat kitchen kabinet (KC) dan table top ni (tak da dalam planning pun asalnye). sO kenalah mencari sinki kan?? Kalau tak boleh jek la pakai sinki lama tu. Tapi sebab ada duit lebih tu, we all decide nak buat table top dan KC. Aku ingatkan nak cari sinki ni senang. Sekali haaa baru sinki jek oi ! Masa mula-mula kitorang mencari tu banyak pulakkk nengok jenis sinki. Ada brand dari China ada Jerman, Italy an so On. sO sebab nak tahan lama (kononnye) we all decide nak yang ok sikit laaa. Bila nak yang ok tu ada bajet pulakkkk. Ceyyy kemain ko kan?? Nak bawah RM500 tapi nak yang ada brand. Sekali pergi kedai sinki sekali harga AMBOI ! Mostly RM800 - RM1500 ?????? Tekejut dibuatnya. Acaner nak sinki okey nih ha???

selalunya aku akan roger pakar hiasan dalaman aku la iaitu my MOM ! Bila call dia, haruslah dia suruh balik Kuantan cari dengan dia kan?? Aku ni refuse la cadangan dia. sebab aku rasa KL ni lagi banyak jenis. sO kenapa nak cari di Kuantan?? sO aku pun teruskan pencarian ke kedai seterusnya. Boleh dikatakan hampir 10 kedai jugak we all survey. Untuk mencari sinki ni, you all kene tahu pattern apa yang jadik idaman you all. Macam aku memang nak 2 sinki + ada pelapik sebelahnya. Pelapik tu boleh la kita potong ayam, siang ikan and so on atas tu. Jadi tak lah air meleleh2 tepi table top tu ye? Ikut lah pattern mana yang you all suka kan? Ada orang suka 1 sinki jek ye dak??? 

Dah tahu apa jenis sinki kita nak? sO boleh la mulakan pencarian semula. Tapi mostly aku pergi ke kedai sinki ni tak jual pulak da pattern yang aku nak ni ha. Ada la beberapa kedai and aku pun cuba la tanya brand macam mak aku guna kat rumah dia. TEKA. Sekali tengok harga macam nak tersedak pun da. RM1380 ?? Mak ai lari bajet betul nih. Dah nak sama mahal dengan hood + dapur pulak dah. Pergi kedai lain pun sama dah memang itu harganya and dalam harga dalam katalog pun sama. Bila tanya brand lain pulak katanya dah tak keluarkan sinki mcam tu dah. 





ni la yang macam mak aku pakai. Brand TEKA. bagus tapi MAHAI !!

katalog TEKA. See the prices ?? 

sO aku pun hold la survey sinki nih sebab macam frust la pulak. Kebetulan balik kuantan, mak aku ajak pergi kedai dia buat kabinet dapur. Masa we all pergi tu, kedai tu ada buat sale sempena MERDEKA. Belek sinki macam semua 2 sinki jek. Susah betul nak cari yang macam berkenan kat hati tu kan??? Bila tokey tanya pattern apa nak, tetiba dia keluarkan yang RUBINE sebijik pattern yang aku nak tu laaa. Dia cakap tinggal 1 ni jek last and lepas ni RUBINE tak akan keluarkan lagi pattern mcam ni sebab pattern ni pattern lama. sO kilang-kilang tak akan keluarkan macam ni lagi. Alahai dah kenapa ?? Bukan ok ke kan?? Ya ALLAH syukur sangat dapat jugak jumpa sinki yang aku nak tu kan??


HARGA???? 

haaa cer teka? hihi dah kata tengah sale kan?? sO mak aku cubalah tanya berapa harga dia. 

" tokey berapa harga sinki?" 
"Ini sinki RM880. Brand RUBINE. Elok maaa"

Aku dah ermmmm RM800 lebih tu?? Huhu sabar... sabar tengah sale. kan RM800 sebelum sale. Aku biarkan jek mak aku bercakap dengan tokey tuh. 

"Tak ada Less ka?" mak aku tanya
"Mesti ada.. Sekarang tengah sale ma"
"Haa berapa you bagi ni??" Mak aku dah pandang aku. AKu pulak dalam hati. Haish kalau dapat kurang jadi RM600 pn redha jek la amik jugak walaupun bajet xnak lebih RM500 nih. Tapi mostly sinki yang elok-elok memang tak akan dapat harga bawah RM500. Brand biasa-biasa ada. Terpulang pada pemilihan masing-masing

"you mau berapa ?" eh eh tokey ni siap tanya mak aku balik. Nerves jek kan dok nunggu harga. 
"RM600 bole ke?" 
"Aiyaaa apa mau mahal? Saya bole bagi lagi murah maa"
"Berapa?"

Aku of course berdebar gak ni macam tunggu result SPM plak kan?? 
"RM480 i kasi you"
terbeliak gak mata aku. Mak aku terus pandang aku. Dia tak tunggu permission aku dah.
"Haaa okey okey boleh angkat la. Anak saya mau" mak aku terus jawab kan??
"haa Okey.. ini last tinggal. No stock lagi. Lepas ni Rubine tak keluar pattern ini macam lagi" 


Akhirnya dapat sinki yang diidam. Hihhihi.. 

sO dapatlah aku sinki yang aku idamkan dengan harga RM480 ni ye ^_^ Kualiti tip top. Besi elok. Brand pun baguih .


Ni sinki rumah mak. Seee yang pelapik kiri tu boleh la kita siang ikan ke, potong buah ke apa ke yang patut kan?? 

No comments:

Post a Comment