Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 16 August 2016

Baby allergic habuk !

Arghhh memang lately busy bebenor nak mengupdate story mory dekat blog usang ni. Kesian dia berhabuk and bersawang dah gamaknya. Tapi aku tak lupa nak jenguk-jenguk blog kengkawan. Setakat blogwalking and baca tu aku Okey lagi setakat ni. Cuma nak mengarang nak menaip. Haduiiiiii. Tak apa lah tolak ketepi sat cerita malas tu sebab nak cerita pasal alergik. My baby kene alergik 2 3 minggu lepas. See, cerita dah 2 3 minggu aku baru ada mood nak menaip. Belum lagi cerita bab raya pn memang kelaut ! 

Nak dijadikan cerita, 1 hari tu pengasuh aku kene checkup susulan di PPUM pagi tu. sO aku ni susah ati jgk la nak hantar mn la baby ni kan? Nak cuti ?? Rugi pulak sebab cuti ni nk simpan untuk time terdesak la kan? Mana tahu ada emergency ke. Cuti aku ni pn dah tak banyak oi. Ada lagi 18hari jek ni. Huhuhu sedih ! Lagipun pengasuh cakap dalam pkul 12 tgahari tu dia dah balik dah. sO pagi jek la dia ke PPUM. Aku pn fine! sO tak pikir banyak bawak jek la baby ke opis. hahahahaha.. Nasib baik dia jenis tak banyak ragam. Diam jek. Tak menangis langsung. ENjoy main alat tulis atas meja aku tu ha



dekat belakang tu pulak ada karpet tempat slalu aku solat. Kira macam bersih la kan? Tapi dengan mata kasar jek kot. Sebab kalau nak bagi baby susu, aku baringkan dia kt belakang tu. DIa minum la situ. Tp dia selalu merangkak keluar dari kawasan karpet tu. Merayau kat simen. Sudahnya aku letak jek la atas meja ha. 

Settled urusan di pejabat.sO esoknya aku tengok ada merah-merah dekat kaki. ok lagi ingatkan merah apa lah kan? Tapi masuk hari ke seterusnya habis 1 badan naik mcm gatal-gatal merah. Semua orang igt dah macam campak dah. Sebab dia memang ada demam pn kejap. 3 hari sebelum naik gatal-gatal tu. kejap jek pn demamnya xpayah mkn ubat pun. so memang ingatkan campak la kan?? bawak ke klinik doktor cakap bukan campak. pening kepala sat. Habis tu apa??? 

so doktor cuma bekalkan celamine and ubat alergik la. 







Dalam gambar ni tak berapa jelas. Tapi memang agak teruk rupanya. CUma baby tak meragam langsung. Dia macam biasa. Happy go lucky. so aku cuma sapukan ubat celamine tu la. ubat makan cuma bagi 2 hari shj. tu pn 1x shj. Then dalam 2 hari merah-merah tu da surut. Alhamdulillah legaaa. So aku buat andaian yang baby ni alergik dengan habuk and debu kotor. hadoiiiii selagi anak tak besar ni kan, gatal merah demam selsema batuk sikit pun kita dah xboleh bernafas kan?? Rasa tak lena tidur malam memikior. 

1 comment:

  1. Alahai anak..sian dia kegatalan..moga cepat sembuh

    ReplyDelete