Tabung nuffnang sayer :

Saturday, 9 January 2016

terobek my first sketch 4 years ago

Kikikiki ketawa sensorang bila aku dok susun-susun buku and planner yang mana boleh pakai lagi. Haaa tu diaa tetiba nak start new hobby nih. sO mula laaah dok geledah mana-mana planner yang masih boleh dipakai. Tak mo membazir nak beli baru. Pakai dulu bagi perabih baru pikir planner cun melecun yang baru. Kulit x kisah yang penting isinya, Hobi baru aku tu nanti aku share next time yeee. sO berbalik kepada cerita susun-susun buku lama makanya aku terjumpa la sketch lama-lama dulu yang aku pernah lukis untuk design baju sendiri. Hihihi nak jadi designer baju kengkononnya tapi kelauttt. Makanya bakat tersebut dipendam sahaja. Tapi kalau aku nk tempah baju pada tailor tu aku lukis laa hihihi.. 

First sketch masa aku nk design baju untuk ke dinner opis. Tema pulak shades of blue sO kene ada unsur-unsur biru. Aku nak design murah-murah jek. sO memang aku carik and godek idea dari google. Ada la sikit-sikit so cantum jadik la seperti sketch di bawah ni. Aku mintak tukang jahit tu jahitkan sebijik macam aku lukis tu. 2 3x jugak la sesi nak membetulkan sebab ada pulak tak kene. Bukan cerewet tapi kalau dah smpai singkat pun 1 hal. Itu isu besar jgk !! 




Habis bab baju biru tu, then kemudian aku sesaja nak buat baju dress ala jubah yang colourful. masa ni tak tahu nk buat desing apa, main redah jek laa. Lagipun size aku memang tak ada kat kedai yang ready made. slalu nanti panjang sgt laa, ketat kat pinggul, pinggang pendek and macam-macam lagi la tak kene. sO aku decide tempah jek laa kan??


Tak ada picture real yang full huhu 

Then pulak untuk baju raya 2 tahun lepas sebelum aku mengandung and kahwin. Yang ni aku memang nak gini laaa. sO memang tukang jahit tu ikut jek la pattern aku nak. Yang kali ni aku letak kain lace. 

Tak lama lagi jek aku dah nak naik keje dah. Habis dah cuti bersalin 3 bulan aku. Huuuu nak masuk keje pun kene ada mood baju baru. Sebenarnya ni bukan kain baru beli pun. Yang lama dah beli tp perap kt almari tak p tempah sebab aku duk pening nak buat cmne laa pattern baju ni. Kain cotton, tapi nak bg nampak lain aku p tambah kain kosong kat bawah. Kain tu corak bentuk riben. Haaa yang ni belum siap lagi. Isnin ni baru siap. Kene tunggu aku pakai masa masuk keje nanti laaa 


Last sekali aku dok pikir nak tempah lg 1 abaya / dress jubah laa. Ni dok pikir kaler apa jek la nk buat. sO memang blom carik lagi kainnya tp design dah adoo



1 comment:

  1. salam,
    tertarik ngan usaha awak design baju sendiri. hantar kat tailor mana ye?

    ReplyDelete