Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 3 June 2014

Typical malay: Bab perli orang yang xfasih berbahasa inggeris

Okey sebenarnya bukan nak marah ke apa kan? Tapi sometimes, people especially malay la kan, kadang-kadang kalau bab nak peril orang memang no 1. Walau tak sume tapi memang Nampak antara kawan-kawan Chinese and indian, they all semua lebih terbuka and sedia membantu dengan cara berhemah. Tapiii..... kalau kene kat time dengan kengkawan melayu? Perghhh ! Memang jadik bahan la jawabnya. Sape pernah terkena sila angkat tangan?
 
 
Tak kira lahh kalau tersilap cakap or tersasul ke? Memang jadik bahan la. Yang aku pelik kan, bab mengenakan orang wah dia la no 1, tapi kalau orang kenakan dia balik ??? Hurmm sendiri paham laaa. Okey let say laaa bila keadaan ini berterusan, korang rasa, kawan yang kurang fasih berbahasa inggeris ni akan speaking lagi ke? Mestilah dia dah malu and kurang keyakinan diri kan? Haaa sO sebab itu la berpada-pada kalau mengata and mengenakan orang.. Tak baik berkelakuan begitu. Apa salahnya tegur dengan cara berhemah lagi bijak pandai. Kita ni kan orang melayu. sO ??????
 
Salah siapa kalau orang-orang melayu sendiri yang tak mahu berbahasa inggeris? Sebab kalau dengan rakan-rakan non malay ni, lebih selesa sebab mereka lebih membantu. Contohnya aku ada seorang rakan indian girl. Very helpful and supportive kalau ada berkaitan bahasa inggeris ni. And kadang kala we olls win-win situation dia ajar English and aku ajar dia bahasa melayu.
 
Kenapa aku hangin sangat pasal ni?? Ok. Nak cite ada la satu situasi. We olls ni ada beberapa rakan yang boleh dikatakan rapat. Memang selalu bergaduh and perli satu sama lain. Tapi aku kureng berkenan sikap camtu. Tapi tak apa laa asalkan tak melebihi had nak bergurau. Tup tup ada 1 hari ni tersentak gak la gurau depa kan?? Ini dalam group whatssap laa
 
Nak di jadikan cite. Aku drive balik and terserempak la kete one of our friends ni. sO aku snap pic and dari dalam kete aku.


Ok korang Nampak tak apa dorang nganjing kat aku?? Hampeh memasing.

Ok ni lagi laaa. siap bagi WIKI. siot jek !!

Haa tu dia aku bagi gedebak gedebuk tros ayat ! Memasing tak paham maksud kan? Okey fine.
 

8 comments:

  1. biasa la hanis.. sebab macam ni la buat kita susah nak improve english kita. guna english salah kang kena perli, pastu jadi segan nak guna, pastu sampai bila tak pandai. eh emo pulak. haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kan?? org melayu kita gak yang dok perli2 ni haa. bangsa lain elok ada jeee

      Delete
  2. Akak nak tahu saya keje dekat company yg majoriti cakap english. stress pulak rasa. kita yg x berapa teror english nie nak cakap pun malu. xoxo HAHAHA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp klw dorang ok xde mslh. Tp klw de kawan2 kaki dajal sket mmg bengang gk kdg2

      Delete
  3. Slm kenal...

    Betul tu akak setuju..kdg2 sikap org Melayu sendiri yg buat kita jadi tak maju...sng je contoh..kaum Melayu {bkn semua} bila berniaga....kita nk beli sesuatu brg tu bila takde terus ckp x ade..TETAPi if kedai Chinese, bila brg yg nak dibeli tu takde sure dia ckp nti saya tanya kedai sebelah..nknya kedai sblh adalah kaum mereka. Nampak kan perbezaan kat situ..Just opinion dr akak la..
    http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol. Itu la kelemahan kita. Lepas ni kene byk2 ikot cara nabi. hihi .

      Delete
  4. salam 1Malaysia..
    bab perli seolah2 dah sebati dengan rakyat kita..
    kyo pun suka perli orang juga.. tapi perli yang menyedarkan.. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. perli yang menyedarkan berbeza bila peril dihadapan orang dan kawan-kawan yang ramai, dan mereka pun terpengaruh dengan kawan yang start memula tu. Sama2 perli. so macam tak elok la kesannya

      Delete