Tabung nuffnang sayer :

Tuesday, 23 August 2011

Contect Lense .. : Berbahaya ke tidak?

Aku memang penggemar kepada pemakaian contact lense (CL) ni... ermmmm kalau dulu memang kerap aku pakai. Sebab mana-mana function aku pegi mest aku wajib pakai. Disebabkan rutin harian aku yang sibuk dlu, berbanding sekarang membuatkan aku terpaksa CL untuk ...... of course la nampak cantik ! 

tapi bila ramai yang cakap sok sek .. sok sek yang pemakaian CL yang kerap ni mengundang bahaya, jadi aku dah kurangkan pemakaiannya.. Entahlah, takut jugalah bila dengar kisah-kisah orang yang mengalami kerosakkan mata kerana pemakaian CL ?? Biar btol ????

Lagi satu yang aku ni dok pakai, bukannya aku ada power pn.. kalau aku beli CL ni pun, memang yang  0.00 je.. =) so should bersyukur yang sangat-sangat lah kan dikurniakan mata yang sihat dan tidak rabun dekat atau jauh. Haish !Ini semua mesti nak cantik kan??? Nak cantik buleh ! tapi korang-korang ni kenalah pastikan CL yang dibeli di kedai cermin mata yang berkualit. Maksudnya jangan beli sembarangan tempat.. Mata kita ni tak ternilai harganya.

Tak pakai CL pn Oke je kan ?? s0 Kurang-kurangkan pemakaian CL okeh untuk sehatkan mata.. 
 
Nasihat UMUM yang terkait dengan pemakaian CL adalah :
  • Jangan gunakan CL sewaktu tidur.
  • Jangan gunakan CL seharian atau lebih dari 8 jam
  • Cucilah CL sebagaimana mestinya.
  • Jangan gunakan CL yang sudah kadaluarsa.
  • Bila terjadi iritasi, sakit, atau mata merah segera kunjungi dokter mata untuk diperiksa.
  • Tentunya lebih baik jika tidak menggunakan CL.
  • Pakai jarang-jarang tu tak salah. 

Oke ni picture sebelum dan selepas CL






5 comments:

  1. akak mmg guna cl nie... dh bisakan, tp kena pandai jaga gak...

    dh 11 tahun akak guna.... power akak tak naik bnyk dr 11 thn tu... 350 skang 425...

    ReplyDelete
  2. belanja saya CL yang cantik !
    plis plis . haahahahaha . teringin nak pakai :P

    ReplyDelete
  3. kak shiela : itulahh saya bca info pasal lense takut la plak nk pakai. pakai jarang-jarang...

    Mijot : huhuhu duit bonus da habis

    ReplyDelete
  4. huhuhuhu =p cer beli n snap pic pakai CL. tp upload la kt blog

    ReplyDelete