Tabung nuffnang sayer :

Saturday, 26 October 2019

JEJAK KAKI KE EROPAH: BRUSSELS !!! ~ DAY 1

ASSALAMUALAIKUM, HELLO !

oK tetiba rasa janggal kan nak update blog sebab dah nak hampir setahun wei tak update ! Aku busy giler-giler. Tak ada masa nak ngadap laptop. Kalau ada masa tu pun dah diisi dengan waktu TIDUR... Bahagia tak hidup balik keja, mandi... makan ... terus tertidur lepas isya'. Macam tak ada anak kan, tapi selalunya husband aku dah uruskan diorang, melainkan kalau dia kerja waktu petang balik lewat malam sikit. So habis 1 bab mukadimah kenapa lama tak berBELOG kan ? 

Tapi disebabkan passion untuk menaip tu sebenarnya masih tinggi dalam diri aku nih ha, aku menggigihkan jugak laa diri ni menaip dan perah idea untuk menulis (eh ingat senang ke nak menulis?) sO untuk entri pertama kalinya untuk tahun 2019 ni aku nk sharing pasal working visit aku ke EROPAH ! Yesss EROPAH  wei !! Macam tak caye pulak rasanye nama tersenarai untuk visit kali ni. Itulah namanye rezeki kan? Siapalah kita untuk mempertikaikan rezeki Allah. Masa dapat tahu nama tercalon ni tengah cuti raya. hehe apa lagi melompat jugak la suka.. Pancaroba, dugaan suka duka kami sehinggalah sampai waktu nak bertolak tu terpaksalah aku simpan dalam poket je. Sebab nak cerita pasal trip tu jek. Anak-anak tinggal dengan tok mommy dorang di Kuantan. sO dapatlah aku keluar bekerja dengan lebih tenang.



Makanan dalam emirates 



Tapi kan korang jangan terkejut pulak. Tarikh aku ke europe ni sebenarnya 17 Ogos 2019 ye. Bermaksud selepas 2 bulan baru ada masa untuk hapdet entri ni ! Ya ALLAH !!! Apa nak jadi dengan i nih ?? Okey... so aku ke sana tak lama pun. Hanya 7 hari 9 malam . Touch down Malaysia 25 Ogos 2019 dekat jam 11 malam. Eskkan tu outstation ke Port Dickson 2 hari and straight to Lumut 3 hari. I is pitam !

safely arrived .. BRUSSELS AIRPORT 

Ok tetiba bagi pic terus sampai di Brussels Airport kan ? Actually perjalanan kami ni 13 jam dengan menaiki Emirates so transit 3 jam di Dubai. Waktu bertolak dari Malaysia masa tu jam 2.30 pagi (18hb) so kami sampai Dubai 6 jam selepas tu (lebih kurang 8.30 pagi waktu Malaysia, tapi di Dubai waktu lebih awal. Kami sampai 6.00 pagi waktu sana. sO sempatlah solat Subuh di Surau Dubai Airport). Perjalanan kali ni tak susah mana sebab agen pelancongan kami turut serta sebab nak handle 15 peserta tu agak rumit. 3 Jam transit, kami pun bertolak ke Brussels pada jam 9.20 pagi (waktu Dubai). sO sampai di Brussels lebih kurang jam 4.30 petang (sepatut wakut Dubai). Tapi kat sana awal lagi jam, so kami sampai dalam 1.30 petang (Waktu Brussels, 18hb) sO jimat masa kami sampai di sana. 

Ok ni lah antara yang join working visit ni. Dari Jabatan aku 6 dan selebihnya wakil state

heading to... BRUSSELS 
pemandangan dari bas. Sis duduk depan sekali K ... Luas sikit pemandangan

Untuk trip yang pertama kali yang jauh ni, semestinya kene buat persiapan lebih awal. 

1. check suhu di sana berapa celcius. Bila da tahu senang nak bawa baju sejuk yang macam mana.  Tempoh hari aku cuma bawa 4 helai baju sejuk. Mana aku cari baju sejuk ? Nanti aku share lain entri.

2. Makanan kalau lapar di malam hari. So far trip kali ni, kami breakfast di hotel. Ambil makanan yang kita tahu boleh di makan. oats, roti bakar, jus apple, coffe, waffles, buah-buahan. Tengahari kami makan di luar sebab tak sempat balik ke hotel. So terpaksa sediakan duit untuk lunch. Klw malam tu boleh la makan apa yang di bawa dari Malaysia 

3. Sediakan satu beg kosong sebab beg akan menjadi 2 ye. Hahaha.. 

4. Jangan lupa ubat-ubatan, toiletries, stokin untuk tidur malam. 

5. Beli sim kad dari Malaysia terus. Tak ingat apa line Europe tapi lebih murah dibeli di Malaysia, berbanding kita beli di sana. Contohnya kawan aku beli siap di Malaysia tak smpai harganya RM100.00 tapi bila di sana harganya menjadi 50euro = RM230.00. 

6. Tukar duit secukupnya. Tapi rasanya boleh tukar sikit sahaja untuk beli barang-barang yang dijual di kedai kecil. Lebih senang dan jimat kita swipe je pakai BigPay. Masa aku pergi tempoh hari mata wang Euro adalah RM1 = 4.6Euro 

7. Bawa bagpack 1 yang akan dibawa naik bersama hand luggage. Dalam tu letak towel kecik, telekung, make up untuk kegunaan nak solat and touch up. Eeheee.. 

8. Elakkan bawa handbeg. Sling beg is better. sO dalam tu nanti letak la passport, duit, kad kredit/Debit, lipstic, bedak. 

Antra tips yang senang untuk semua laa. Nak bagi tips lelebih pun sebab baru first time smpai ke Europe nih ! 


Makanan wajib bawa takut kebulur. Aku bawa 2 beg je ke sana. 




Masa kami sampai di Airport tu, dah memang ada orang jemput kami dengan sepanduk K. sO agen pelangcongan dah sediakan bas untuk kami sepanjang 3 hari di Brussels. 3 hari je kan? Bunyi macam sekejap, tapi rasanya dah ckup lama tu. Disebabkan kami tiba awal lebih kurang 2.30 petang tu siap semua dalam bas, pemandu bas sempatlah bawa kami pusing-pusing tempat yang famous di Brussels. Tak sempat nak rasa penat sebab eksaited punya pasal. Program working visit kami bermula 19hb, jadi sempatlah kami ronda-ronda bandar Brussels dulu. Antara tempat pertama yang dibawa adalah Atomium, Brussels. 


Ok yang dibelakang tu adalah Automium. Memang antara tempat terkenal di Brussels. Lebih kurang macam menara. Boleh masuk ke dalam so dari atas ada teropong untuk kita boleh lihat keseluruhan pemandangan bandar Brussels. Tapi nak masuk tu que agak panjang dan BERBAYAR ye. so kami tak masuk je. Just ambik gambar and chow ! 



Lepas dari Atomium tu, driver bas bawa kami ke tempat yang agak terkenal di Brussels lagi iaitu Grand Place ! Masa sampai situ terkesima jugakla macam terkejut. Cantik betul senibina bangunan dia. Kebetulan masa kami ke sana tu Summer Holiday. Summer pn tak macam summer la. Masa di Malaysia kami google suhu lebih kurang 22 celcius. Tapi bila sampai sana, jadi 14 - 17 celcius. Ko ghase ???? Itu belum malam. Malam suhunye 11 . Berhuhu la kami sebab bawa baju sejuk yang ala tak berapa sejuk tak berapa panas. 

on the way nak ke Grand Place kami lalu sini. Serious cantik semua building dia. Unik kn?


yg baju merah tu pemandu pelancong hari kejadian. sO tibalah kami di Grand Place





credit: google

Credit: google

Credit: google





Waffle? 

Brussels memang terkenal jugak dengan waffle ye. Memang trademark dia la waffle ni. Bezanya Waffle Brussels dan Malaysia ni ada pelbagai jenis rupa dan perasa jek. Tapi dari segi rasa tu, ermmmm Malaysia lagi sedap kot ! ehehe ..







credit: google

Cantik tak Brussels ?? 

Haaaa.... Ni baru 2 tempat yang kitorang melawat untuk hari pertama. Badan da mula rasa penat. Bila tengok jam. Mak ai da jam 6.00 petang, dengan tak mandinya dari pagi semalam jam 2.30 pagi. Nasib cuaca sejuk. sO dalam keadaan dah mula kepenatan, kami decide untuk balik berehat dan check-in Hotel. Esok pagi lagi kami ada working visit pertama, so badan perlukan rehat yang cukup. Kami bergegas kembali ke bas. Sesampai di hotel dalam jam 8 malam sebab sebelum tu kami singgah makan nasi. Bila sejuk ni perut lapar.... Cuaca pun masih cerah lagi walau jam 7 malam, sebab di sana magrib dalam jam 9 malam. Means jam 7 tu masih cerah. 


Nasi arab ala Brussels. SEDAP wei !!! 

Pemandangan luar dari bilik aku. Cerah bederang lagi haaa 8 malam wei


Dah nampak ada katil ? sO apa lagi. Lepas mandi, solat, kemas beg sikit aku tak sedar jam berapa dah terlena tu. Bangun-bangun je terjaga sendiri tengok jam laaa dah 4.30 pagi (Waktu Malaysia 10 pagi) hehe.. Tak boleh nak tidur da haa. Terus bangun, solat subuh (Subuh masuk jam 4.30 pg) , iron baju untuk visit pagi ni, siapkan bahan, mandi, video call dengan anak-anak dan bersiap. Begitulah rutin di sana sepanjang 7 hari tu. 

Ok la nanti 2nd day Brussels, bersambung next entri.... 

1 comment: