Tabung nuffnang sayer :

Sunday, 23 October 2011

Monday Blues @ Isnin yang biru ???


Monday blues datang lagi !!

kenapa lah hari isnin ni aku dah rasa lemau semacam. memang setiap hari isnin, aku perasan semua kawan-kawan aku pun cm ni. huhuhu mungkin mood bercuti tak habis lagi kot. Minggu lepas memang minggu pling busy. sabtu and ahad aku melepak je kat rumah and tido... tapi itu lah, asyik tidur je.. jadi lembab daa... Haish, bila minggu pertama kerja memang lemah semacam kan? nak buat apa pun semua lambat . 

Tapi korang tahu ke apa tu Monday Blues ??? 

MONDY + BLUE ??

Monday ni semua orang tahu. Hari pertama kita bekerja. Semua orang bekerja pada hari isnin, kecuali di pantai timur la. Hari pertama bekerja mereka adalah hari AHAD !


Monday morning feeling: the way people feel after the weekend (= Saturday and Sunday) when they do not want to go to work or school: I've got that Monday morning feeling.
 
Mesti korang semua tak suka pergi sekolah or bekerja setiap hari isnin kan?
Fakta ada mengatakan, mood setiap orang pada hari isnin adalah lambat dan slow.. Selalunya hari isnin ni memang orang selalu bangun lewat dan masih bermalas-malasan untuk siap-siap bekerja

 

Blue was first use only as a color in English, and people started to associate it with many different emotions, meanings, memories, attitudes, etc.
If you study the English texts, however, you will find most of the cases to be negatively-oriented:

Biru plak sinonim dengan perkara-perkara yang tenang, slow, aman, huhuhu yang memang Cool !

kadang-kadang biru juga mengambarkan yang perasaan seseorang yang sedang bersedih, muram, tidak bersemangat dan sedang mengalami masalah. ye ke??


→ So the meaning of MONDAY in English cuture is associated with such connotions as:

1. reluctancy
2. being late in guessing
3. the cooling of tempers
4. unwanted arrival
5. being mundane
6. failing

→ And the meaning of BLUE in English cuture is associated with such connotions as:

7. cold
8. wasting your efforts
9. being unexpected
10. being rare
11. annoyance
12. sadness
13. difficult life or bad luck in love
14. physical or unskilled work


To put all these together, we can define MONDAY BLUES as:
The low-spirited, cool, annoyed, sad, unlucky mood of those workers, students, or employees who feel that a mundane, difficult, unexpected Weekday is arriving to force them into going back to work, killing their joys and annoying them.

All this was a discriptive approach.
Prescriptively, however, I think we’d better look at Monday as a day to start:

1. feeling energetically,
2. working with high spirits,
3. helping others,
4. planning a successful day,
5. designing a fruitful week,

So sepatutnya kita jangan biarkan diri kita ni terperangkap dalam MONDAY BLUES ni. tak elok okeh ! huhuhu apa nk buat supaya kita jadi ceria di hari isnin? 



1. berbincang dengan kawan-kawan topik yang boleh mengembirakan hari isnin kita? pasal shopping semalam ke. or apa-apa topik yang ceria ?

2. Plan apa yang kita nk buat masa hari isnin. Kumpulkan kerja-kerja yang ada untuk di siapkan isnin ni. SO tak de lah kerja nya mengadap internet je kan ? buat kerja dan busykan diri memang masa akan rasa cepat je brlalu. 

3. kemas dan bersihkan tempat bekerja kita. I mean meja2 kita lah.. Im sure meja-meja mest bersepah masa tinggalkan hari jumaat. sO apa salahnya hari isnin ni kemas-kemas sikit meja tuh. 

4. Jangan layankan sangat perasaan malas tuh. Kalau tak ada kerja, cuba je cari kerja yang boleh mengisi masa kita. Kalau kita buat kerja tu, at least tak adalah rasa macam nape lah masa ni lmbat je berlalu. 

5. Buka internet dan cari benda-benda untuk dipelajari. atau baca buku yang boleh meningkatkan prestasi kerja kita . 

=)   aku dapat info dari sini wink3 !!

Ok la.. aku nk  jmpa bos ni. dia da call mintak mengadap !

No comments:

Post a Comment