Tabung nuffnang sayer :

Sunday, 12 April 2020

Siapa Kerja di Rumah semasa Tempoh PKP - COVID 19 ? Jom Share cerita ...

PKP tu rasanya semua orang tahu. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Senang nk ringkaskan kepada PKP sahaja. Rata-rata masa ni memang boleh dikatakan semua orang sedang dan memang kene bekerja dari rumah pun. Aku tak terkecuali lah. Boleh dikatakan dah tak kenal dah hari apa, sebab rasanye setiap hari lebih busy dari hari-hari sebelum ni di pejabat. Siapa rasa macam tu ? Kalau ada rasa macam tu KITA GENG !!! 

Dalam tempoh PKP ni masa ni cepatnye berlalu. Tahu-tahu hari dah petang. Eh dah MALAM ?? As a MOM, WIFE, & WORKER Work frome hi semestinya MENCABAR laa untuk aku. Tapi tak apa, sebenarnya kunci dia TIME MANAGEMENT je penting. Bergantung kepada situasi setiap orang sebab setiap orang berbeza keadaannya. Macam aku ni everyday memang kene mengadap laptop, kene memasak, jaga 2 orang anak kecil (seorang 3 years, seorang 5 years) Omaigad boleh bayangkan tak macam mana nak control rumah ni without husband sebab dia essential service so keje macam biasa pegi pagi balik petang. 


Actually kalau korang memang kene work from home (WFH) ni first thing first memang kene SETUP WORKSTATION untuk diri sendiri. Tak kisahla kot mcm mn asalkan korang selesa. Untuk diri sendiri jugak kan? Aku pilih area living hall ni satu sebab jarang orang berkumpul sini, dekat dengan aircond. hahaha sejuk buat keje atas kepala je, yang 3rd nye dekat dgn plug. Kalau habis bateri plug in je laaa.... Anak-anak xpenah usik barang kerja aku so senang la nak tinggal pun. 

Selalunya bila malam sebelum tidur tu aku dah list dah ESOK NAK BUAT APA? Senang sangat kalau dah list. Bukan apa takut terlupa. Bawak balik kan buku Planner ? Ha catit je semua dalam tu. Lagipun memang penting pun kan list down apa kerja kita buat, at last Bos mesti mintak output dari kita after PKP ni. Mesti punya sebab selalunya syarat wajib WFH ni ada list output kerja-kerja kia. 

Bangun pagi tu selalunya jam 7.30 aku dah start mandi, siapkan breakfast. Anak-anak mula bangun, so mandikan anak-anak. Bagi makan. Bila perut dah kenyang, bagi tengok movie or cartoon, sure dorang diam. Yang penting BANGUN PAGI-PAGI mesti banyak benda boleh dibuat tau. Janganlah mentang WFH korang bangun 11 pagi, 12 tengahari. Sebab rasanya kerja awal pagi lebih Fresh. 



Selalunya bila aku start mengadap laptop, jarang sangat dorang ni kacau. Kalau kacau pun Nak makan, Nak susu, nak buang air kecil dan besar. Both dah tak pakai pampers so ulang-alik gitu laaa. Selalunya time aku meeting ni pagi ada petang pn ada. Meeting VC ikut la projek apa dan mengenai apa kan? sO kalau terkena pagi petang schedule meeting tu aku memang mengadap laptop untuk benda-benda ni je laaa. Tapi sempat curi masa untuk masak sekejap. Kene siapkan lauk2 tua awal. Contoh nak masak Ayam masak merah. keluarkan ayam pagi-pagi. Tengahari dah perap garam kunyit, lepas zohor goreng. Sambil tu dah boleh masak terus kuah masak merahnye. Bahan2 tumis aku dah siap blend berbotol2 dah bawang merah n putih. 

List down semua kerja-kerja nak diselesaikan. Tick yang mana dah selesai. 

sempat curi masak balas emel sambil masak. Lupa lauk tak siap lagi Jam dah 4.00 petang

Setiap hari kalau rutin sama anak-anak boring jugak. Ada masa ni 2 minggu aritu bagi dorang mandi Kolam. Hmmm dorang dah tau bangun pagi2 pkul 8 dah terjun pool. Sekejap2 kene tengok la budak2 ni mandi. Tak semua hari pun anak2 ok.



Ada juga masa hari MERAGAM dorang. Kene pandai la kawal emosi ni takut tak leh control, ibu bertukar jadi HULK pulak. 

Ini kalau lama main mula la bergaduh. Hingar bingar rumah. Ada masa bergaduh, ada masa baik itu NORMAL. Ada masa nak pakai baju cantik pulak layankan ajee padahal duduk rumah je.. Ikut je la asalkan diorang ni behave. Bila petang stop sekejap masuk kebun. Hahahaha kebun ni nanti share next post. Bila malam, sambung kerja sikit. Then kemas rumah sebelum tidur. Begitulah rutin harian PKP ni. harap bertabahlaah.. 

Ada yang suka ada yang tak suka PKP ni berlanjutan. Kita ambil yang positive sahaja. Kerajaan cuba bantu sedaya upaya untuk pulihkan keadaan sebelum terlambat. Jadi kita cuma perlu patuh dan support. Mungkin ada yang kebosanan di rumah, ada yang mengeluh PKP ni dilanjutkan, tapi percayalah setiap perkara yang terjadi pasti ada HIKMAHnyeee. Aku rasa lebih tenang PKP ni. Kalau masa kerja dlu solat selalu di akhir waktu. Asar 4.30 petang, 4.15 la baru aku bergegas ke surau. Sekarang ni di rumah boleh solat setiap waktu di awal waktu. 

Sebelum ni tak ada masa nak mengaji Al Quran, sekarang ni lepas magrib, sempat mengaji Al Quran. Alhamdulillah.. Sebelum ni nak tengok anak belajar di rumah susah sebab busy sangat malamnye Jam 8 anak dah lelap... Sekarang ni pagi petang mlm boleh bagi dia latihan dia FOllow je. Siap buat disebelah kita lagi. Sebelum ni tengok anak pg n mlm je masa anto p Tadika. Sekarang ni 24hours anak dengan kita. TAK HAPPY KE ?? Memang la mencabar anak depan mata masa kita tengah buat keje or busy tapi PUAS sangat anak main depan mata. 

Oklah. tu je nak bebel. Lama sangat tak menulis kan ? ni pun sebelum tidur sempat la fikir untuk 1 entri. Next nak cerita pasal Kebun belakang rumah. Tapi tunggu la ada masa FREE lagi ye. Rumah dah kemas so nak tidur pun senang hati. 



2 comments:

  1. WFH sangat challenging kan :D

    ReplyDelete
  2. "www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc..."

    ReplyDelete