Tabung nuffnang sayer :

Thursday, 6 April 2017

Progress rumah 80%: Bila nak dapat KUNCI RUMAH nihhhhh ????? -_-

Haish... aku macam biasa masih setia menanti rumah yang entah bila laa pemaju nak bagi kunci rumah nih haaa. Entah laa. Dari sebulan ke sebulan menunggu. Hadoiii smpai ke naik muak dah. Huhu sedih pun ada sebab aku ingatkan dapatlah kunci rumah ni sebelum aku cuti bersalin ke? sebelum bersalin la kiranya. sO lepas cuti bersalin 3 bulan tu boleh lah kitorang msuk. Memanglaaa kalau ikutkn seelok-eloknya kita perlu duduk rumah di kawasan perumahan yang baru masa orang da mula ramai. Tapi aku rasa tempoh masa 3 - 4 bulan tu orang da mula ramai kan???? Area situ pun boleh tahan harganya, tak akan laa tak ada orang nak duduk. Aku bayar sebulan pun mostly dalam RM1600.00 sebulan. sO ko ghase ada ke orang nak biarkan rumah dorang tak diduduki?? 


Kalau tengok dari segi rumah tu memang dah completed 100%. Tapi bila call developer cakap tunggu CF. yess aku tahu memang lama nak dapatkan kelulusan CF. Tapi rasanya ni dah masuk 5 bulan dah katanya dok tunggu CF. Hurmmmm.. Gamnbar rumah yang latest ni pun encik suami yang snapkan. Dia rajin laaa pergi melawat ke tapaknye. Hihihi aku cuma nengok kadang-kadang. Lepas ni banyak lagi nak diselesaikan. Hadoiii tapi kami cuba la siapkan apa yang patut dlu sambil-sambil tu. Sekarang ni terpaksalaa bayar 2 rumah. Rumah sewa pun RM500, rumah ni RM1600. Dua rumah dah RM2100.

Masuk hari ni dah 210 hari dah pemaju lambat bagi kunci kepada aku. Aku ada cerita pada entri sebelum2 ni macm mana pengiraan KPKT bagi pemaju yang lmbat bagi kunci kepada pemilik rumah mengikut perjanjian di dalam SnP. Cara kiraan penalti kepad pemaju lewat serah kunci

so Sekiranya 1 hari RM86 jumlah perlu dibayar pemaju kepada aku, hari ini dah hari ke 210 lewat. sO RM86 X 210 hari = RM18,060.00 !!! Wow ! Banyak tak? Tapi ada ke pemaju yang honestly nak bagi RM18K sedebuk pada aku? Hurmmm macam tak boleh nak pecaya tak apa tapi sekurang-kurangnya kita tahu berapa banyak paras kita patut dapat. Sekiranya pemaju bagi ganti rugi RM10k pun aku dah boleh terima and berpuas hati. Kalau pemaju bagi RM1k tu sangat melampau la kan? 






Rumah kecil sahaja. Besar keseluruhan dalam 1500 sqt shj. Jadilaaaa..  CUkuplaah untuk keluarga kecil ku yang dah makin bertambah ahlinye. Hihihi dah berempat kami tahun nih. Banyak duit nak dipakai untuk tahun ni. Inshaa Allah ada rezeki baby baru. Duduk di KL ni paham-pahamlaa. Kene banyak berjimat-cermat. Untuk rumah baru ni kitorang tak renovate pun. Duduk dulu and buat mana yang penting. Slow-slow dah buat sikit. 

Checklist rumah baru. 

Antara yang kami dah selesaikan dulu. Mana yang boleh laa kan??

1. Kipas siling (3bilah) (4 biji) - RM 790 : Done 
2. Kipas dinding (2 biji) - RM440 : Done 
3.Lampu hiasan  (2 biji + mentol LED) RM250 : Done
4. Lampu LED 1 rumah (10 biji) RM238 : Done
5. Grill + awning dapur RM3500 : Done deposit (RM1800)
6. Langsir (kain + Upah) RM1150 (yeay ! Langsir dah siap !!!) 
7. Plastik wrap perabot + selotep + kotak (beli di GM Klang) RM100 : Done

Balance yang masih belum selesai: 

1. Lori pindah (belum lagi pilih nak yang mana?? Tapi range harga dah survey. Antara RM600 - RM700 dengan orang sekali 

2. Rod kayu and rail untuk langsir. Yang ni aku bajet mesti habis dalam RM250. Tukang drill kawan adik aku sendiri..

3. Buka, pasang and servis aircond. Yang ni aku dah survey. Cuma nak tunggu masa jek, then aku akan panggil orang ni. Range harga dalam RM500 

4. Wiring untuk lampu + kipas ni serta kos untuk tambah plug aku akan minta tolong kawan adik aku shj. 


Itu sahaja yang dalam pemikiran kami ketika ini. Nak pasang table top, motor pagar elektrik and lain-lain tu aku ingat bila ada duit lebih tu boleh laa buat. Sebabnye aku nak beli almari baju lagi. Hahaha banyak juga nak spent ke almari sebab almari aku yang sekarang ni dah dimakan anai-anai. sob sob .... rasa nak menangis oi! Rugi duit okey... Okey la tunggu lah feedback dari aku bila da dapat kunci rumah ye?? Buat masa ni kita bersabar sambil berdoa lah dulu yeee. I is redhooooo . 

3 comments:

  1. Salam...
    saya rasa kita bakal berjiran kot nanti...
    saya beli rumah semiD sebelah tu... last call pemaju jumaat last week, dia kate nk bg kunci dlm this week, dia kena confirmkn dgn org atasan dia dulu...tp this week call balik, tak angkat2 dah...geram pon ade kn? dah la rumah sewa pon kn byr...rumah ni pon dh kn byr... sakit hati pulak bile rase mcm kena tipu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah yeke. Bakal berjiran nanti ye. Sy xsmpt beli unit tu sb da penuh. Ms sy beli ni ada 4 je lg kosong kata agent jual tu la. Semi D penuh. Corner lot pn penuh.. husband sy ada tserempah dgn developer ms singgah rumah ni 2 hari lps. Kata dev dlm mei ni jgk dia nk selesaikan semua sb ada 2 stage CF lg msih dlm proses.

      Delete
    2. oooh...ye ke? baguslah...harap2 before puasa ni dh dpt kunci...takdelah penat sgt nk basuh rumah segala kn...huhuhu..... insyaallah berjumpe kite nnt, jiran baru... :)

      Delete